Tüberküloz Tedavisi Tüberküloz Nasıl Tedavi Edilir?
08 Temmuz 2024

Tüberküloz Tedavisi Tüberküloz Nasıl Tedavi Edilir?

Tüberküloz Tedavisi

Tüberküloz, halk arasında verem olarak bilinen, mikrobik bir hastalıktır ve genellikle bağışıklık sisteminin zayıflaması ile ortaya çıkar. Bu hastalık, tedavi edildiğinde iyileşme şansı olan bir sağlık sorunudur. Tüberküloz, kendini ateş, yorgunluk, iştahsızlık, isteksizlik, terleme, nefes darlığı, kilo kaybı ve kuru öksürük gibi belirtilerle gösterir. Tüberküloz teşhisi konulan hastalar vakit kaybetmeden hastaneye yatırılarak tedaviye başlanır.

Tüberküloz Tedavisinin Başlatılması

Hastalar, hastanede izole edilmiş bir odada iki hafta boyunca gözetim altında tutulur. Tüberküloz tedavisi, genellikle ilaçlarla yapılır. Hastaneye yatırılır yatırılmaz ilaç tedavisine başlanmasının nedeni, tüberküloz mikrobunun bulaşıcılığının tedaviye başlandıktan yaklaşık iki hafta içinde azalmasıdır. Bu mikrobik hastalık solunum yolu vasıtasıyla bulaşır ve öksürük, hapşırma gibi yollarla yayılabilir. Kişinin tüberküloz mikrobuna yakalanması için bağışıklık sisteminin zayıf olması gerekir.

Tüberküloz Tedavisi Süreci

Hastanede yatan hastalar, tüberküloz tedavisi esnasında tıbbi öykü, fiziki muayene, akciğer grafisi ve kan tahlilleri gibi tetkiklerden geçerler. Hastalar eğer balgam örneği verebiliyorsa, balgamda tüberküloz mikrobu araştırılması yapılır. İlaç tedavisine devam edilen bu iki haftalık süreç sonunda iyileşme sürecine girilir ve bulaşıcılık riski azaldığı için hasta klinik yanıtlarına bağlı olarak taburcu edilir. Tüberküloz tedavisi ayakta devam eder ve doktorun takibi altında tedavi tamamlandıktan sonra hastalar günlük yaşamlarına dönebilirler.

Tüberküloz Tedavisini Desteklemek İçin

  • Düzenli ve dengeli beslenin. Meyve, sebze, et ve balık tüketimini dengeleyin. C ve D vitaminlerini düzenli olarak kullanın.
  • Sıvı tüketmeye özen gösterin. Günde en az 2 litre su tüketin.
  • Stresten uzak durun veya stresi yönetmeyi öğrenin.
  • Sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerden uzak durun.
  • Tüberküloza karşı koruyucu etkisi bulunan BCG aşısını yaptırın.
  • Düzenli olarak egzersiz yapın.
  • Düzenli uyku uyumaya özen gösterin.
  • 30/35 yaş üzerinde yılda bir kez check-up yaptırın.

Ek Bilgiler

Tüberküloz tedavisinde erken teşhis ve düzenli tedavi çok önemlidir. Tedaviye başlanması ile birlikte hastanın bulaştırıcılığı hızla azalır ve iyileşme süreci hızlanır. Ayrıca, tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçlar düzenli olarak alınmalı ve doktorun önerdiği dozlarda kullanılmalıdır. Tedavi süresince ve sonrasında hasta, doktorunun önerilerine dikkatle uymalı ve düzenli kontrolleri aksatmamalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bebeklerde Alerji Tedavisi

Bebeklerde Alerji Tedavisi

Gut Hastalığı Bitkisel Tedavi

Gut Hastalığı Bitkisel Tedavi

Haber Bülteni