Diş Sıkma Tedavisi Diş Sıkma Nasıl Tedavi Edilir?
19 Temmuz 2024

Diş Sıkma Tedavisi Diş Sıkma Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Sıkma Tedavisi

Diş sıkma, kişinin farkında olmadan gerçekleştirdiği bir davranış biçimidir. Genellikle bilinçsizce yapılır ve alt-üst çene uyum bozukluğundan kaynaklanabilir. Özellikle gece uyurken daha sık meydana geldiği gözlemlenmiştir. Çünkü gün içinde kişi kendisinin farkında olduğu için bu eylemi daha az gerçekleştirir. Diş sıkmanın temel nedeni psikolojiktir. Günümüzde artan stres seviyeleri nedeniyle bu durum bilinçaltının baskı altında kalmasıyla ilişkilidir. Bu davranış, özellikle gece uyurken aile bireyleri tarafından fark edilir. Diş sıkmanın çeşitli zararları bulunmaktadır. Dişlerde zamanla aşınma oluşması sonucu sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet meydana gelmesi kaçınılmazdır. Şiddetli diş sıkmalar dişlerin kırılmasına bile neden olabilir. Diş sıkma eylemi, çene bölgesinde ağrı ve çene eklemlerinde kıkırdakları etkileyecek kadar zorlayıcıdır. Çene kasları sırt ve boyun kasları ile bağlantılı olduğu için sırt ve boyunda da ağrılar meydana gelebilir.

Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

  • Gece plağı, diş plağı diş sıkma eylemini durdurmaz fakat sıkmadan meydana gelebilecek zararları engeller. Dişlerdeki hasar büyük oranda azalır.
  • Psikolojik yardım, günümüz koşullarında aşırı derecede strese maruz kaldığımızdan dolayı (iş hayatı, trafik, yaşam koşulları, ailevi nedenler ya da özel nedenler gibi) bunların psikolojik yardım alarak giderilmesi kişide rahatlama meydana getireceğinden diş sıkmayı büyük ölçüde engellemesi beklenir.
  • Asıl tedavi, çene kaslarını yönlendiren bir cihazla yapılmaktadır. Bu cihaz gece uyumadan önce çene kaslarına yerleştirilir. Böylece bu cihaz ölçüm yaparak gece boyunca kaç kez diş sıkıldığını belirler. Bu yöntem sayesinde diş sıkmanın şiddeti belirlenip kesin tanı koyulur. Sonraki aşamada ise bu cihaz çene kaslarını yönetecek, idaresi altına alacak şekilde çalışmaya devam eder. Beyinden diş sıkma ile ilgili sinyal geldiği zaman cihaz sayesinde sinyaller durdurulur. Böylece zamanla bu bir alışkanlık haline gelip kişi farkında olmadan yaptığı bu alışkanlığı terk eder. Bu yöntem sayesinde %80'lere ulaşan bir başarı elde edilmektedir.
  • Diş sıkma tedavisi olarak botoks uygulaması da yapılmaktadır. Çene kaslarına yapılan botoks içerikli bir enjeksiyon ile kaslar kontrol altına alınarak diş sıkma eyleminin yapılmasına müsaade edilmemektedir. Botoks kasın dokusuna hiçbir şekilde zarar vermez. Sadece beyinden gelen sinyalin o bölgeye ulaşmasını engelleyerek durdurur.

Ekstra Bilgiler

Diş sıkma tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılmakla birlikte, her birey için en uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir. Diş hekimleri, bireyin diş sıkma şiddetini ve nedenlerini değerlendirerek kişiye özel bir tedavi planı oluşturur. Ayrıca, diş sıkma tedavisi uzun vadeli bir süreç olabilir ve bireyin yaşam tarzı değişiklikleri yapması gerekebilir. Stres yönetimi teknikleri, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme, diş sıkma tedavisinde destekleyici unsurlar olarak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Epilepsi Bitkisel Tedavi

Epilepsi Bitkisel Tedavi

Haber Bülteni