Liken Planus Tedavisi Liken Planus Nasıl Tedavi Edilir?
06 Temmuz 2024

Liken Planus Tedavisi Liken Planus Nasıl Tedavi Edilir?

Liken Planus Tedavisi:

Liken planus, ağız içinde ve deride oluşan sık görülen bir döküntü türüdür. Hastada aşırı kaşıntı, düz tepeli lezyonlar, pullanma ve hafif şişlik görülebilir. Gelişimi tamamlanan lezyonlar genellikle küçük, koyu kırmızı ve mor arasında bir renkte görülür. Lezyonların birleşmesiyle pullanan plaklar oluşur. Travma oluşan bölgelerde yeni lezyonlar görülebilir. Liken planus bir kişiden diğerine bulaşmaz ve bulaşıcı değildir. Ayrıca, liken planus bir kanser türü de değildir. Deride şişme, kaşıntı, duyarlı alanların artması veya ağız içinde belirtiler gösterebilir. Liken planus hastalığının sebebi tam olarak bilinmemektedir. Bağışıklık sisteminde oluşan bir reaksiyon ya da alerjinin sebep olduğu düşünülmektedir. Kimyasallardan antibiyotikler, klorokin, diüretikler, iyodürler, altın, arsenik, fenotiyazin, kinakrin ve alerji ilaçları olası etkenler olarak değerlendirilmektedir.

Bu hastalık genellikle orta yaşlı insanları etkiler ve çoğunlukla ciddi durumlar oluşturmaz. Liken planus hastalığı vücudun farklı yerlerinde görülebilir. El bileği ve ayak bilekleri, hastalığın en çok görüldüğü yerlerdir. Ancak vücudunuzun herhangi bir yerinde de meydana gelebilir. Deride düz yüzeyli kabarcıklar oluşur ve bu kabarcıklar çok kaşıntı yapar. Belirli bir görüntüye sahip liken planusu tanımak kolaydır, ancak bazen de biyopsi almak gerekebilir. Nadir şekillerde su kabarcığı olarak da görülebilir. Bu rahatsızlıklar deride görünen liken planus adı ile adlandırılır. Ağız içinde beyaz çizgiler, noktalar şeklinde ve dantel deseni görünümünde olur. Genellikle yanak içinde ve dilde görülür. Diş etinde zaman zaman etkiler. Diş hekiminiz muayene sırasında liken planusu teşhis edebilir. Ağızda ağrılı yara ya da ülserler görülebilir ve bunlar ağız liken planusun belirtileridir. Tırnağın büyüyen kısmında zarar oluşabilir. Ayak ve el tırnaklarının birkaç tanesi veya bütün tırnaklarınız etkilenebilir. Tırnakta kırılma, soyulma veya tırnağın kaybı, tırnağın incelmesi şeklinde oluşabilir. Şiddetli tırnak liken planusta tırnak geçici veya sürekli olarak yok olabilir. Bu hastalığın %20 kısmı cinsel bölge lezyonlarında olarak görülür. Beş kadından birinde cinsel bölgede liken planus görülür. Meydana gelen yara büyürse, cinsel birliktelikte ağrıya neden olabilir. Erkeklerde görülme sıklığı azdır. Nadir olarak saçlı olan baş derisinde de görülebilir. Görüldüğü alanda tahriş, kızarıklık ve bazı durumlarda kalıcı saç kaybı görülebilir.

Liken Planus Tedavisi Nasıl Olur:

Tedavi, lezyonları iyileştirme hızına odaklanarak ve semptomları azaltmak amacıyla yapılır. Liken planus farklı yerlerde görüldüğünden, tedavisi de çeşitlidir. Liken planusta tam bir iyileşme sağlanamaz; tedaviler hastalık gerileyene kadar döküntüleri iyileştirir ve kaşıntıyı azaltır. Liken planus rahatsız edici ve tedavisi zordur. Hafif bulgularda ilaç kullanmaya gerek duyulmaz. Liken planusta en yaygın tedavi kortizonlu kremler ve oral yolla alınan antihistaminik haplardır. Bu iki ilaç da kaşıntıyı engeller ve azaltır. Şiddetli liken planus durumlarında kortizon oral yolla verilebilir. PUVA ismi verilen ultraviyole ışık tedavisi de uygulanabilir. PUVA, psoralenle uzun dalga boyunda olan ultraviyole ışığın UVA'nın kombinasyonudur ve cilt hastalıklarını tedavi etmede kullanılır. Deride oluşan liken planusun tedavisi iki yıl sürebilir. Tedavi sonrası liken planusun oluştuğu yerlerde koyu renkli izler kalabilir. Ağız içi oluşan liken planusta ağrı veya yanma yoksa tedaviye gerek duyulmaz. Ağız liken planus şiddetli ise ağızdan alınan ilaçlar ve lokal sürülebilen ilaçlarla tedavi edilir. Birkaç hafta veya ay içerisinde kendiliğinden iyileşme görülebilir. Şiddetli durumlarda doktorunuz size bulgularınıza göre tedavi planı uygular. Tedaviyi mutlaka uygulayın. Aksi halde hastalık diğer alanlara yayılma ve ülser, kabarcık oluşumu gibi komplikasyonlar gösterebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni