Boğaz Ağrısı Tedavisi Boğaz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
09 Temmuz 2024

Boğaz Ağrısı Tedavisi Boğaz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Boğaz Ağrısı Tedavisi

Boğaz ağrısının en iyi şekilde tedavi edilebilmesi için öncelikle ağrının altında yatan nedenlerin detaylı bir şekilde araştırılması gerekmektedir. Tıp literatüründe boğaz ağrısı, farenjit olarak da adlandırılmaktadır. Boğaz ağrısının en yaygın nedeni enfeksiyonlardır. Uzun süre boyunca iyileşme göstermeyen boğaz ağrısı, kronik farenjit olarak adlandırılır. Günümüzde özellikle kış mevsimlerinde yetişkinlerde ve çocuklarda sıkça rastlanan sağlık sorunlarından biridir. Küçük sağlık kuruluşlarında tedavi edilen vakaların içinde boğaz ağrısının payı oldukça fazladır.

Boğaz Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boğaz ağrısının tedavisi için öncelikle nedenlerin çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Boğaz ağrısının en temel nedeni enfeksiyondur. Enfeksiyona neden olan virüsler ise genellikle grip ve soğuk algınlığı nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca virüs, bakteri, larenjit, reflü gibi durumlar da boğaz ağrısına sebep olabilir. Boğaz ağrısına neden olan özel bir durum yoksa, genellikle virüs kaynaklıdır ve ilaç önerilmez; boğaz ağrısı genellikle bir hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Bu süreçte gargara ve pastil kullanımı önerilir.

Enfeksiyon Kaynaklı Boğaz Ağrısı Tedavisi

Boğaz ağrısı akut nitelikte enfeksiyona bağlıysa ve tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir ve enfeksiyon kronikleşebilir. Bakteri ve virüsler birbirinden farklıdır. Bakteri nedeniyle oluşan boğaz ağrısı durumunda hastanın antibiyotikle tedavisi mümkündür, ancak virüs kaynaklı boğaz ağrısında antibiyotik çözüm olmaz. Bakterinin türüne ve şiddetine göre doğru antibiyotik seçimi çok önemlidir. Bu nedenle, özellikle çocuklarda yapılacak boğaz kültürü ile doğru ilaç seçimi sağlanabilir. Aksi takdirde gereksiz antibiyotik kullanımı önlenmiş olur. Bakteri nedeniyle oluşan boğaz ağrısında yapılan boğaz kültürü sonucuna göre alerjisi olmayan hastalara penisilin, amoksisilin; alerjik bünyeye sahip hastalara ise eritromisin gibi antibiyotikler reçete edilir.

Reflü Kaynaklı Boğaz Ağrısı Tedavisi

Reflü nedeniyle oluşan boğaz ağrılarının tedavisinde ise beslenme alışkanlıkları, fazla kilo gibi faktörler göz önünde bulundurulmalı; asit salgısını artıran gıdalardan kaçınılmalı ve gerekirse mide asidini azaltan ilaçlar kullanılmalıdır. Ayrıca bu nedenle oluşan boğaz ağrısı cerrahi müdahale ile de tedavi edilebilir.

Genel Boğaz Ağrısı Tedavi Yöntemleri

Boğaz ağrısı tedavisinde aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:

  • Bol sıvı alımı
  • İstirahat
  • Boğazı tahriş etmeyen gıda tüketimi
  • Ilık tuzlu su ile veya piyasada satılan ürünlerle gargara yapmak
  • Kötü alışkanlıklardan uzak durmak
  • Bol miktarda doğal vitamin alımı (özellikle C vitamini)
  • Teneffüs edilen ortamı sık sık havalandırmak ve kuru havayı nemlendirmek

Boğaz ağrısının tedavi sürecine katkıda bulunmak için yukarıda belirtilen önlemler alınabilir. Ancak, bu genel yöntemlere ek olarak, boğaz ağrısının altında yatan spesifik nedenlerin belirlenerek uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki, her boğaz ağrısı aynı sebepten kaynaklanmayabilir ve bu nedenle tedavi yöntemi de farklılık gösterebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Atlan

26 Mayıs 2024 Pazar

İyi akşamlar oğlumun bağışıklığı çok zayıf en ufak bir terlemede veya soğukta kaldığı zaman boğazı ağrıyor ve bir şey yiyip içemiyor. Sürekli doktorlardayız ve ilaç kullanmasını istemiyorum evde uygulayabileceğim bir tedavi yöntemi var mı? Lütfen benimle paylaşırsanız çok sevinirim İyi akşamlar.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

İyi akşamlar Atlan,

Oğlunuzun bağışıklığını güçlendirmek için bazı doğal yöntemler deneyebilirsiniz. Dengeli ve besleyici bir diyet, yeterli uyku, düzenli egzersiz ve stresten uzak durmak bağışıklık sistemi için önemlidir. Ayrıca, C vitamini ve çinko gibi bağışıklığı destekleyen takviyeleri de kullanabilirsiniz, ancak bunları doktorunuza danışmadan kullanmamanızı tavsiye ederim. Doğal çözümler arasında zencefil, bal, limon ve adaçayı gibi bitkisel çaylar da bulunmaktadır. Ancak, her durumda doktorunuzun önerilerini dikkate almanız önemlidir. Geçmiş olsun dileklerimle.

İyi akşamlar.

2. Cevap
cevap

Özerk

Merhabalar, çocuğunuza elinizden geldiğince dikkat etmelisiniz.İlaç tedavisi en kesin tedavidir ancak kullanmak istemiyorsanız bir kaç doğal yiyeceklerde birazda olsa tedavi edilebilir. Badem, havuç, nar ve balık gibi bağışıklığı güçlendiren yiyeceklerdir.Bu besinleri sık sık kullanın ve çocuğunuzu mutlaka haftada en az iki kere yıkayın çünkü bağışıklığını güçlendirmek için temiz olması gerek.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Tedavi Türleri ve Özellikleri

Tedavi Türleri ve Özellikleri

Güncel

Koah Hastalığı Tedavisi ve Tedavi Yöntemleri

Koah Hastalığı Tedavisi ve Tedavi Yöntemleri