Ağrı Tedavisi Ağrı Nasıl Tedavi Edilir?
21 Haziran 2024

Ağrı Tedavisi Ağrı Nasıl Tedavi Edilir?

Ağrı, kişiden kişiye farklılık gösteren ve vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan, kişinin kendini iyi hissetmemesine neden olan bir durumdur. Çoğu insanda ağrıların şiddeti geceleri uykuya dalmadan hemen önce artış gösterir. Ağrı, hastalığa bağlı olarak şiddeti değişebilir veya zaman zaman hissedilmeyecek derecede düşebilir. Her insanın ağrı eşiği farklıdır ve buna bağlı olarak tepkileri de değişiklik gösterir.

Ağrının Sınıflandırılması

Ağrının daha ayrıntılı olarak incelenmesi için sınıflandırılması önemlidir. Ağrı, süresi, türü ve kaynaklandığı bölge gibi bazı parametrelere göre sınıflandırılır. Süresine göre ağrı akut ve kronik olarak ikiye ayrılır:

  • Akut Ağrı: Aniden başlayan ve hastayı bir hekime başvurması için uyaran şiddetli ağrı türüdür.
  • Kronik Ağrı: Zaman zaman tekrarlayan ve uzun süre devam eden ağrı türüdür. Migren hastalığı bu tür ağrılara örnek verilebilir. Bir ağrıya kronik ağrı teşhisi konması için 3 ila 6 ay süre boyunca belirli aralıklarla tekrarlanması gerekmektedir.

Kronik ağrıya bağlı olarak ortaya çıkan bazı sorunlar, ağrıyı bir sendrom haline getirebilir. Kronik ağrıların neden olabileceği bazı sorunlar şunlardır:

  • Uyku bozuklukları
  • İrritabilite artışı
  • Cinsel isteksizlik
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
Ağrıyı kesmek için sinir sistemimizin uyarılarını devre dışı bırakmak en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Bunu en basit şekilde bir ağrı kesici kullanmak olarak tanımlayabiliriz. Ancak, ağrı kesicilerin rastgele kullanımı çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Piyasada birbiriyle muadili ilaçlar bulunsa da her ağrı için aynı ilaç kullanılamaz. Her ağrı kesici ilacın etkili olduğu ağrı türleri farklılık gösterir. Kronik ve akut ağrı sendromlarında ağrıyı kontrol altına alabilmek için hekimler genellikle analjezik ilaçlar tavsiye eder. İlaçların verilme sıklığı hekim tarafından belirlenir ve ağrının şiddeti kişiden kişiye değiştiği gibi ilaçların dozu da kişiye göre ayarlanır.

Kas ağrıları çeken bir hasta için hekimler genellikle tiyokolşikosid etken maddesinin bulunduğu kas gevşetici ilaçları önerir. Ancak, ağrı sadece ilaç kullanarak kesilemez. Doğal yöntemler de ağrı tedavisinde etkili olabilir:

  • Badem: Baş ağrısı, karaciğer ve böbrek ağrılarında etkilidir.
  • Sarımsak ve kuru karanfil: Akut diş ağrılarında kullanılır.
  • Biberiye ve defne yağı: Romatizma ağrılarına iyi gelir.
  • Hayıt bitkisi: Karın ağrılarına ve sancılarına iyi gelir.
  • Hindistan cevizi ve kantaron otu: Mide ağrılarına birebirdir.
  • Kiraz: Aspirinden çok daha etkili bir ağrı kesicidir.

Bilinçsizce Kullanılan Ağrı Kesicilerin Zararları

Hızlıca ağrıları dindirmek için bilinçsizce aldığınız ilaçlar vücudunuzda ağır tahribatlara yol açabilir. Basit bir baş ağrısını geçirmek için aç karnına aldığınız ağrı kesici ilaçlar mide delinmesine yol açabilecek kadar tehlikeli olabilir. Ne için kullanıldığını bilmediğiniz bir ağrı kesiciyi kullanmak böbrek ve karaciğer hastalıklarına yol açabilir. Eğer hamileyseniz, bu tür ilaçlar bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni