Dişte Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
07 Temmuz 2024

Dişte Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dişte Kanal Tedavisi

Dişte kanal tedavisi, dişin iç kısmında bulunan canlı dokunun, yani pulpanın, zarar gördüğü durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Dişte oluşan çürükler zamanla pulpa dokusuna yaklaşır ve bakterilerin oluşturduğu asitler bu dokuyu etkiler. Tedavi edilmediği takdirde, pulpa iyileşemeyecek şekilde zarar görerek ölebilir. Eskiden bu tür durumlarda tek çözüm dişi çekmekti. Ancak günümüzde kanal tedavisi sayesinde bu dişleri tedavi etmek mümkün hale gelmiştir.

Diş Kanal Tedavisinin Aşamaları

  • Öncelikle, acısız ve ağrısız bir tedavi sağlamak için dişe anestezi yapılır.
  • Bazı durumlarda tek seansta kanal tedavisini sağlıklı bir şekilde tamamlamak mümkün olabilir.
  • Daha sonra diş çürüğü temizlenir ve dişin özüne ulaşıldığında hastalıklı kısım ve yumuşak doku çıkarılır. Sinir ve doku artıkları temizlenir.
  • Seanslar arasında diş iyileşene kadar geçici dolgu maddeleriyle dişin üzeri kapatılır. İltihabın üremesinin durduğu ve kök ucundan iltihap gelmesinin bittiği anlaşıldığında, diş kanal içerisine özel bir dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur. Sonrasında porselen dolgu, kuron dolgu veya kuron kaplama yapılarak diş tamir edilir ve kırılmaması için korunur.

Diş Kanal Tedavisi Süresince Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Tedavi anında uygulanan lokal anestezi nedeniyle oluşan uyuşukluk sebebiyle dudak, dil veya iç yanak gibi bölgeler farkında olmadan ısırılabilir. Bu sebeple anestezi etkisindeyken bir şeyler yemek veya aşırı soğuk-sıcak içecekler içmek doğru değildir.
  • Diş kanal tedavisi seansları arasında dişte geçici dolgu bulunduğundan, sert gıdalar yemek için dişi kullanmak doğru değildir. Dişin üzerine daimî tamirat yapılana kadar kırılgan olduğu unutulmamalıdır. Tedavi yapılan dişin üzerine dışarıdan kuvvet gelmemesine dikkat edilmelidir.
  • Tedavi anında yapılan geçici dolgular sertleşmiş olsalar bile kolay aşınabilir, kırılabilir maddelerdir. Bu maddeler kırılırken etrafındaki diş dokusu çok incelme gösterdiyse dişi de kırabilirler. Tedavi süresi boyunca çenenin diğer kısmının kullanılması daha doğru olacaktır.
  • Geçici diş dolgu yapıldığında ağrısı geçen birçok hasta tedaviyi yarım bırakmaktadır. Ağrının geçmiş olması tedavinin bittiği anlamına gelmez. Bu ihmal, tedavisi yarım kalmış bir dişin birkaç ay sonra çekilmesine neden olabilir. Bu nedenle tedavi süresinin aksatılmadan tamamlanması gerekmektedir. Kanal tedavisinin süresi, dişteki sorunun büyüklüğüne veya küçüklüğüne göre değişir. Bazen tek seansta tamamlanabileceği gibi, bazen birden çok seans gerekebilir. Tedavinin tamamlanma aşaması, dişteki enfeksiyonun iyileşmesidir. Tedavi, dokulardaki iyileşme tamamlanana kadar devam eder. Bu süreç ortalama 2 ile 3 seans arasında değişebilir.
  • Diş kanal tedavisi gören dişler, canlılığını yitirdiği için diğer dişlere oranla daha kırılgandır. Bu nedenle tedavi süreci tamamlandıktan sonra hekiminizin size uygun olarak belirleyeceği porselen kron, porselen dolgu gibi bir uygulamayla kanal tedavisinin restore edilmesi, dişinizi uzun yıllar kullanabilmeniz için önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Karaciğer Kanseri Tedavisi

Karaciğer Kanseri Tedavisi

Çocuklarda Kanal Tedavisi

Çocuklarda Kanal Tedavisi

Haber Bülteni