Tetik Parmak Tedavisi Tetik Parmak Nasıl Tedavi Edilir?
22 Haziran 2024

Tetik Parmak Tedavisi Tetik Parmak Nasıl Tedavi Edilir?

Tetik Parmak Nedir?

Tetik parmak, parmakların hareket ettirilmesi sırasında parmakların takılması ve ağrı oluşması durumudur. Parmakta ani bir kilitlenme meydana gelir ve kişi kilitlenen parmağını düzeltemez. Bu durum, el cerrahisinde sık karşılaşılan bir sorundur. Parmakların bükülmesini sağlayan tendonlar, avuç içinde özel makaralardan geçmektedir. Tendonun bölgesel olarak kalınlaşması bu rahatsızlığı oluşturur. Tendon makarada sıkışır ve parmak bükülme hareketi sırasında takılır. Tendon daralan kanaldan kurtulunca da parmak normal haline döner. Parmak "tık" sesi ile açıldığı için tetik parmak sendromu adı verilmiştir.

Tetik Parmak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tetik parmak tedavisi, durumun ciddiyetine ve hastanın şikayetlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Tedavi süreci genellikle üç aşamadan oluşur: akut dönem tedavisi, subakut dönem tedavisi ve kronik dönem tedavisi.

Akut Dönem Tedavisi

  • Doktorun elle muayenesi ile şişlik, kitle ve nodüller tespit edilebilir.
  • Antienflamatuvar ilaçlarla şişliği gidermek için ilaç tedavisi yapılır. Parmak atelleri ile istirahat sağlanır.

Subakut Dönem Tedavisi

Subakut dönem, genellikle 3 hafta ile 3 ay arasında süren bir süreçtir. Bu dönemde genelde sabah sertlik ve ağrı gibi şikayetler oluşur. Parmak kilitlenmesi daha sonraki dönemlerde meydana gelir. Şikayetlerde azalma olmazsa, tendonun kalınlaşan bölgesine lokal kortizon enjeksiyonu yapılmaktadır. Bu aşamadaki gelişimler hastalar arasında değişiklik gösterebilir ve 1-2 hafta ile birkaç aya kadar uzanan farklılıklar gösterebilir. Lokal enjeksiyon kalıcı bir tedavi olmayıp sadece rahatlama sağlar.

Kronik Dönem Tedavisi

Medikal tedaviye rağmen 3 aydan daha uzun sürede yanıt alınamayan durumlarda, sıkışıklık yaratan makara sisteminin cerrahi bir operasyonla gevşetilmesi işlemidir. Parmakların takılması engellenerek rahatlama sağlanmaktadır.

Tetik Parmak Ameliyatı

  • Perkütan cerrahi teknik uygulanmaktadır. Bu yöntemle hem kolay gevşeme sağlanır hem de komplikasyon riski azdır. Lokal anestezi ile yapılır. Ameliyat sırasında gevşetme işlemi ile parmakların rahat hareket edip etmediği kontrol edilebilir. El yumuşak bir sargı ile sarılarak parmak hareketlerine hemen başlanır. Dezavantajı ise sinir hasarının fazla olmasıdır.
  • Açık teknik ile avuç içinden küçük bir kesi açılarak lokal anestezi ile ameliyat yapılır. Tendon kılıfına yakın olan damar sinirleri korumaya alınır. 1-2 cm civarında bir kesi ile tendonun takıldığı tünel genişletilir. Yumuşak sargı ile hastanın parmaklarını oynatmasına imkan verilir. Yaraların iyileşmesi 2 hafta kadar sürer. 2 haftanın sonunda dikişler alınır. Dikişlerin alınmasından sonra sızlamalar olabilir. Buz tedavisi uygulanır. Parmak hareketlerini hızlandırmak için fizik tedavi yaptırılabilir.

Ekstra Bilgiler

Tetik parmak sendromu, genellikle tekrarlayan el hareketleri yapan kişilerde, diyabet hastalarında ve romatoid artrit gibi inflamatuvar eklem hastalıklarına sahip kişilerde daha sık görülür. Tanı genellikle fizik muayene ile konulur ve nadiren görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulur. Tedaviye erken başlanması, hastaların iyileşme sürecini hızlandırabilir ve cerrahi müdahale gereksinimini azaltabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni