Bebeklerde Alerji Tedavisi
22 Haziran 2024

Bebeklerde Alerji Tedavisi

Bebekler doğduklarında anneden gelen belli bir bağışıklık sistemi ile dünyaya gelirler. Ancak yeni dünyaya adapte olma aşamasında birçok şeye karşı bağışıklık sistemleri yeterli olmayabilir. Bebeğin bağışıklık sistemi, bebek büyüdükçe gelişir. Fakat gelişme aşamasında bağışıklık sisteminin karşı koyamadığı bazı besin ve çevresel faktörlere karşı bebek bünyesi tepkisel olarak alerjik reaksiyonlar geliştirebilir. Bu nedenle bebekler, yetişkinlere göre daha fazla şeye karşı alerji geliştirebilir.

Bebeklerde alerji tedavisi, evde uygulanabilecek tedbirlerle yapılabileceği gibi hekim tarafından belirlenen bir periyotta da gerçekleştirilebilir.

Alerjilerin Belirtileri

Alerjiler, genellikle kaşıntı ile kendini gösterir; kızarıklık, beneklenme ya da sivilcelenme olarak devam edebilir. Bebeklerde alerjinin tedavi edilebilmesi için öncelikle alerjinin nedeni üzerinde araştırma yapılması gerekmektedir. Atopik yapıya sahip bebekler alerjiye yatkın olduklarından sürekli alerjiye maruz kalabilirler ve bunların tedavisi biraz zahmetlidir. Ancak belirli bir besin ya da iklimsel değişimlerden kaynaklanan alerjilerin tedavisi daha kolaydır.

Bebeklerde Alerji Nasıl Tedavi Edilebilir?

Özellikle ilkbaharda ortaya çıkan polen ve tozlar, çimen içinde kısmen zehirli bitkiler, aşılar, serumlar, kedi-köpek kılı, kurak sıcak-soğuk hava, aşırı güneş, yumurta, yağlı süt, çilek, çikolata, domates, buğday unu, fındık, fıstık ve kozmetik ürünler alerjen etki yapabilir. Bunun yanı sıra küçük bir grupta anne sütü de alerji yapabilmektedir.

Eğer bebek birkaç aylık ise alerji oluştuğunda hekime başvurmanız gerekir. Altı ay ve üzeri bebeklerde ise aşağıda belirtilen tavsiyeler ile alerjiler tedavi edilebilir. Alerjilerin tedavisinde önemli bir konu, alerjiye neden olan şeyler tespit edildikten sonra bu maddelerden uzak durmaktır.

Meyve Suyu

Alerjinin önlenmesi için bebeğin bünyesinin fiziksel olarak güçlü olması gerekir. Çilek hariç taze sıkılmış meyve suları etkili bir antioksidandır. Alerji oluşan bölgelerde kaşıntıyı önlemek için eczanelerde satılan kaşıntı önleyici ilaçlar kullanılabilir. Bu tür ilaçlar kaşıntıyı önlediği gibi alerjenleri de ciltten uzaklaştırmaya yardımcı olur.

Küçük Limon (Misket)

Bu limon türü birçok hastalığın tedavisinde kullanılır. Bebeklerde alerji tedavisinde kullanmak için limon kesilmeden ve kabuğu soyulmadan el içinde biraz ezilmeli ve ısıtılmalıdır. Limon bu şekilde ezildiğinde keskin asit birikimleri limonun içinden uzaklaşarak bebeğe zarar verme ihtimali en aza indirilir. Daha sonra limonu dörde bölüp bir çay bardağı ılık su hazırlayın ve içine bir parça limonu sıkın. Bebekler için bu karışımı içmek zor olacağından içine bir çay kaşığı bal ekleyip karıştırın. Bu karışımı bir gün boyunca çay kaşığı ile bebeğinize içirerek alerjiyi önleyebilirsiniz.

Hint Yağı

Bebeğinizin bağırsaklarında, burun ve cildinin çeşitli yerlerinde alerji ortaya çıkmışsa hint yağı kullanılabilir. Bunun için bebeğin içtiği suyun içine bir damla hint yağı damlatın. Bu karışımı bebeğin her beslenmesinden önce bir çay kaşığı verin, alerjisine iyi gelecektir.

Bebeklerde Alerji Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Alerjisi olan bebekler için yakınlardan, komşulardan, yabancılardan veya hazır gıda satan yerlerden besin maddeleri alınmamalıdır.
  • Dondurulmuş, paketlenmiş veya dondurulmuş besinler koruyucu proteinler içerebilirler ve bu nedenle alerjendir, bu tür besinler bebeğe verilmemelidir.
  • Bebeğiniz için hekim tarafından verilmiş bir diyet programı var ise mutlaka uyun. Bebek kreşte kalıyorsa görevlilerin alerji konusunda bilgilendirin. Bebek için kullanılacak ilaçların yan etkilerini mutlaka okumayı alışkanlık haline getirin.
  • Besin alerjisi olan bebeklere inek sütü ve peyniri, yumurta sarısı gibi besinler verilmemelidir. Bebekler en çok yumurta sarısından alerji olurlar.

Bebeklerde alerji tedavisi, dikkat ve özen gerektiren bir süreçtir. Hekim önerisi doğrultusunda hareket etmek ve alerjenlerden uzak durmak, bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Behçet Hastalığı Tedavisi

Behçet Hastalığı Tedavisi

Çocuklarda İshal Tedavisi

Çocuklarda İshal Tedavisi

Haber Bülteni