Akut Sinüzit Tedavisi Akut Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?
13 Temmuz 2024

Akut Sinüzit Tedavisi Akut Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?

Akut Sinüzit Tedavisi

Alın ve yanaklarda bulunan sinüsler, normalde içleri havayla dolu olan ve burun boşluğuna açılan yapılar olarak bilinir. Sinüsler, dışarıdan alınan havayı ısıtarak ve nemlendirerek akciğerlere gönderir. Aynı zamanda insan sesinin tınısını da ayarlar. Özellikle soğuk günlerde ortaya çıkan sinüzit rahatsızlığı, günlük yaşamımızı oldukça etkiler. İyi tedavi edilemeyen ve uzun süren nezle sonrası, alerjik nedenlere bağlı burun etlerinin ve burun iç mukozasının şişmesi, yapısal yatkınlık gibi sebeplerden dolayı burun ile sinüslerin hava alışverişi kesilir; sinüslerde mikroorganizmalar üremeye başlar ve iltihaplanma oluşur. Sinüslerin iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bu rahatsızlığa sinüzit denir. Dört haftadan kısa süren sinüzitlere akut sinüzit, dört haftadan daha uzun süren sinüzitlere ise kronik sinüzit denmektedir.

Akut Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Akut sinüzitin belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Göz çevresinde ve yanaklarda ağrı
  • Göz kapaklarında ağırlık
  • Kötü ağız kokusu
  • Sarı, yeşil renkli veya kanlı burun akıntısı
  • Burun tıkanıklığı
  • Öne eğilmekle artan yüz ağrısı
  • Kafada basınç hissi
  • Nadiren kuru öksürük
  • Hafif ateş
  • Geniz akıntısına bağlı mide bulantısı ve iştahsızlık

Akut Sinüzit Oluşumunu Engellemek İçin Alınabilecek Önlemler

Sinüzit oluşumuna sebep olan etmenleri ortadan kaldırmak, hastalığa yakalanma olasılığımızı azaltır. Solunan havadaki oksijenin azlığı, hava kirliliği, virüslere bağlı üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjenler ve sigara dumanı gibi etmenler sinüzitlerin oluşmasına neden olmaktadır. Yaşama ve çalışma ortamlarının iyi havalandırılması çok önemlidir. Kış mevsiminde ısıtıcıların yol açtığı kuru hava sinüslerde enfeksiyonlara neden olabilir. Kışın ısıtıcı bulunan ortamlarda odanın bir yerine nem sağlaması için ağzı açık kapta su bulundurulmalıdır. İdeal nem oranı %35 ile %50 arasında olmalıdır.

Akut Sinüzit Tanısı ve Tedavisi

Teşhis için hastanın şikayetleri yeterli değildir. Röntgen çekilerek sinüslerdeki durum incelenir. Yeterli görülmezse bilgisayarlı tomografi çekilmelidir. Tetkikler sonucu sinüzit kesinleşirse tedavisine geçilir. Nezle ve soğuk algınlığı durumunun on günden uzun sürmesi halinde mutlaka bir hekime başvurulmalıdır. Sinüzit, sanıldığının aksine tedavisi olan bir hastalıktır. Sinüzit, ilaçlarla tedavisi mümkün olan hastalıklardandır. Akut sinüzitlerin tedavisi, antibiyotikler, alerji önleyici ilaçlar ve burun damlaları ile yapılır. Ancak, alerji, hava yollarını tıkayan burun eti büyümesi, burun kemiği ve kıkırdağında eğrilik gibi sebepler varsa ilaçlı tedaviden sonra bu sebeplerin ortadan kaldırılması, sinüzitin kronik bir hal almasını önleyecektir.

Sonuç

Akut sinüzit, erken teşhis ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır. Belirtiler göz ardı edilmemeli ve gerekli tıbbi yardıma başvurulmalıdır. Sağlıklı yaşam ortamlarının sağlanması, hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve düzenli doktor kontrolleri ile sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının önüne geçilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Hamilelikte Kanal Tedavisi

Hamilelikte Kanal Tedavisi

Haber Bülteni