Ülser Tedavisi Ülser Nasıl Tedavi Edilir?
24 Haziran 2024

Ülser Tedavisi Ülser Nasıl Tedavi Edilir?

Ülser Tedavisi

Mide ülseri, sindirim sisteminin mide, on iki parmak bağırsağı ve yemek borusu gibi bölgelerinde meydana gelen aşınmalar sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Bu aşınmalar ilerler ve yara halini alır. Mide ülseri, mide iç yüzeyinin mide asidi tarafından tahrip edilmesi sonucu ortaya çıkar. Mide asidi üretimi her bireyde aynı olmayabilir; bazı kişilerde mide asidi üretimi daha fazladır. Midenin iç kısmında, mideyi dış etkenlere karşı koruyan ve yapısının bozulmasını engelleyen kalın bir tabaka bulunur. Ülser hastalığının en büyük sebebi 'Helicobacter Pylori' adı verilen zararlı bir bakteridir. Bu bakteri, mideyi koruyan kalın tabakayı delerek, mide asidinin fazla üretilmesine neden olur ve bu durum midenin savunmasız hale gelmesine yol açar. Zaman içinde yaralanmalar meydana gelir. Aşırı stres ve sinirlilik hali, mide asidinin düzensiz ve fazla miktarda üretilmesine neden olarak ülserin tedavi sürecini olumsuz etkiler. Ayrıca, karaciğer yetmezliği, aşırı çay tüketimi, gastrit, kalp rahatsızlıkları, sindirimi zor gıdaların aşırı tüketimi, alkol ve sigara gibi zararlı maddelerin fazla alınması, ilaçların düzensiz kullanımı mide ülserinin başlıca sebeplerindendir.

Ülser Tedavisi Nasıl Olur?

Mide ülserinin tedavisi genellikle zor değildir. Özellikle erken teşhis edilirse tedavi süreci daha kısa ve kolay hale gelir. Tedavi genellikle ilaçlarla başlar. İlk olarak, ülserin sebebi olan bakteriyi yok etmek ve mide asit seviyesini düzenlemek için ilaç tedavisi uygulanır. Ülser tedavisinde ameliyat nadiren tercih edilen bir yöntemdir. Stres ülser için çok tehlikelidir, bu yüzden tedavi süresince motivasyon ve moralin yüksek tutulması önemlidir. Ayrıca aşağıdaki durumlardan kaçınılması gerekmektedir:
  • Yemek vakitlerini aksatmamak ve bu saatleri belirli bir düzene sokmak.
  • Çay, sigara ve alkol gibi zararlı maddelerden mümkün olduğunca uzak durmak ve sigara içilen ortamlardan uzak durmak.
  • Kendinizi çok yormadan düzenli bir şekilde istirahat etmek.
  • Bağırsaklarınızın düzenli bir şekilde çalıştığından emin olmak.

Mide Ülseri Tedavisinde Verilen İlaçlar Nelerdir?

Mide ülseri tedavisinde uzman doktorlar tarafından verilen ilaçlar genellikle kapsül veya tablet şeklindedir. Bu ilaçlar genellikle antibiyotik olup, mide ülserine yol açan zararlı bakteriyi yok etmeyi amaçlar. Bu sayede mide ülserinin ilerlemesi önlenir. Mide ülseri tedavisinde kullanılan belli başlı ilaçlar şunlardır:
  • Gastifam Film Tablet (Famotidin)
  • Zoprol Mikropellet Kapsül (Lansoprazol)
  • Demeprozal Kapsül (Omeprazol)
  • Ulcusar Film Tablet (Famotidin)
  • Erbolin Mikropellet Kapsül (Omeprazol)
  • Nevofam Tablet (Famotidin)
  • Famodin Film Tablet (Famotidin)
  • Lansor Mikropellet Kapsül (Lansoprazol)
  • Gasterol Film Tablet (Famotidin)

Ek Bilgiler ve Öneriler

Ülser tedavisinde başarı, hastanın tedavi sürecine uyum göstermesi ve doktor tavsiyelerine dikkat etmesi ile doğrudan ilişkilidir. Ülser hastalarının yeme alışkanlıklarını düzenlemeleri, zararlı alışkanlıklardan uzak durmaları ve stres yönetimi konularında dikkatli olmaları gerekmektedir. Ayrıca, düzenli olarak yapılan doktor kontrolleri ve önerilen ilaçların zamanında kullanılması önemlidir. Alternatif tıp yöntemleri ve doğal tedaviler de bazı hastalar için faydalı olabilir, ancak bu tür yöntemlerin doktor kontrolünde uygulanması gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ankilozan Spondilit Tedavisi

Ankilozan Spondilit Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaygı Bozukluğu Tedavisi

Kaygı Bozukluğu Tedavisi

Radyoaktif İyot Tedavisi Radyoaktif İyot Nasıl Tedavi Edilir

Radyoaktif İyot Tedavisi Radyoaktif İyot Nasıl Tedavi Edilir

Çocuklarda Sinüzit Tedavisi

Çocuklarda Sinüzit Tedavisi

Uçuk Tedavisi Uçuk Nasıl Tedavi Edilir?

Uçuk Tedavisi Uçuk Nasıl Tedavi Edilir?

Guatr Bitkisel Tedavi Guatr Nasıl Tedavi Edilir?

Guatr Bitkisel Tedavi Guatr Nasıl Tedavi Edilir?

Güncel

Alerjik Astım Bitkisel Tedavi

Alerjik Astım Bitkisel Tedavi

Güncel

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi