Uyuz Tedavisi Uyuz Nasıl Tedavi Edilir?
20 Temmuz 2024

Uyuz Tedavisi Uyuz Nasıl Tedavi Edilir?

Uyuz Tedavisi

İnsanlık tarihi boyunca bit, pire ve uyuz zengin ya da fakir ayırt etmeksizin sorun yaratmıştır. Günümüzde uyuz, insanlar arasında doğrudan temas yoluyla bulaşarak problem yaratmaya devam etmektedir. Hastalık, her 30 yıllık periyotta salgınlar halinde ortaya çıkmaktadır; 15 yıl sakin geçen bir dönemi, 15 yıllık bir salgın izler. Bunun sebebinin, insanlarda böceğe karşı gelişen direnç olduğu tahmin edilmektedir.

Uyuzun Görülme Sıklığı

Uyuzun görülme sıklığı sonbahar ve kış aylarında artış gösterir. Uyuz böceği, bir mikroskop veya büyüteç yardımıyla görülebilecek büyüklüktedir ve tüm hayatını insan vücudunda sürdürür. Kişiden kişiye yakın temas ile bulaşır. Böcek derinin üstünde tüneller açarak ilerler ve kaşıntıya neden olur. Bu kaşıntı neticesinde deride iltihaplanma olabilir. Uyuz hastalığının pislikle bir alakası yoktur; böcek temiz bir ciltte de bulunabilir. Uyuzun kirli insanlara ait bir hastalık olduğu doğru değildir.

Uyuzun Bulaşma Yolları

Göğüs, sırt ve baş, uyuzun tutulmadığı bölgelerdir; fakat bebeklerde tüm deri üzerinde uyuz görülebilir. Uyuz hastalığına yakalanmış kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır. Uyuzlu hastanın kullandığı veya kullanmış olabileceği çamaşırların, çarşafların ve giysilerin ortak kullanılmasını önlemek ve hijyene dikkat etmek önemlidir. Uyuz böceği kullanılan eşyalar üzerinde 2-3 gün boyunca yaşayabilir. Bu yüzden, tüm eşyalar ve giysiler kaynar suda 20 dakika süreyle yıkanmalıdır. Tüm giysilerin, özellikle vücutla temas eden iç bölgeleri sıcak ütü ile ütülenmeli ve kullanılan tüm alanlar temizlenmelidir.

Uyuzun Tedavisi

Uyuz tedavisinde içeriğinde permetrin bulunan deri kremi kullanılmalı ve uyuzlu bir kişi bile olsa tüm aile bireyleri tedavi edilmelidir. Deri kremi, duş aldıktan sonra temiz ve serin vücuda baş hariç tüm vücut kaplanacak şekilde uygulanır. Uygulamada, özellikle el ve ayak parmakları arasındaki kısımlar, koltuk altları, bilekler, kaba etler, dış genital organlar ve el ile ayak tırnaklarının altına özen gösterilmelidir. Krem, 8-12 saat kadar beklenmelidir. Bekleme süresinde eller yıkanırsa, ellere tekrar sürülmesine dikkat edilmelidir. Uygulama sonrasında iyice banyo yaparak temiz giysiler giyilmelidir. Kaşıntı olsun ya da olmasın, tedavi mutlaka ailedeki tüm bireylere uygulanmalıdır.

Ekstra Bilgiler

Uyuz tedavisinde permetrin dışında farklı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır:

  • Sülfür Merhemleri: Sülfür içeren merhemler, uyuz tedavisinde alternatif bir seçenek olarak kullanılabilir.
  • Oral Ivermektin: Özellikle yaygın uyuz vakalarında, doktorlar tarafından reçete edilebilen oral ivermektin, etkili bir tedavi yöntemidir.
Uyuz tedavisinde hijyenin önemi büyüktür. Kullanılan eşyaların temizliği, tedavi sürecinin başarısı açısından kritik öneme sahiptir. Ayrıca, uyuz tedavisi sırasında ve sonrasında kişisel hijyen kurallarına sıkı bir şekilde uyulmalı, evde ve iş yerinde sık kullanılan yüzeyler düzenli olarak dezenfekte edilmelidir.

Unutulmamalıdır ki, uyuz tedavisi sürecinde bir dermatologdan profesyonel yardım almak, en doğru ve etkili yöntemi belirlemek açısından önemlidir. Uyuz hastalığının tekrarını önlemek için tedavi sonrasında da dikkatli olunmalı ve herhangi bir belirti görülmesi durumunda hemen bir sağlık profesyoneline başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Fearless

07 Mayıs 2024 Salı

3 aydır var kremde kulkandım hala gecmedi ne yapmam gerek

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Mansur

Merhaba, uyuz rahatsızlığı zaten oldukça inatçı bir rahatsızlıktır. Bu nedenle krem uygulamalarını çok düzenli bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Eğer sorun hala devam ediyorsa ve geçmiyorsa kesinlikle uzman bir doktora tekrar giderek bu durum için çözüm arayabilirsiniz. Bu rahatsızlık vücudunuzun diğer bölgelerinde de görülebilir.

2. Cevap
cevap

Cihanmert

Yapacak bir şey yok krem dışında bu hastalığın hiç bir tedavisi yoktur başka bir doktora daha gidin farklı bir krem uygularsa o kremi de deneyin belki o işe yarar ve geçirir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Polikistik Over Bitkisel Tedavi

Polikistik Over Bitkisel Tedavi

Haber Bülteni