Bronşit Tedavisi:Bronşit, akciğerlere hava taşıyan solunum borularının iç yüzeyindeki zarın iltihaplanması sonucu oluşur. Bronşitin iki çeşidi vardır: kronik ve akut bronşit. Akut bronşit, kızamık, boğmaca, grip gibi hastalıklar sırasında görüldüğü için hemen tedavi edilmelidir. Akut bronşit sırasında oluşan öksürük sırasında gelen balgam şeffaf renktedir. Fakat balgamın rengi sarı ve yeşil arasında ise bu bakteriyel enfeksiyon olduğuna işaret eder. Akut bronşitte, kuru ve ağrılı bir öksürük, yapışkan bir balgam, ateş ve halsizlik görülür. Solunum borularının iltihaplanması sonucu daralma görülebilir, bu da hırıltılı nefes alma durumuna yol açar. Bu nedenle nefes darlığı problemi yaşanabilir. Balgamda nadir olarak kan görülebilir. Öksürük ve halsizlik göğüste ağrı yapabilir. Kronik Bronşit:Kronik bronşitte ise bezler büyümüş, iç yüzeydeki tüyler görevini yerine getirememesi durumunda görülür. Kişide öksürük başlamışsa ve bu 2 haftayı geçmişse, uyku sırasında uyanılması durumunda, ateş ve balgam varsa kişi doktora başvurmalıdır. Doktor ilk olarak öksürüğün, balgamın belirtilerinin ne zaman başladığını sorar. Daha sonra akciğer filmi isteyebilir. Bakteri incelemesi yapılabilir. Bronşit Tedavisi:Bronşit tedavisi için kişiye öksürük şurupları verilebilir. Bronşit hastası bir insan kesinlikle sigara içmemelidir. Sigara hem sağlığa hem de akciğerlere büyük oranda zarar vermekte ve nefes darlığı yaratmaktadır. Hasta sigara içiyorsa sigarayı bırakmalıdır. İlaç Kullanımı:Bronşit tedavisinde kullanılacak ilaçlar hastalığın durumuna göre değişir. Akut bronşitte ilk olarak hastanın ağrıları ve belirtileri hafifletilmelidir. Akut bronşitte antibiyotikler kullanılmaktadır. Bronşit hastalığı olan kişi doktorun verdiği ilaç dışında ilaç kullanmamalıdır. Öksürüğü hafifletmek, ağrıları dindirmek ve balgamı azaltmak için şuruplar verilebilir. Öksürükten dolayı meydana gelen kas ağrıları için ağrı kesiciler kullanılabilir. Bronşit tedavisinde hasta bol bol su tüketmelidir. Fazla su tüketimi balgamın vücuttan atılmasını sağlayacaktır. Hastanın hastalığına bağlı olarak solunum yollarını açan ve iltihabı azaltan ilaçlar kullanılabilir. Evde Yapılması Gerekenler:Bronşit tedavisi her hasta için farklılık gösterir. Kişinin durumuna göre tedavi ve ilaçlar uygulanır. Bronşit tedavisi için evde yapılması gerekenler şunlardır:
Bronşitten Korunma:Günlük hayatta bronşitten korunmak için bazı önlemler alınabilir:
Bu tür önlemler kişiyi bronşitten koruyabilir ya da bronşit hastalığına yakalanma riskini azaltır. |
Bronşit rahatsızlığı ciddi anlamda zorluklara neden olan ve tedavi edilmemesi durumunda büyük problemler ortaya çıkıyor. Peki bronşit rahatsızlığı ne gibi tedaviler ile kısa bir süre içerisinde ortadan kaldırılabillir?
Cevap yazBronŞŸit tedavisinde doktorunuzun önereceği antibiyotikler, balgam sökücüler ve öksürük ilaçları kullanılabilir. Ayrıca bol sıvı tüketmek, dinlenmek ve sigara gibi tahriş edici maddelerden uzak durmak da iyileşme sürecini hızlandırabilir. Nebulizatör veya buhar tedavisi de nefes almayı kolaylaştırabilir. Ancak kesin tedavi için bir doktora başvurmanız önemlidir.