Cilt Lekeleri Nasıl Tedavi Edilir?
22 Haziran 2024

Cilt Lekeleri Nasıl Tedavi Edilir?

Cilt lekeleri, cildin normal renginin dışında, ciltte oluşan koyulaşmalara verilen addır. Hem erkeklerde hem de kadınlarda ortaya çıkabilen cilt lekeleri, estetik anlamda kaygıya yol açmaktadır. Ciltte meydana gelen lekeler, vücuttaki melanin adlı pigmentin belirli bölgelerde fazla birikmesiyle ortaya çıkar. Bu durum tıpta "ephelis" olarak tanımlanır. Ciltte oluşan lekeler toplumda güneş lekesi, yaşlılık lekesi veya karaciğere bağlı gelişen lekelenmeler olarak bilinir. Melaninin lekelerin oluştuğu alanlarda birikmesi; gebelik süreci, hormon tedavileri, kozmetik ürün kullanımı, tiroit hastalıkları, doğum kontrol haplarının kullanımı veya farklı ilaçların kullanımı nedeniyle olabilir. Bunun yanı sıra, aşırı güneşe maruz kalma, cilt lekeleri için en önemli nedenlerden biridir. Aşırı güneş ışığı ciltte melanin maddesinin artmasına sebep olur. Güneş lekelerine maruz kalmamak için cilt tipine uygun güneş kremleri kullanılmalıdır.

Cilt Lekeleri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Peeling: Peeling, anesteziye ihtiyaç duymadan uygulanan etkili bir tedavi yöntemidir. Soyucu etkisi olan peeling, cilt lekeleri tedavisinde sıkça kullanılır. Yüz ve boyun bölgesinde oluşan cilt lekeleri için uygulanır. Peeling tedavisinde kullanılan TCA'dan önce cildin özel bir ürünle temizlenmesi gerekir. Ardından TCA uygulanır. TCA kullanıldıktan sonra cilde özel bir krem sürülür ve kremin ciltte en az 12 saat kalması gerekir. 12 saat sonra cilt yıkanarak kremden arındırılır. Ciltte kızarma ve pullanma olabilir, bu durum yaklaşık olarak 4-5 gün devam eder. Bu tedavi süresi boyunca güneş ışınlarından korunmak önemlidir. Güneş koruyucu kremlerin düzenli kullanılması, tedavinin başarısını olumlu yönde etkiler.

Mezolift: Cilt lekesi tedavilerinde yaşanan en büyük sorun, lekelerin bir süre sonra tekrarlamasıdır. Cildin içten dışa doğru tedavi edilmesi önemlidir. Bu sayede lekelerin tekrarlama olasılığı azalır. Mezolift tedavisinde cilt rengini açan maddeler kullanılarak ciltte melanin aktivitesi azaltılır. Kullanılan formülün içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller, cildin sağlığını olumlu yönde etkiler. Tedavinin ardından spot peel olarak tanımlanan peeling uygulanır. Peeling ardından ciltte yine 12 saat kalması gereken bir krem tatbik edilir.

Mezoterapi: Mezoterapi, canlılığını yitirmiş, kuru ve donuk ciltler için oldukça faydalı bir tedavi türüdür. Vitamin ve mineral karışımından elde edilen bir formül, özel iğnelerle cilt altına verilir. Bir ay ara verilerek 2 seans uygulanır. Tedavi sonrasında cilt parlak, nemli ve daha sıkı bir görünüm kazanır.

Lazer: Lazer tedavisi, cilt lekeleri tedavisinde en sık başvurulan yöntemlerden biridir. Cildin soyulmasına ve bölgedeki lekelerin yok olmasına yardımcı olur. Tedaviden sonra iyileşme süreci biraz uzun olsa da cilt eskisinden daha sağlıklı bir görünüm kazanır.

Kriyoterapi: Kriyoterapi, ciltte oluşan lekenin dondurularak tedavi edilmesini sağlar. Pratik bir tedavi yöntemidir. Tedaviden sonra ciltte su toplaması veya kızarıklık gibi şikayetler oluşabilir.

Clearlift: Clearlift tedavisi, ciltte leke oluştuğu fark edildiğinde her an uygulanabilir. Anestezik kullanılmadan uygulanan bu tedavi yöntemi, cildin dış tabakasına herhangi bir zarar vermeden, cildin altına derin ısı verilerek onarım sağlar.

Cilt Lekeleri Tedavisi için Bitkisel Çözümler

Salatalık Maskesi: Buzdolabında muhafaza edilmiş salatalık ikiye bölünür. İkiye bölünen salatalığın her iki tarafıyla cilt, masaj yapılıyormuş gibi ovulur. Salatalık cilde düzenli uygulandığında, zamanla lekelerin azaldığı fark edilir.

Yumurta Akı ve Limon: Bir tane limon yıkandıktan sonra ufak bir kasenin içine kabuğu rendelenir. Üzerine bir tane yumurta beyazı eklenip krem kıvamına gelene kadar karıştırılır. Banyo yapmadan bir saat önce elde edilen krem, ciltte bulunan lekelerin üzerine sürülür ve bir saat bekletildikten sonra yıkanır.

Havuç Kremi: Üç tane havuç rendelendikten sonra suyu sıkılır. Elde edilen suyun içine krem kıvamına gelene kadar killi toprak eklenir. Ardından bir miktar zeytinyağı eklenerek maske yumuşatılır. Elde edilen krem, lekelerin bulunduğu alanlara gün içinde 2-3 defa tatbik edilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tedavisi Olmayan Hastalıklar

Tedavisi Olmayan Hastalıklar

Sjögren Sendromu Tedavisi

Sjögren Sendromu Tedavisi

Haber Bülteni