Lenf Bezi Şişmesi Tedavisi
20 Temmuz 2024

Lenf Bezi Şişmesi Tedavisi


Lenf bezleri, vücudun bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır ve genellikle kulak arkası, boyun, koltuk altları, karın, kasık ve bacak bölgelerinde bulunur. Lenf sistemi, damar sistemi ile bağlantılıdır ve vücutta dolaşan daha büyük partiküllü materyallerin taşınmasını sağlar. Bu partiküller arasında proteinler, ölü hücreler, bakteriler, tozlar, yağlar ve su bulunur. Günlük olarak yaklaşık 2-4 litre kadar sıvı lenf damarları tarafından taşınır. Lenf bezleri, vücut sıvılarına karışan yabancı maddeleri süzerek, hem zararlı maddeleri yok eder hem de bağışıklık sistemini güçlendiren antikorların üretimine katkıda bulunur.

Lenf bezlerinin zaman zaman şişerek büyüdükleri görülmüştür. Bu durum, vücudun savunma mekanizmasının çalışması sonucu artan antikor sayısından kaynaklanır ve genellikle enfeksiyon durumlarında veya vücut direnci düştüğünde ortaya çıkar. Enfeksiyon sırasında, akyuvarlar hem sayılarını hem de işlevlerini artırarak bakteri ve virüslerle savaşır. Lenf bezleri, özellikle kulak arkası ve boyun bölgelerinde daha belirgin bir şekilde şişebilir. Lenf bezlerinin boyutları pirinç tanesinden zeytin tanesi boyutuna kadar değişebilir ve 1 cm'ye kadar olan şişmeler genellikle normal kabul edilir. Ancak, 1 cm'den büyük olan şişmeler ciddi hastalıklara işaret edebilir.

Lenf Bezi Şişmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Lenf bezleri, vücuda yayılmış binlerce küçük küme halindedir ve şişmeleri ağrılı olabilir. Elle kontrol edildiğinde hissedilir derecede sert olabilir ve bazı durumlarda ödemden kaynaklı olarak da şişebilir. Enfeksiyon kapılan bölgeye yakın lenf bezlerinde de şişme görülebilir. Ağız içi iltihaplarda çene, kulak iltihaplarında ise boyun bölgesinde şişme görülebilir. Lenf bezi şişmesine yol açan enfeksiyonlar arasında bademcik iltihabı, kronik kulak iltihabı, diş eti iltihabı, soğuk algınlığı ve grip yer alır.

Lenf bezi şişmesinin belirtileri arasında:
  • Burun akıntısı
  • Yüksek ateş
  • Boğaz tahrişi
  • Gece terlemesi
  • Ciltte kızarıklık ve hassasiyet

Lenf bezi enfeksiyon kaynaklı olarak şişmişse, virüs ya da bakterinin tedavi edilmesi gerekir. Bakteri ya da virüsler kontrol altına alındığında lenf bezi şişliği de engellenebilir. Şişliğin bulunduğu bölgede dokuların yırtılması gibi ciddi sonuçlar da oluşabilir ve bu durumlarda şişen lenf bezinin içindeki sıvının mutlaka boşaltılması gerekir. Ağrıyı dindirmek için ağrı kesici ve aspirin kullanılabilir. Ayrıca, günlük bol su tüketimi, istirahat ve vitamin içeren yiyecek takviyeleri iyileşme sürecini hızlandırır.

Eğer lenf bezi şişmesi kanser ya da tümörden kaynaklanıyorsa, kanserli hücrenin ya da tümörün ameliyat ile alınması gerekir. Bu durumda gerekli tetkiklerin yapılması ve tedavi planının uzman bir doktor tarafından belirlenmesi önemlidir. Çoğu doktor ilk etapta ameliyat yerine kemoterapi önerebilir. Bu nedenle tedavinin seyrini doktora bırakmak gerekir.

Tüm bunların haricinde, lenf bezi şişmesinde meydana gelen ağrıyı dindirmek ve şişliği küçültmek için bitkisel tedavi yöntemleri de tercih edilebilir. Bu yöntemler arasında:
  • Isırgan otu
  • Karabaş otu
  • Kekik otu
  • Söğüt
  • Papatya
  • Biberiye
  • Nane
  • Kurt pençesi
  • Oğul otu
  • Ayni sefa otları

Bu bitkiler ayrı ayrı tüketilebileceği gibi, hepsinden bir tutam alarak çay demler gibi de tüketilebilir. Bu bitki çayları pekmez, bal ya da limon ile karıştırılarak günde 1-2 fincan tüketilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Berfin

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Lenf bezlerim şiştiğinde neden boyun bölgemde daha belirgin şekilde hissediyorum ve bu durum normal mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Berfin,

Boyun bölgesinde lenf bezlerinin daha belirgin şekilde hissedilmesi gayet normaldir. Lenf bezleri, vücudumuzun savunma mekanizmasının bir parçası olarak enfeksiyon veya hastalık durumunda şişebilirler. Boyun bölgesinde bu şişliklerin daha fark edilir olmasının nedeni, bu bölgede yüzeysel olarak yer almaları ve cildin ince olmasıdır. Eğer endişeleriniz devam ederse, bir sağlık profesyoneline danışmanız iyi olabilir. Sağlıklı günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni