Bağırsak Paraziti Tedavisi ve Tedavi Yöntemleri
25 Haziran 2024

Bağırsak Paraziti Tedavisi ve Tedavi Yöntemleri

Bağırsak Paraziti Tedavisi

Bağırsak Parazitlerinin Belirtileri

Yemek sonrasında oluşan doyamama hissi, gaz sıkışması, karın ağrısı, kabızlık, ishal, bulantı, kilo kaybı, kusma gibi sindirim sistemi sorunları; halsizlik, kan şekerinde dalgalanmalar, uykuya geçememe veya sık sık uyanma, gece terlemeleri, uyurken diş gıcırdatma gibi belirtiler sonucu anlaşılan duruma bağırsaktaki parazitler sebep olmaktadır. Bağırsaklardaki parazitler gruplar halinde olarak içimizde yaşar. Bağırsaklara yerleşen parazitler, gıdalarla beslenip birçok soruna neden olurlar. Bağırsak parazitleri bazen birkaç santimetre bazen de mikroskobik uzunluğunda olabilmektedir.

Bağırsak Parazitlerinin Çeşitleri

Bağırsak parazitlerinin tenya, kıl kurdu, bağırsak solucanı gibi çeşitleri bulunmaktadır. Tümü ağız yoluyla yumurtayken vücuda girse de bazıları birkaç ayda gelişirken bazılarının gelişimlerini tamamlamaları bir seneyi bulabilmektedir. Bağırsak parazitleri uzunluk ve şekilsel açıdan da farklılık gösteren, birkaç mm ile bir metre arasında değişik uzunlukta ve şekillerde olabilmektedirler. Parazitler türlerine göre tedavi yöntemleri de değişiklik göstermektedir. Bağırsak parazitleri çoğunlukla ilaç tedavisi yöntemiyle kolayca temizlenir. Onun dışında doğal besinlerden de destek alınabilir.

İlaç Tedavisi

Bağırsak paraziti tedavisinde antihelmentik ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar arasında benzimidazoller, ivermektin ve prazikuantel bulunur.

Probiyotik ilaçlar da bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlar. Örneğin, Saccharomyces boulardii, Bifidobacterium ve Lactobacillus plantarum gibi probiyotik ilaçlar bağırsaktaki yararlı bakterilerin çoğalmasını teşvik eder. Yararlı bakterilerin çoğalmasıyla bağırsak parazitleriyle baş edebilecek sağlıklı bir sindirim sistemine kavuşulur.

En etkili olan ilaçlardan biri, mebendazol etken maddeli ilaçtır. Bu ilaç üç gün süresince günde iki kez alınır. İki hafta kadar sonra son kalan bağırsak paraziti larvalarının da ölmesi için bir doz daha alınır.

Bitkisel Tedavi ve Gıda Takviyeleri

Sarımsak, diken üzümü, anason, kekik, karanfil, nane, zeytin yaprağı ve kara ceviz gibi bitkilerin tüketimi bağırsak paraziti tedavisinde etkili sonuçlar verir.

Bitkilerin bazıları fazla tüketildiklerinde ağır yan etki gösterebilmektedir. Uzmanlarından kullanma tarifleri mutlaka alınmalıdır.

Sabah aç iken bir avuç kabak çekirdeği tüketilmelidir. Kabak çekirdeğinden bir saat sonraya kadar hiçbir şey yenmemelidir. Kabak çekirdeğini tükettikten sonra bağırsaklarda parazit varsa batında ağrılar oluşacaktır. 3-4 gün tekrarlanırsa sonuç alınacaktır.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için çinko ve C vitamini destekleri iyi gelir.

Beslenme Önerileri

Nar, sarımsak, ananas, kabak çekirdeği, pancar, papaya tohumu ve havuç tüketmek bağırsak parazitlerini dökebilir. Bir araştırmaya göre papaya tohumu ve bal karışımını bol su ile tüketmek sindirim sistemini temizliyor.
  • Bol bol su için.
  • Yemeklerinize zerdeçal ve karanfil gibi baharatları koyun.
  • Basit şeker tüketmeyin.
  • Kahve ve alkolden uzak durun.
  • Daha çok lifli gıda tüketin.
  • Havuç ve kabak gibi A vitamini ve beta karoten içeriği yüksek gıdalar tüketilmelidir.

Parazitlerin yeniden bağırsaklara yerleşmemesi için bireysel temizliğe çok önem verilmelidir. Vücudun başka bölgelerine yayılmış bağırsak paraziti vakalarında ender olarak cerrahi müdahale gerekli olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni