Egzama Tedavisi Egzama Nasıl Tedavi Edilir?
25 Haziran 2024

Egzama Tedavisi Egzama Nasıl Tedavi Edilir?

Egzama Tedavisi

Egzama, halk arasında yaygın olarak görülen cilt hastalıklarından biridir. Egzamanın neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir ve kesin bir tedavisi de bulunmamaktadır. Egzama, ciltte kaşıntı, döküntü, kuruluk, kızarıklık ve çatlak gibi şikayetlere neden olur. Yağlı deri, temas egzaması, alerjik egzama, sinirsel egzama gibi birçok çeşidi vardır. Toplumda en yaygın görülen egzama türü ise alerjik egzamadır ve bunun nedeninin genetik olduğu düşünülmektedir. Bu hasta gruplarında yaşanan belirtiler genelde aynıdır: ciltte tahriş, kabarıklık, kaşıntı ve kızarıklık gibi şikayetlere yol açar. Egzama, çevresel faktörler, alerjenler, genetik yatkınlık ve stres gibi sebeplerle gelişebilir. Derinin birçok etkene bağlı olarak iltihaplanmasıyla egzama bulaşıcı bir cilt hastalığı değildir. Daha çok el, ayak, kolun dış kısmı, kulak arkası, kafa derisi, koltuk altı, kasık, dirsekler ve diz gibi bölgelerde görülür.

Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Egzama sonucu ortaya çıkan sıkıntılar doğrultusunda doktora başvurulduğunda her zaman reçete edilen ilaç işe yaramayabilir. İşe yarayacak ilaç genelde deneme yanılma yöntemiyle bulunabilir. Bu nedenle, iyi gelen ilacın bulunması zaman alabilir.

Kortizonlu Merhemler: Kortizonlu merhemler, egzama nedeniyle oluşan kaşıntılı lezyonlar için reçete edilir. Hasta, banyo yaptıktan hemen sonra merhemi uygulamalıdır. Günde 3 defa kullanılması önerilir.

Pimekrolimus Merhem: Kortizonlu merhemlere nazaran etkisi daha düşüktür. Yan etkisi de pek yoktur ve 2 yaş altı çocuklar için kullanılması önerilmez.

Kaşıntıyı Azaltan İlaçlar: Kortizon içerikli merhemler kaşıntı için de fayda sağlar. Kortizonlu merhemlerin yanı sıra antihistaminik ilaçlar egzama kaşıntılarına karşı iyi gelir.

PUVA Tedavisi: Bazı egzama türleri için PUVA tedavisinin faydalı olduğu bilinmektedir. Ancak kanser oluşumunu tetikleyen bir tedavi olduğu için tecrübeli hekimler tarafından uygulanması gerekir.

Ultraviyole Işın Tedavisi: Egzama için önerilen tedavilere rağmen iyileşme sağlanamayan hastalar için uygulanan bu tedavi 12 yaş altına uygulanmaz. Ayrıca güneşe karşı hassas olanlar için de uygun bir tedavi değildir.

İmmünosüpresif Tedavi: Egzamaya karşı direnç gösteren hastalar için kullanılabilen bir tedavi seçeneğidir.

Doğal Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Egzama şikayetlerini hafifletmek ve rahatlama sağlamak amacıyla tıbbi tedaviye destek olarak doğal tedavi yöntemlerinden de yararlanılabilir. Egzama için birçok bitki tedavi amacıyla dışarıdan uygulandığı gibi ağız yoluyla da kullanılabilir.

Papatya: Papatya kremi egzama tedavisi için oldukça başarılıdır. Topikal papatya kremleri egzama şikayetlerinin yatışmasını ve tedavi etmesini sağlar. Yanma ve kaşıntıya karşı faydalıdır. Ayrıca papatya iltihap önleyici bir bitki olduğu için cilt tahrişine ve güneşin vermiş olduğu zararlara karşı da önerilir.

Meyan Kökü: Atopik egzama şikayetlerini geçirmek için kullanılabilir. Ciltte oluşan kızarıklık, kaşıntı, tahriş ve su toplanması için tedavi edici etkiye sahiptir. Bu etkisi ise yapılan çalışmalarca kanıtlanmıştır.

Sarı Kantaron: Sarı kantaron kremi egzama nedeniyle yaşanan şikayetleri azaltmak için kullanılabilir. Ayrıca sarı kantaron çay şeklinde hazırlanıp içildiğinde yine egzamaya karşı faydalı olur.

Lavanta: Sakinleştirici etkisi bulunan lavanta yağının ayrıca, yatıştırıcı etkisi de vardır. Antiseptik özelliğiyle cilt rahatsızlıklarına karşı yararlanılabilir. Losyon, yağ, banyo jeli gibi versiyonlarından yararlanılabilir. Banyo suyuna eklenip kullanılabileceği gibi cilde dışarıdan da uygulanabilir.

Aloe Vera: Yapraklarını dökmeyen bir bitki olan aloe vera bitkisinin yapraklarında jel kıvamında bir sıvı bulunur. Bu jel özellikle yanık tedavisinde kullanılmaktadır. Egzama için kullanıldığında bölgede enfeksiyon gelişimini önler ve koruyucu bir katman oluşturarak cildi dış etkenlere karşı korur. Aloe vera bitkisi bağışıklık sistemini de kuvvetlendirerek tahriş olmuş cildi onarır. Egzamalı bölge yıkandıktan sonra kurulanır ve aloe vera jeli nazik hareketlerle bölgeye sürülür. Bunun için krem şeklinde olanları tercih edilebilir.

Elma Sirkesi: Güçlü bir antioksidan olan elma sirkesi, vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasını sağlar. Elma sirkesi egzamalı bölgeye direk sürülmemelidir. Yarı yarıya ölçülerde suyla inceltilerek kullanılmalıdır. Hazırlanan karışım bir parça pamuk yardımıyla sorunlu bölgelere sürülmelidir. Ayrıca egzama ciltte çok yayılmışsa sirkeli suyla banyo yapılabilir. Kullanılan suyun oldukça ılık olmasına dikkat edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çocuklarda Kanal Tedavisi

Çocuklarda Kanal Tedavisi

Haber Bülteni