Hipoglisemi Nasıl Tedavi Edilir?
11 Temmuz 2024

Hipoglisemi Nasıl Tedavi Edilir?

Hipoglisemi Tedavisi

Hipoglisemi, kan şekerinin vücutta olması gerekenden çok daha düşük olması anlamına gelmektedir. Kan şekerinin düşüklüğü ve buna bağlı olarak konsantrasyon güçlüğü, terleme, çarpıntı, baş dönmesi, bulanık görme ve koma gibi belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Hafif hipoglisemiler pek fazla sorun yaratmazlar, fakat uzamış ve ağır hipoglisemiler kan şekerinin düşmesi komaya kadar gidebilen, yaşamı tehdit edici sorunlara yol açabilmektedir. Hipoglisemi sorunu en fazla şeker hastalarında ortaya çıkmaktadır.

Şeker hastalarının insülin veya ağız yolu ile kan şekeri düşürücü ilaçları dikkatsiz bir şekilde kullanmaları, öğün atlamaları, öğünlerde almaları gereken toplam karbonhidrat ve kalori miktarlarını azaltmaları ya da geciktirmeleri, hipogliseminin meydana çıkmasında en önemli etkenlerdendir. Ağır iş temposu ve uzamış olan egzersizlerin de hipogliseminin ortaya çıkmasını kolaylaştırdığını unutmamalıyız. Şeker hastalığından başka ilerlemiş karaciğer yetersizliği, hipofiz bezi yetersizliği, böbrek üstü bezi yetersizliği gibi bazı hastalıklar da hipoglisemi oluşumuna sebep olabilir. Kadınlarda hamilelik sonrası dönem, süt verme süreçleri ve periyod dönemleri, hipoglisemiye eğilimi artırmaktadır.

Eğer kan şekerinizi ölçümünde gerçekten hipoglisemide olduğunuzu kesin olarak anlamadan hipoglisemi tedavisine karar verirseniz kendinize daha çok zarar verebilirsiniz. Kitaplarda kan şekerinin hipoglisemi olarak 50 mg/dl'nin altına düşmesi tanımlansa da, pek çok hastada bu düzeyde ve hatta daha düşük kan şekeri değerlerinde herhangi bir belirti olmayabilir. Bazı kişiler ise kan şekeri 50 mg/dl'den daha yüksektir.

Hipoglisemi Tedavisi ve Sonuçları

Eğer hipoglisemi olduğunuzdan şüpheleniyorsanız yapılacak ilk iş kan şekerinizi ölçmek olmalıdır. Sizi izleyen sağlık ekibinin hangi düzeyin altında hipoglisemi tedavisi uygulayacağınızı bilmelisiniz. Fakat her zaman kan şekerinizi ölçme olanağı olmayabilir. Mesela kan şekeri ölçme cihazınız yanınızda yoksa bu durumda tedavi uygulamadan sakın eve gitmeyi düşünmeyin. Hele otomobil kullanmanız gerekiyorsa. Belirtileri hemen tedavi etmelisiniz.

Her zaman yanınızda şeker bulundurunuz. Yalnız başınıza uzun yürüyüşlere veya uzun mesafeli yüzmeye gitmeyin. Eğer kan şekeriniz düşüyorsa özellikle yemekten önce araba kullanmayınız. Eğer ataklarınız çok sık oluyorsa, doktorunuza başvurmalısınız.

Hipoglisemi tedavisinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şunlardır:
  • Hipoglisemi süt, baklava, çikolata, dondurma gibi yiyecekler ile tedavi edilmemelidir. Bu gıdalarda olan yağ miktarları sebebi ile şekerin emilimini yavaşlatır.
  • Şekeri aldıktan 15 dakika kadar sonra kan şekerinizi ölçün. Kan şekeri hala düşükse aynı dozda tekrar şeker alın.
  • Eğer yemek yeme saatine daha varsa ara öğün almalısınız.

Bilinç kaybına yol açan hipoglisemiye ağır hipoglisemi denilmektedir. Hipogliseminin ilk belirtileri önemsenmez ve tedavi edilmezse doğrudan ağır hipoglisemi gelişebilir. Bu durum beynin şekersiz kalmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Ağır hipoglisemi çok acil bir tıbbi durumdur. Bazı hastalar hipoglisemi atağı sırasında çok sinirli ve aksi olabilir. Tedaviyi ve yardımı kabul etmeyebilir. Bu durumda bir başkası tedaviyi üstlenmelidir.

Bilinci kapalı hipoglisemik olan hastada yapılacak en güvenli şey bir başkası tarafından enjekte edilecek glukagondur. Bu, pankreas tarafından salgılanan ve karaciğerden kana şeker salınımını uyaran bir hormondur. Ayrıca insülin salınımını da baskılar. Glukagon, karaciğerinde depo şeker olmayan kişilerde hiçbir işe yaramayabilir.

Hipoglisemi tedavisinin etkin bir şekilde yönetilebilmesi için hastaların ve yakınlarının bilinçli ve dikkatli olmaları büyük önem taşımaktadır. Ayrıca düzenli doktor kontrolleri ve eğitimlerle bilgi seviyesinin artırılması da gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Birsu

11 Temmuz 2024 Perşembe

Kan şekerim düştüğünde terleme ve çarpıntı gibi belirtiler yaşıyorum, hipoglisemi olabileceğinden şüpheleniyorum. Bu durumda ilk yapmam gereken şey kan şekerimi ölçmek mi? Kan şekerim düşükse hemen şeker mi almalıyım? Ya da yanımda kan şekeri ölçme cihazı yoksa ne yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Birsu, hipoglisemi belirtileri yaşıyorsanız öncelikle sakin kalmalısınız. Eğer yanınızda kan şekeri ölçme cihazı varsa, kan şekerinizi ölçmek iyi bir başlangıç olacaktır. Kan şekerinizin gerçekten düşük olduğunu doğruladıktan sonra hızlıca şeker almanız önemlidir. Bunun için küçük bir şeker, meyve suyu ya da glukoz tabletleri kullanabilirsiniz.

Eğer yanınızda kan şekeri ölçme cihazı yoksa ve hipoglisemi belirtileri yaşıyorsanız, yine de hızlı bir şekilde şekerli bir şeyler tüketmeye çalışın. Bu belirtileri hafifletir ve kan şekerinizin normal seviyelere çıkmasına yardımcı olur. Ancak bu durum tekrar ediyorsa, mutlaka bir doktora görünmeli ve gerekli testleri yaptırmalısınız. Sağlığınızı ihmal etmeyin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Helicobacter Pylori Tedavisi

Helicobacter Pylori Tedavisi

Hamilelikte Migren Tedavisi Migren Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte Migren Tedavisi Migren Nasıl Tedavi Edilir?

Mayasıl Tedavisi Mayasıl Nasıl Tedavi Edilir?

Mayasıl Tedavisi Mayasıl Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde Nezle Tedavisi

Bebeklerde Nezle Tedavisi

Sinüzit Bitkisel Tedavi Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?

Sinüzit Bitkisel Tedavi Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?