Puva Tedavisi Puva Nasıl Tedavi Edilir?
22 Haziran 2024

Puva Tedavisi Puva Nasıl Tedavi Edilir?

Puva Tedavisi, Psoralen Ultra-Violet A ifadesinin kısaltmasıdır ve Sedef Hastalığı'nın tedavi yöntemlerinden biridir. Sedef, bilindiği üzere bir deri rahatsızlığıdır ve etkilediği alan tüm vücudu kapsar. Saçlı deride, elde, ayakta, tırnakta ve vücudun diğer bölgelerinde etkisini gösterir. Bu rahatsızlığın tedavi yöntemlerinden biri PUVA Tedavisi'dir. PUVA, yaygın olarak uygulanmayan bir tedavi olsa da, sedef hastalığı için idealdir. Psoralen (P) olarak bilinen ışığa karşı duyarlılık kazandırıcı madde ile Ultraviyole A ışınlarının (UVA) birlikte kullanıldığı bir tedavi şeklidir. Güneş enerjisinde bulunan A ve B ultraviyole ışınlarının kullanıldığı bu tedavi özel kabinlerde yapılır.

PUVA tedavisinin ortalama süresi genellikle 2-3 ay sürmektedir. Bu süre, mikozis fungoides tedavisinde çok daha uzun olabilir. Toplam tedavi süresi, hastanın tepkisine göre değişebileceği için, ilgili doktor hastalığın tedavisi için gerekli ortalama süre konusunda bilgi verecektir. Tedavi programı, hastalığın yaygınlığına ve hastanın sosyal durumuna göre aralıklı olarak, haftada 2-4 seans şeklinde uygulanır.

Puva Tedavisi ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Tedavi seanslarında hasta, sadece birkaç saniyelik ışık maruziyeti ile başlar ve seans süreleri her seansta kızarıklık, kaşıntı gibi çeşitli sorunlar göz önüne alınarak kademeli olarak artırılır.
  • Tedavi, kapalı bir kabin içerisinde yapılır. Kabin kapısı kilitli olmayacağı için hasta istediği zaman çıkabilir. Tedavi sırasında UV'nin hastanın tüm vücuduna eşit olarak dağılabilmesi için kabinin ortasında durması gerekmektedir.
  • Tedavi günlerinde, hastaya verilen randevu saatinden 2 saat önce önerilen dozda ilaç içilir. Bu ilaç, genellikle Geroxalen kapsül olacaktır. Verilen ilaçların seanstan önce aynı saatte içilmesi ve öncesinde benzer bir öğün tüketilmesi tedavinin etkili olması için önemlidir. İlaç kullanımı bulantı, baş ağrısı ve halsizlik gibi rahatsızlıklara neden olabilir.
  • Tedavi günlerinde tıraş losyonu, kolonya, parfüm veya kokulu kozmetikler kullanılması önerilmemektedir. Kullanılması durumunda derinin ışığa olan hassasiyeti artabilir.
  • Tedavi seanslarından sonra güneş gören bölgelere güneş koruyucu krem sürülmelidir. Şapka ve benzeri giysilerle vücudun açıkta kalan kısımları güneş ışınlarından korunmalıdır.
  • Tedavi süresince yapay veya doğal ek ışık uygulaması yapılmamalıdır.
  • Tedavi sırasında, doktorun tespit ettiği ben ve yara izleri flasterle kapatılmalıdır.
  • Sık sık uçuk çıkarıyorsanız, tedavi öncesi dudaklara güneş koruyucu sürülmelidir.
  • Tedavi süresince alkol alımı normalden daha fazla zararlara neden olabilir.
  • Katarakt veya deri kanseri hastaları mevcutsa (Melanom dahil), sorumlu hekime bilgi verilmelidir.
  • Tedavi süresince gebe kalınmamasına dikkat edilmelidir. Gebeliğin gerçekleşmesi durumunda derhal ilgili hekime bilgi verilmelidir.
  • Tedavi sürecinde belirli aralıklarla ilgili hekim tarafından hastalığın seyri, tedavinin etkinliği ve yan etkiler açısından muayene yapılmalıdır. Ayrıca, tedaviden önce yapılan göz muayenesi 6 ayda bir, kan kontrolleri ise iki-üç ayda bir tekrarlanacaktır. Gerek görülmesi durumunda bu tetkiklerin sıklığı artırılabilir. Bunların tamamlanmasının ardından sorumlu öğretim üyesi ve doktorun yapacağı konseyde muayene yapılarak tedavi süreci yeniden değerlendirilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tedavi Türleri ve Özellikleri

Tedavi Türleri ve Özellikleri

Haber Bülteni

Güncel

Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi

Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi