Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı
23 Temmuz 2024

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı


Kanal tedavisi sonrası ağrı, dişin kesinlikle ağrımayacağı ya da tedaviye hemen olumlu yanıt vereceği anlamına gelmemektedir. Kanal tedavisi yapılan bir dişin, özellikle ilk birkaç ay ağrı yapması normaldir. Diş, diğer organlarımız gibi bir organdır ve iyileşmesi için biraz zamana ihtiyaç duyar. Örneğin, parmağınıza bir iğne battığında bile bir süre oraya dokunmak acı verir ya da bir uzvu kesilen birisi bir süre hala eli, kolu veya bacağı yerindeymiş ve ağrıyormuş gibi hissedebilir. Bu ne kadar normal bir durumsa kanal tedavisi yapılan bir dişin ilk zamanlar ağrı yapması da o kadar normal bir durum olacaktır.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Oluşmaması İçin

Kanal tedavisinin daha kalıcı olabilmesi ve ağrıyla karşılaşılmaması için:
  • İlk olarak, uygulanacak dişin iltihap durumunun tamamen ortadan kaldırılması gerekmektedir.
  • Daha sonra, iltihapsız dişteki aşırı his durumundaki tabakanın sağlıklı koşullarda küçültülerek ortadan kaldırılması önemlidir.
  • Bu yok edilme işlemi sırasında geçici dolguların sağlamlığına dikkat edilmelidir.
  • İşlemden sonra kullanılan dolgu maddesinin güvenilir olması gerekmektedir.
  • En son olarak, dişin üstünün kapatılması işlemi sağlamlık bakımından geçici dolgular ile değil, sert kalıcı dolgu maddeleri ile sağlanmalıdır.
Bu işlemlerin sonunda dişte bulunan tabaka olmayacağı için diş iyice incelmiş durumda olabilir. Hasta durumda olan bu kısım dişin ısıya ve acıya en duyarlı olabilen bölgesidir. Açık olan bu bölgede bulunan en ufak bir his, yanlış yapılan bir kaplamaya işaret olabilir ya da içerisi tamamen dolu olmadığı için, sert yiyeceklerle diş kırılmaları sorunları meydana gelebilir. Yemek yerken karşıt dişte bulunan dişlerin yaptığı baskı da bu uygulanan dişin tamamen zararına olabilir. Uygulama esnasında yapılacak olan bu tedavinin önemi gibi, uygulamanın bitmesinden sonra da dişinizin korumasına dikkat etmeniz çok önemlidir. Tabii ki de uygulamanın hemen akabinde 3-4 gün boyunca anestezi etkisini yitirdikten sonra kanal tedavi sonrası ağrılar oluşabilir. Bu hassasiyetin azaltılması için ağrı kesici tedavisi uygulanması gerekebilir.

Kanal Tedavisi Sonrasında Ağrının Dinmemesi Durumunda

Kanal tedavisinden 3-4 ay sonrasında bile geçmemiş bir ağrı, gece sizi uyutmayan zonklama yapan bir ağrı, yüzde şişlik gibi durumlar oluşursa, dişteki kanal tedavisinin yenilenmesi ilk düşünülecek seçenek olmalıdır. Tam temizlik sağlanmamış bir kanalda bakteriler olabileceği gibi, dişte ekstra sinirler veya farklı anatomik oluşumlar da olabilir. Tekrarlanan kanal tedavilerine rağmen diş yine de rahatlamazsa, tedavi seçeneği olarak 'Apikal Rezeksiyon' denilen, diş kökündeki iltihabın kemik yüzeyinden delinerek temizlenmesi işlemi düşünülebilir. Diş çekimi ise en son düşünülecek seçeneklerdendir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Himayet

23 Temmuz 2024 Salı

Kanal tedavisi sonrası ağrımın normal olduğunu anlamıştım, ancak benim dişimdeki ağrı 4 aydan fazla sürdü ve gece uykularımı bölecek şiddette. Bu durumda kanal tedavisinin yenilenmesi mi gerekiyor? Ayrıca, apikal rezeksiyon işlemi tam olarak nedir ve nasıl yapılır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Himayet,

Kanal tedavisi sonrası belirli bir süre ağrı hissetmek normaldir, ancak 4 aydan uzun süren ve gece uykularını bölecek şiddette bir ağrı yaşaman normal değildir. Bu durumda, kanal tedavisinin yeniden değerlendirilmesi ve gerekirse yenilenmesi gerekebilir. Diş hekiminize başvurarak durumu anlattığınızda size en uygun tedavi yöntemini önereceklerdir.

Apikal rezeksiyon ise kanal tedavisi sonrasında iyileşmeyen veya tekrarlayan enfeksiyonları tedavi etmek için uygulanan bir cerrahi işlemdir. Bu işlemde, dişin kök ucundaki enfekte veya hasarlı bölge temizlenir ve kök ucunun bir kısmı kesilerek çıkarılır. Bu sayede enfeksiyonun yayılması önlenir ve dişin kurtarılması sağlanır. Bu işlem genellikle lokal anestezi altında yapılır ve diş hekiminiz tarafından detaylı bir şekilde açıklanmaktadır.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni