Polikistik Over Sendromu Tedavisi ve Tedavi Yöntemleri
21 Haziran 2024

Polikistik Over Sendromu Tedavisi ve Tedavi Yöntemleri

Polikistik Over Sendromu Nedir?
Polikistik Over Sendromu (PCOS), günümüzde bile hâlâ kesin nedeni bilinmeyen bir kadın hastalığıdır. Polikistik over sendromu, yumurtalıkta irileşme ve birçok küçük kist oluşumu ile kişide bazı hormonal bozukluklar yaratan bir rahatsızlıktır. Yumurtlamanın belirli sürelerde ve düzgün olmaması, kişide aşırı tüylenme, normalden fazla kilo alımı ve adet gecikmelerine neden olur. Kanda hormona bakıldığında, LH ve testosteron hormonlarının yüksek olduğu gözlemlenir. Beyindeki hipofizden salgılanan, yumurtalık hormon üretimini düzenlemekte olan FSH ve LH hormonları arasında dengesizlik vardır. Buna bağlı olarak da yumurtlamada problemler oluşur. Erkeklik hormonu olan testosteron yükseldiğinde ise yüz bölgesi, göbek, göğüs etrafı ve bacaklarda aşırı tüylenme söz konusudur.

Polikistik Over Sendromu Belirtileri

  • Adet düzensizlikleri
  • Aşırı tüylenme (hirsutizm)
  • Kilo alma
  • Sivilce ve akne oluşumu
  • Saç dökülmesi
  • Yumurtlama sorunları

Polikistik Over Sendromu Tanısı
Polikistik over sendromu tanısı, hastanın öyküsü dinlenerek ve tipik şikâyetlerine bakılarak konulur. Yapılan muayenede erkek tipi kıllanma izlenir. Hasta ultrasona alınır; yumurtalıklarda bu hastalığa özgü olan 3-6 mm çapında çok sayıda kist gözlemlenir ve buna bağlı olarak da yumurtlamanın olmadığı tespit edilir. Ayrıca yumurtalıklar, olması gerekenden çok daha büyük olabilir.

Polikistik Over Sendromu Tedavi Yöntemleri

  • **İlaç Tedavisi**: Adetleri düzensiz olan ve aşırı tüylenme sıkıntısı yaşayan kadınlarda doğum kontrol hapları ile tedavi yapılmaktadır. Bu tedavi şekli ile erkeklik hormonu testosteron baskı altına alınmaya çalışılır ve yeni çıkacak olan tüyler engellenir. Doğum kontrol hapı ile tedavi 6 ay ile 1 yıla kadar uzanabilir.
  • **İnfertilite Tedavisi**: Polikistik over sendromunda yumurtlama olmadığı için kişinin infertilite (kısırlık) problemi olabilir. Kişi çocuk sahibi olmak istiyorsa yumurtlama sağlayıcı ilaçlarla tedaviye devam edilir. İlaç tedavisi ile polikistik over sendromlu kadınların yaklaşık %80'inde yumurtlama sağlanabilmektedir.
  • **Diyet ve Egzersiz**: Hem kısırlık hem de tüylenme tedavisinde yapılması gereken en önemli şey, kişinin diyetisyen eşliğinde kilo vermesinin sağlanmasıdır. Yapılan incelemelerde kilo veren kişilerin hormonlarının dengeye girdiği gözlemlenmiştir.
  • **Cerrahi Müdahale**: Polikistik over sendromunda kullanılan ilaçlar çok etkili ilaçlardır. Ancak ilaçlı tedaviye yanıt vermeyen hastalarda, yumurtalıklara "laparoskopi" denilen cerrahi işlem uygulanmaktadır. Laparoskopi sırasında yumurtalığın dış çeperinin beyaz, sert ve kalın bir tabaka ile kaplı olduğu gözlemlenir. Bu kalın tabaka yumurtalamayı engelleyen bir tabakadır ve cerrahi işlem sırasında bu tabaka delinir.

Polikistik Over Sendromu ve Rahim Kanseri Riski
Polikistik over sendromlu hastalar, kendilerini rahatsız eden herhangi bir şikâyetleri olmasa dahi, rahim kanseri riski ile yüz yüzedirler. Bu riski azaltmak ve düzenli adet görmek için mutlaka tedavi olmalıdırlar. Tedavide yumurtalıklar üzerindeki baskı ortadan kaldırılsa bile, yumurtalıklar ilerleyen süreçte yeniden düzensiz hormon üretmeye başlayabilmekte ve şikâyetler yeniden gündeme gelebilmektedir. Bu yüzden uzun süren tedavi ihmal edilmeden düzenli bir şekilde yapılmalıdır.

Sonuç
Polikistik over sendromu, hormonal dengesizlikler ve yumurtlama sorunları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalıktır. Ancak erken tanı ve uygun tedavi yöntemleri ile bu hastalık yönetilebilir. Kişisel tedavi planları, hastanın genel durumu ve istekleri göz önünde bulundurularak belirlenmelidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve düzenli tıbbi kontroller, polikistik over sendromu ile yaşam kalitesini artırmada önemli rol oynar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Diş Eti Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Eti Nasıl Tedavi Edilir?

Haber Bülteni