Uyku Apnesi Tedavisi Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir?
26 Haziran 2024

Uyku Apnesi Tedavisi Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir?

Uyku Apnesi Tedavisi

Yetişkinlerde uyku bozukluğuna yol açan birçok hastalık bulunmaktadır ve bunlardan en önemlilerinden biri uyku apnesidir. Uyku apnesi, kişinin sağlığını ve yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Bu hastalık, sinsi bir şekilde ilerleyerek ölüme bile yol açabilir. Uyku apnesi olan bireyler, her an ve her yerde uyuyakalabilirler, hatta direksiyon başında bile. Yüksek şiddette horlama, çevreyi aşırı derecede rahatsız edebilir ve bazen bu ses o kadar yüksek olur ki, kişi kendi horlama sesiyle uyanır. İşe yorgun olarak gider, çalışma zevki yok olur ve dikkatini toplamakta güçlük çeker. Eve çok yorgun olarak döner ve televizyon karşısında uyuklamaya başlar. Bu durum çevresiyle ve ailesiyle olan iletişimini bozar. Uyku apnesi tedavi edilmezse, kişiyi kalp ritmi bozuklukları, hipertansiyon ve enfarktüs gibi ciddi sağlık sorunları için yüksek risk grubuna sokar.

Uyku Apne Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Uyku apne tedavisi, hastanın muayenesine, öyküsüne ve uyku testi sonuçlarına göre kişiye özel olarak düzenlenir. Uyku apnesi tedavisi üç ana yöntemle gerçekleştirilebilir: ağız içi araç uygulaması, cerrahi tedavi ve CPAP (Continuous Positive Airway Pressure - sürekli pozitif hava yolu basıncı) tedavisi. Bunlar arasında en etkili olan tedavi yöntemi, altın standart olarak kabul edilen CPAP tedavisidir.

Uyku Apnesinde Cerrahi Tedavi Nasıl Yapılır?

Kulak burun boğaz uzman doktorları tarafından yalnızca horlaması olan hastalara ve bazı seçilmiş uyku apnesi olan hastalara burun ya da boğaza yönelik ameliyatlar yapılabilir. Bunun için hastada ameliyatla düzeltilebilecek, üst solunum yollarında yapısal bir darlık bulunması gerekmektedir. Cerrahi tedavi ile tam olarak iyileşme mümkün olmadığından dolayı, ağır uyku apne sendromunda ilk seçenek olarak kullanılmamalıdır. Uyku cerrahisi, dünya genelinde 30 seneyi aşkın süredir yaygın bir şekilde uygulanmasına rağmen, sonuçları CPAP tedavisi kadar başarılı olmamıştır.

Ağız İçi Araç Tedavisi Nasıl Yapılır?

Son zamanlarda uyku apne tedavisinde giderek artan bir sıklıkla kullanılmaya başlanan ağız içi araçlar, bu konuda uzmanlaşmış olan diş doktorları tarafından ölçü alınarak ve hastaya özel olarak yapılmaktadır. Yalnızca horlaması olan kişilerin yanı sıra, hafif ve orta uyku apnesi olan hastalara verilebilmektedir. Ağır uyku apnesinin tedavisinde ise, hastaların CPAP cihazını kullanamadığı durumlarda ağız içi araçlar önerilmektedir. En fazla alt çeneyi öne doğru ilerleten ağız içi araçlar kullanılır. Bunun için hastanın ağzında diş bulunması gereklidir. Dişi olmayan hastalar için ise, dili önde tutan çeşitleri kullanılabilir. Ağız içi araçlar, alt çenenin öne doğru gelmesine ya da dilin arkaya doğru kaçmasına engel olarak üst hava yollarının genişlemesine sebep olurlar ve böylece horlama ve apne oluşmasını engellerler. Küçük olmaları, hastanın kullanımı açısından rahatlık sağlar.

Ekstra Bilgiler

Uyku apnesinin tedavisinde yaşam tarzı değişiklikleri de önemli bir rol oynamaktadır. Bu değişiklikler şunları içerebilir:

  • Kilo verme: Fazla kilolar, boğazdaki yumuşak dokuların genişlemesine neden olarak hava yolunu daraltabilir.
  • Alkol ve sigara kullanımını azaltma: Alkol ve sigara, uyku apnesini kötüleştirebilir.
  • Uyku pozisyonunu değiştirme: Sırtüstü uyuma, hava yolunun tıkanmasına neden olabilir. Yan yatma, bu riski azaltabilir.

Uyku apnesi ciddi bir sağlık sorunu olup, mutlaka bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilip tedavi edilmelidir. Doğru tedavi yöntemi ile uyku apnesi kontrol altına alınabilir ve hastanın yaşam kalitesi önemli ölçüde artırılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaygı Bozukluğu Tedavisi

Kaygı Bozukluğu Tedavisi

Bağırsak Kanseri Tedavisi

Bağırsak Kanseri Tedavisi

Sosyal Fobi Tedavisi Sosyal Fobi Nasıl Tedavi Edilir?

Sosyal Fobi Tedavisi Sosyal Fobi Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte Öksürük Tedavisi

Hamilelikte Öksürük Tedavisi

Kalça Çıkığı Tedavisi Kalça Çıkığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kalça Çıkığı Tedavisi Kalça Çıkığı Nasıl Tedavi Edilir?