Günümüzde sıklıkla karşılaştığımız dikkat eksikliği, genellikle genetik bir durumdur. Beyindeki dopamin seviyesinin düşük olması, dikkat eksikliğinin yaygın sebeplerinden biridir. Ayrıca, beslenmede rafine şekerin fazla tüketimi gibi bazı gıdalar, davranışları olumsuz etkileyerek dikkat eksikliğine yol açabilir. Yetişkinlerde dikkat eksikliği, bireylerin aile üyeleriyle ve çalışma arkadaşlarıyla olan ilişkilerini olumsuz etkileyerek sosyal hayatlarını zorlaştıran bir rahatsızlıktır. Yetişkinlerde dikkat eksikliği tedavisinde ilaçların yanı sıra terapi, bilinçlendirilen aile bireylerinin desteği ve aynı rahatsızlıkla mücadele eden bireylerin oluşturduğu destek gruplarına katılım gibi yöntemler uygulanabilmektedir. İlaç TedavisiHastalığın tedavisinde sıkça kullanılan yöntemler arasında bazı antidepresanlar, bupropion ve venlafaksin türü ilaçlar bulunmaktadır. Bireyin hastalığın süreci ve ilerlemesine göre farklı ilaçlar ve dozajlar kullanılmaktadır. Dikkat eksikliği tedavisinde kullanılan ilaçlar, bireyden bireye farklı etkiler yapabileceği için hekimler birkaç ilacı deneyerek hastaya uygun olanı tespit etmeye çalışabilir. Ayrıca, birden fazla ilacın kombinasyonu ile dikkat eksikliğini gidermeye çalışırken, yan etkisi en az olanı bulmaya da özen gösterirler. TerapiDikkat eksikliği bulunan yetişkin hastaların çoğunluğu bilişsel-davranışçı terapiye olumlu yanıt vermektedir. Dikkat eksikliği sebebiyle negatif düşüncelere yönelen bireyler, terapiyle bu negatif düşüncelerden kurtulup daha yapıcı düşüncelere yönelebilirler. Örneğin, terapiyi yapan uzman hastasından ertesi günün etkinliklerinin listesini bir gece önceden yapmasını ve gün içinde bu listeye bağlı kalmasını, yapılan her etkinliğin karşısına bir işaret koymasını isteyebilir. Evlilik ve Aile BireyleriDikkat eksikliği bulunan yetişkinlerin önce yakın çevresi olmak üzere tüm sosyal çevresi negatif olarak etkilenmektedir. Dikkat eksikliği bulunan birey, dikkatsiz, bencil, önemli olayları ve günleri çabuk unutan biri olarak bilinebilir. Aslında tüm bunlar hastalığın sonucu oluşan semptomlardır. Aile ve evlilik terapisinde, bireyin ailesi hastalık konusunda aydınlatılarak nasıl destek olabilecekleri ve belirtileri hangi davranış şekilleriyle azaltabilecekleri konusunda bilinçlendirilir. Terapi sonucunda birey, aile fertleriyle ya da eşiyle daha iyi bir iletişim kurarak dikkat eksikliğinin negatif etkilerini azaltabilir. Destek GruplarıRuhsal sorunlar yaşayan hemen herkes kendini yalnız ve dışlanmış hissedebilir. Bu durum, dikkat eksikliğinin daha da ilerlemesine ve belirtilerin daha sık ve güçlü biçimde ortaya çıkmasına sebep olabilir. Aynı hastalığa sahip olan kişiler, ruh sağlığı ya da sosyal hizmetler uzmanlarından birinin katılımıyla bir araya gelerek çözüm yöntemlerini, kendi deneyimlerini ve hastalığın negatif etkilerini paylaştıkları destek grupları oluşturabilirler. Ekstra BilgilerYetişkinlerde dikkat eksikliğinin tedavisinde aşağıdaki ek yöntemlerle de olumlu sonuçlar alınabilir:
Bu yöntemler, ilaç tedavisi ve terapi ile kombinlendiğinde daha etkili sonuçlar elde edilebilir. |
Merhaba. 27 yaşındayım. Artık kendimi işime odaklıyamıyorum. Çoğu zaman dikkat eksikliği yaşayıp sanki eskiden beynimi daha iyi kullandığımı düşünüyorum. Bunun sebebi sizce nedir?
Cevap yazMerhaba Ayni,
Kendinizi işinize odaklayamamak ve dikkat eksikliği yaşamak, farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Stres, yorgunluk, uyku düzensizlikleri, beslenme alışkanlıkları, mental sağlık sorunları veya yaşam tarzındaki diğer değişiklikler bu duruma katkıda bulunabilir. Bir uzmana danışarak durumu daha detaylı bir şekilde değerlendirmeniz ve uygun bir yol haritası çizmeniz faydalı olabilir.
Sağlıklı günler dilerim,
Merhaba Ayni Bey, yaşadığınız bu sorunlar aşırı stres nedeni ile ortaya çıktığı gibi aile içi sorunlar, maddi sorunlar gibi durumlar da ciddi anlamda bu duruma etki edebilmektedir. Bu durum için biraz tatil yapmanız önerilmektedir.