Makat Yırtığı Tedavisi Makat Yırtığı Nasıl Tedavi Edilir?
24 Temmuz 2024

Makat Yırtığı Tedavisi Makat Yırtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Makat Yırtığı Tedavisi

Makat yırtığı, makat çatlağı olarak da bilinir ve genellikle anüs bölgesindeki cildin yırtılması ya da çatlaması sonucu oluşur. Bu durum, çoğunlukla sert dışkılama ile ilişkilidir ve zamanla derinleşebilir. En yaygın nedeni kabızlık olmasına rağmen, aşırı dizanteri ve ishal gibi hastalıklar da makat yırtılmasına neden olabilir. Erken dönemde doğru ilaçlarla tedaviye başlanırsa, yırtık derinleşmeden iyileşebilir.

Makat Yırtığı Dereceleri

Makat yırtığı, iki dereceye ayrılarak değerlendirilir:

  • Erken dönem makat yırtığı
  • Kronikleşmiş makat yırtığı
Makatta çatlama olduktan sonraki 2-3 hafta süresi içinde erken dönem olarak değerlendirilir. Düzenli tedavilerle %40-60 ihtimalle düzelebilir ve yaklaşık bu kadarı da kronikleşir. Erken dönemde hasta tuvalette makatını bıçak çiziyormuş gibi acı hisseder ancak dışkılama işlemi bittikten sonra ağrısı kısa sürede geçer. Kronikleştiğinde ise yani ciddi hal aldıktan sonra hasta, tuvaletten çıktıktan sonra 2-4 saat boyunca ağrı hissetmeye devam eder. Bu ağrı dışkılama sırasındaki bıçak gibi değildir; daha çok makatta kontrolsüz kasılma şeklinde ağrıya benzer. Bacağa, kola giren kramp ağrısına benzer. Hastalık devam ederse cerrahi müdahalelerle yapılması gerekir çünkü ilaçlar fayda vermez.

Kronikleşen Makat Yırtığının Tedavi Yöntemleri

  • Botoxla tedavi: Bu tedavi yöntemi ameliyat değildir. Yaklaşık 1 dakikada uygulanabilen basit bir enjeksiyon işlemidir. Kramp giren kasın rahatlamasını sağlar ve bu sayede %95 gibi büyük oranla iyileşme görülür. Botoxla makat yırtığı tedavisinin yan etkisi yoktur ve tecrübeli hekimlerle kolayca uygulanabilmektedir.
  • Diyet düzenlemeleri: Günlük 2.5 litre su tüketimi, ekşi, baharatlı ve acı gıdaların kısıtlanması gereklidir.
  • Oturma banyosu: Sıcak su uygulamasıyla günde 5-6 kez oturarak banyo yapılması çok faydalıdır. Bazı durumlarda paketlenmiş buz ile ardışık olarak uygulanması, makat bölgesindeki ağrıyı dindirmekte de çok önem taşır.
  • Dışkı yumuşatıcılar: Dışkı yumuşatıcı ilaçlar, sert dışkının çatlağı daha fazla tırmalama etkisini azaltır. Ancak, ishal durumlarında makat çatlağına neden olabileceğinden, bu tedavi asla gelişi güzel yapılmamalı ve mutlaka hekim kontrolünde uygulanmalıdır.
  • Kortizonlu kremler: Çok sık kullanılırlar ve bazıları anestezik madde de içerir.
  • Çinko oksit: Bebeklerin pişiklerinde kullanılan çinko oksit, makat çatlaklarında da çok etkili olabilir.
  • Lokal anestezik kremler: Bölgesel olarak ağrıyı ve spazmı azaltmaya yararlar.
  • %0.4'lük veya %0.2'lik nitrogliserinli krem: Sağlıklı bir kişi için dışkılama sırasında iç makat kası gevşeyip dışkı atılır. Buna karşın makat yırtığı olan kişilerde iç makat kası istemsiz olarak kasılır ve bu da dışkılama sırasında hastalarda bıçak kesme veya jilet ile kesme şeklinde kötü bir duygu ve saatlerce devam edebilen şiddetli makat ağrısına sebebiyet verir. Genellikle günde 2 kez kullanılması önerilir ancak fazla miktarda kullanıldığı zaman tansiyonu düşürerek hastaların %25-30'unda baş dönmesi, terleme, baş ağrısı, baygınlık hissiyatı gibi şikayetler yapabilir. Uygulama sırasında parmaktan emilme ihtimaline karşı, eldiven, tahta veya plastik çubuk yardımı ile uygulanması bu tür yan etkileri azaltır.
  • Gümüş Nitrat tedavisi: Makat yırtığı için gümüş nitrat uygulaması ve bazen lazer ile yakılması makat yırtığı tedavisinde çok etkili olabilmektedir.

Sonuç

Makat yırtığı, erken dönemde teşhis ve tedavi edildiğinde büyük ölçüde iyileşme sağlanabilir. Ancak kronikleşmiş vakalarda daha invaziv tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulabilir. Tedaviye ek olarak, hastaların diyet düzenlemeleri yapması ve önerilen bakım yöntemlerini uygulaması önemlidir. Her durumda, tedavi süreci mutlaka uzman bir hekim gözetiminde gerçekleştirilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Mutlugün

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Tuvalette makatımı bıçak çiziyormuş gibi bir acı hissediyorum ve bu acı dışkılama sonrasında kısa sürede geçiyor, bu makat yırtığının erken dönem belirtisi mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Mutlugün,

Yaşadığınız acı, makat yırtığının (anal fissür) erken dönem belirtisi olabilir. Anal fissürler genellikle dışkılama sırasında ya da sonrasında keskin bir acıya neden olur ve bu acı kısa bir süre devam edebilir. Ancak, bu belirtiler başka sağlık sorunlarının da işareti olabilir. Kesin bir tanı ve uygun tedavi için bir sağlık profesyoneline danışmanız önemlidir. Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Diş Eti Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Eti Nasıl Tedavi Edilir?