Bebeklerde Soğuk Algınlığı Tedavisi
26 Haziran 2024

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Tedavisi


Bebeklerde soğuk algınlığı tedavisi, bebeğin yaşına ve hastalığın şiddetine bağlı olarak değişir. Soğuk algınlığı, bebekli annelerin sıkça karşılaştığı sorunlardan biridir. Okul çağında kardeşi olan bebekler genellikle bulaşma yoluyla ya da dikkatsiz yetişkinlerin virüsleri bulaştırmasıyla soğuk algınlığı yaşayabilir. Ayrıca, yanlış giydirme veya mevsim normallerine dikkat etmeden bebeği dışarıya çıkarmak da soğuk algınlığına neden olan başlıca etkenlerdir.

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?

  • Burun akıntısı,
  • Ateşin 38 derecenin üzerinde olması,
  • Beslenme zorluğu,
  • Nefes almakta güçlük çekme,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Uyuma güçlüğü olarak sıralanabilir.

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Tedavisi Nasıl Olur?

Bebeklerde soğuk algınlığı tedavisi, öncelikle bebeğin kaç aylık olduğuna bağlıdır. Özellikle altı ayın altındaki bebeklere antibiyotik tedavisi uygulanması tavsiye edilmez. Soğuk algınlığı yüzeysel ise sadece anne sütü ile bol bol beslemek ve bebeği rahat ettirmek yeterli olabilir. Bebeğin beslenmekte zorlanması durumunda, bunun sebebi burun tıkanıklığı olabilir. Burun tıkanıklığı olan bebek rahat nefes alamaz ve bu durum emzirme sırasında zorluk yaratabilir. Burun tıkanıklığını açmak için eczanelerde bulunan steril okyanus suları birkaç damla olarak bebeğin burnuna damlatılabilir.

Eğer solunum yolları tamamen kapanmış ve bebek uyumada ve beslenmede 12 saatten uzun süre zorlanıyorsa, solunum cihazı veya inhalatör yardımı ile solunum yolunu açmak gerekebilir. Bu tür durumlarda mutlaka bir çocuk doktoruna danışılmalıdır. Aksi takdirde bebeğin direnci düşer ve hastalık ilerleyerek akciğerlere sirayet edebilir, hatta pnömoni gibi ciddi hastalıklara dönüşebilir.

Bebeğin altı aydan büyük olması durumunda, hastalığın yüzeysel olduğu durumlarda anne sütü yeterli olabilir ve C vitamini açısından zengin ek gıdalar verilebilir. Taze demlenmiş ıhlamur birkaç kaşık verildiğinde boğaz enfeksiyonlarının rahatlamasına yardımcı olabilir. Hastalığın ilerlediği durumlarda özellikle yüksek ateşe karşı ateş düşürücü kullanılabilir; bu ilaçlar fitil veya şurup şeklinde olabilir. Kullanılacak ilaçlar mutlaka bir çocuk hekimine danışılarak alınmalıdır. Balgam ve enfeksiyon halinde antibiyotik kullanılacaksa, mutlaka antibiyogram testi yapılmalı ve hekim kontrolünde ilaç verilmelidir.

Bebeğin beslenmesi ve dışkı çıkışı kontrol edilmelidir. Her durumda, başka hastalık risklerine karşı bebek bir çocuk hekimine gösterilmelidir. Soğuk algınlığı yaşayan bebeğin odası ılık olmalı ve sık sık havalandırılmalıdır. Bebek bol bol dinlenmeli ve vücut direnci yükseltilmelidir. Harici vitamin kullanımına hastalığın hafif seyrettiği durumlarda gerek yoktur. Ayrıca, bebeğin hijyenine dikkat edilmesi ve çevresindeki insanların el hijyenine özen göstermesi önemlidir.

Bebeklerde Soğuk Algınlığını Önlemek İçin Alınabilecek Önlemler

  • Bebeğin ellerinin sık sık yıkanması,
  • Hasta kişilerden uzak tutulması,
  • Hijyen kurallarına dikkat edilmesi,
  • Mevsim şartlarına uygun giydirilmesi,
  • Düzenli ve dengeli beslenmesinin sağlanması,
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin tüketilmesi,
  • Sık sık havalandırılan ve temiz tutulan bir ortamda bulunması.

Bu önlemler, bebeklerin soğuk algınlığından korunmasına yardımcı olabilir. Ancak, tüm önlemlere rağmen bebekte soğuk algınlığı belirtileri görülüyorsa, vakit kaybetmeden bir çocuk hekimine başvurulması önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bebeklerde Alerji Tedavisi

Bebeklerde Alerji Tedavisi

Haber Bülteni

Güncel

Endometriozis Bitkisel Tedavi

Endometriozis Bitkisel Tedavi