Bebeklerde Grip Tedavisi
06 Temmuz 2024

Bebeklerde Grip Tedavisi


Bebekler, bağışıklık sistemlerinin henüz gelişmemiş olması nedeniyle soğuk algınlığı ve gribe karşı daha hassastırlar. Mikroplarla ilk kez karşılaştıklarında, genellikle ateşlenme ile birlikte grip belirtileri gösterirler. Bebeklerin bünyesi oldukça hassas olduğu için, ilaç tedavisi genellikle mecbur kalınmadıkça tercih edilmez. Doğal yöntemlerle grip tedavisi uygulamak daha önemlidir. Anne sütü, bebekler için en iyi tedavi yöntemlerinden biridir; hem sağlıklı gelişimi destekler hem de mikroplara karşı direnç sağlar.

Bebeklerde Grip Tedavisi Nasıl Uygulanır?

  • Bebekler grip olduğunda burun tıkanıklığı yaşayabilirler. Bu nedenle burun temizliği için plastik aspiratör kullanımı önerilir. Bu uygulama bebeklerin altıncı ayına kadar devam edebilir. Ancak bebek büyüdükçe burun temizliğine izin vermeyebilir, bu durumda doktorun tavsiye ettiği tuzlu damlalar kullanılabilir. Kimyasal içerikli damlalar ise mecbur kalınmadıkça kullanılmamalıdır.
  • Nezle ve grip olan bebekler, ilk iki gün boyunca yüksek ateş içinde olabilirler. Bu durumda bebekler ılık bir duş aldırılmalı, kalın giydirilmemeli ve üzerine sadece ince bir örtü (çarşaf türü) örtülmelidir. Yüksek ateş, özellikle bebeklerin ilk iki ayında ciddi bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Bu nedenle ateş başladığında uzman bir doktora başvurulmalıdır.
  • Grip enfeksiyonuna bağlı olarak burun akıntısı ve öksürük görülen bebeklerde bol sıvı tüketimi önemlidir. Anne sütü emen bebekler bu durumda daha avantajlıdır; grip enfeksiyonunu emmeyen bebeklere göre daha kolay atlatırlar. Ayrıca, bebeğe elma suyu ve doktorun tavsiye ettiği bitkisel çaylar da verilebilir.
  • Gribe yakalanan bebekler nefes almakta zorlanabilirler. Bu nedenle bulundukları odada buhar makinesi çalıştırılmalı ve odanın nemli tutulması sağlanmalıdır.
  • Bebeklerin burunları daha rahat nefes alabilmeleri için başları hafifçe yukarı kaldırılmalıdır. Böylece burun akıntısı varsa dışarı çıkması kolaylaşır.
  • Grip aşısı, bebekleri gribe yakalanmaktan korur. Her yıl bir defa olmak üzere grip aşısı yapılabilir. Ancak grip aşısı, bebeğin bağışıklık sistemine zarar vermemesi için 6 aydan küçük bebeklere yapılmamalıdır.
  • Bebeklerde grip tedavisi sırasında yapılan en büyük hatalardan biri antibiyotik kullanımıdır. Virüslere karşı vücudun direncini sağlamaya çalışırken antibiyotikler faydalı bakterilerin de ölmesine neden olur. Bu da grip enfeksiyonunun daha şiddetli ve uzun sürmesine neden olabilir. Bu nedenle doktora danışılmadan kesinlikle bebeklere ilaç verilmemelidir.

Ekstra Bilgiler ve Öneriler

Bebeklerde grip tedavisi sırasında dikkat edilmesi gereken diğer hususlar şunlardır:

  • Bebeklerin elleri sık sık yıkanmalı ve temiz tutulmalıdır. Bu, virüslerin yayılmasını önlemeye yardımcı olur.
  • Bebeklerin bulunduğu ortam sık sık havalandırılmalıdır. Temiz hava, mikropların azalmasına yardımcı olur.
  • Aile bireyleri ve bebekle ilgilenen diğer kişiler grip belirtileri gösteriyorsa, bebekle temas etmeleri minimumda tutulmalıdır.
  • Doktorun önerdiği vitamin ve mineral takviyeleri, bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ankilozan Spondilit Tedavisi

Ankilozan Spondilit Tedavisi

Haber Bülteni

Güncel

Yüzde Kılcal Damar Tedavisi

Yüzde Kılcal Damar Tedavisi

Güncel

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi