Dizde Ödem Tedavisi Dizde Ödem Nasıl Tedavi Edilir?
24 Haziran 2024

Dizde Ödem Tedavisi Dizde Ödem Nasıl Tedavi Edilir?

Dizde Ödem Tedavisi

Dizde ödem, yani su birikmesi, tıbbi terminolojide şişme ile karakterize edilen genel bir durumdur. Bu ödem, uzun süreli oturma, diyabet veya yüksek tansiyon gibi birçok önemli neden ile ortaya çıkabilir. Ödem, etkilenen bir sistemin göstergesi olarak da belirlenir ve aynı zamanda lenfödem olarak adlandırılır. Bu durumun nedenlerinin anlaşılabilmesi için lenfatik sistemin çalışma mekanizmasının iyi kavranması gerekmektedir. Dizde oluşan ödem, genellikle diz kapağı kemikleri arasında görülür. Vücutta en çok ödemin rastlandığı bölgeler ayaklar ve bacaklardır. Dizde meydana gelen bazı travmalar ve çarpmalar da bu rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Ani bacak hareketleri, kaza durumları veya diz kapağı üzerine düşme olaylarında diz eklemleri zarar görebilir ve ileri dönemlerde dizde ödem şikayetleri meydana gelmektedir.

Dizde Ödem Tedavisi Nelerdir?

  • Hipertansiyonunuz varsa genellikle ACE inhibitörleri kullanılır. Bu tür ilaçlar, Renin Anjiyotensin Aldosteron sistemi olarak adlandırılan, vücuttaki sodyum miktarını düzenleyen bir sistemdir. Sarımsak, antihipertansif özellikler taşıdığı için bu yönde kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca ilgili bölgenin sıkıştırılması da önerilen çözüm yollarından biridir.
  • Dizde ödem için özel olarak tasarlanmış bandajlar bulunmaktadır. Bu bandajları dizinizde oluşan ödem için kullanabilirsiniz.
  • Kullandığınız tuzu azaltın.
  • Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durun.
  • Eğer kahve sık içiyorsanız, miktarını azaltın.
  • Bol bol meyve tüketin.
  • Gün içinde zaman buldukça ayağınızı bir sandalye ya da benzeri cisimlerin üzerine koyarak bir süre havaya kaldırın ve bu şekilde durun. Bu yöntemi her fırsatta uygulamaya çalışın. Otururken bacak bacak üstüne atmayın. Eğer aktif bir şekilde çalışıyorsanız, akşamları eve geldikten sonra mümkün olduğunca uzun süre oturun. Ancak ayaklarınızı sarkıtarak oturmayın. Bunun yerine uzatarak ve bacaklarınızı dinlendirerek oturun.
  • Mümkün olduğunca dinlenmeye ve uzanmaya çalışın. Sağ ve sol tarafınıza dönük uzanın.
  • Mutlaka gün içinde cold pack (buz) uygulayın. Soğuk, ödemin azalmasına yardımcı olur.
  • Buz uygulaması yaparken deriye temas etmemesine dikkat edin, ödemli bölge ile buz arasında mutlaka bir bez parçası veya havlu bulundurun.
  • Buz uygulamasını günde 3 veya 4 kez, 10'ar dakikalarla yapabilirsiniz. Çok uzun süre buza maruz kalmaması önemlidir; 10 veya 15 dakika yeterlidir.
  • Bol bol sıvı alın. Sanılanın aksine şişlik durumunda su içmek şişliği arttırmaz, aksine mevcut şişliği azaltır. Önemli olan suyu azaltmak değil, onu hareket ederek yok etmektir ve günde en az 8-10 bardak su içmeniz gerekmektedir.
  • Gün içinde yürüyüş yapın. Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapan kişilerde şişlikler, hamilelikte sıkça görülen sorunlar dahil olmak üzere, daha hafif seyreder. Yürüyüş, bacak toplar damarlarının daha aktif görev yapmasını sağlarken, aynı zamanda doku aralığında biriken sıvının da dağılmasını sağlar.
  • Dizde ödem tedavisinde kıyafetlerinizi rahat seçmeniz oldukça önemlidir. Vücudunuzu aşırı derecede sıkan her türlü kıyafetten kaçının. Lastikleri sıkı olan çoraplar, beli sıkı olan pantolonlar ve paçası dar olan pantolon ve taytlar tercih etmeyin. Ayaklarınıza ise rahat ve topuksuz ayakkabılar tercih edin. Eğer şişlikler sizi rahatsız ediyor ve ağrıya da neden oluyorsa, özellikle varisleriniz de varsa, mutlaka varis çorabı giymeniz büyük yarar sağlayacaktır.
  • Dizde ödem tedavisinde yediklerinizin de büyük etkisi vardır. Yediklerinizde tuzu kısmak, şişlikleri önemli derecede azaltabilir. Ancak uzun vadede bu yeterli olmayabilir. Günlük yiyeceklerinizde uygun miktarda tuz alımı yapın, yemeklerinize fazladan tuz eklemeyin. Bununla birlikte, tuzsuz gıdalara da yönelmeyin. Mutlaka doktor kontrollerinizi ihmal etmeyin.
  • Şişlikler çoğu zaman zararsız olmasına rağmen, preeklampsinin ilk belirtisi de olabilir. Eğer şişlik ani bir şekilde gelişmişse veya çok aşırı bir ödem varsa, bu durum sadece ayaklarda ve bacaklarda değil, yüzde ve elde de oluyorsa, mutlaka altta yatan ciddi bir durum olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktorunuza başvurun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Karaciğer Yetmezliği Tedavisi

Karaciğer Yetmezliği Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çocuklarda Kanal Tedavisi

Çocuklarda Kanal Tedavisi

Tavuk Hastalıkları Bitkisel Tedavi

Tavuk Hastalıkları Bitkisel Tedavi

Tırnak Mantarı Tedavisi Tırnak Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?

Tırnak Mantarı Tedavisi Tırnak Mantarı Nasıl Tedavi Edilir?

Göz Kayması Tedavisi ve Tedavi Yöntemleri

Göz Kayması Tedavisi ve Tedavi Yöntemleri

Bebeklerde Pişik Tedavisi Pişik Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde Pişik Tedavisi Pişik Nasıl Tedavi Edilir?

Güncel

Bebeklerde Alerji Tedavisi

Bebeklerde Alerji Tedavisi

Güncel

Dehb Tedavisi Dehb Nasıl Tedavi Edilir?

Dehb Tedavisi Dehb Nasıl Tedavi Edilir?