Bağırsak Kurdu Tedavisi Bağırsak Kurdu Nasıl Tedavi Edilir?
20 Haziran 2024

Bağırsak Kurdu Tedavisi Bağırsak Kurdu Nasıl Tedavi Edilir?

Bağırsak Kurdu Nedir?

Bağırsak kurdu, gözle görülmeyen yumurtaların ağız yoluyla alınması sonucu, bu yumurtaların gözle görülen kurtçuklara dönüşmesi ve sindirim sisteminde yaşamaya başlamasıyla sonuçlanan bir enfeksiyon hastalığıdır. Normalde bağırsak kurtlarının vücudumuzda bulunduğu yerler ince ve kalın bağırsaklardır. Bağırsak kurtları yumurtayla üreyen canlılardır. Türkiye'de en çok görülen parazit kıl kurdudur. Kıl kurdunun boyu yaklaşık birkaç milimetre çapında ya da birkaç santimetre boyunda olur. Kıl kurduna oranla tenyaların boyu tedavi edilmezlerse birkaç metreyi bulur.

Bağırsak Kurdu Nasıl Bulaşır?

Pis sular, pis sularla sulanmış ve yıkanmış sebzeler vücudumuza çeşitli bağırsak kurtlarının yumurtalarını taşır. Satın aldığımız sebzelerin çok iyi yıkanması ve gerekirse çeşitli yöntemlerle temizlenmesi gerekmektedir (sirkeli su, tuzlu su vb.). İşlenmiş et ürünleri hijyen koşullarının olmadığı ortamlarda üretildiğinde içerisinde bağırsak kurtlarından olan tenyaları barındırabilirler. Parazitler topraktan veya hayvan dışkılarından da rahatlıkla bulaşabilirler. Parazitlerin kirli ellerden de bulaşma olasılığı vardır. Bunun için besin hazırlayan kişilerin ellerini dezenfekte etmesi gerekmektedir. Parazitlerin aynı ortamda yaşayan parazitli kişilerden de bulaşma riski çok fazladır. Hijyen koşullarını yeteri kadar bilmeyen küçük çocuklara da bulaşma olasılığı fazladır.

Bağırsak Kurdu Belirtileri ve Tanısı

Bağırsak kurtlarının birçok türü vardır. Bağırsak parazitlerinin belirtileri bu türe ve parazitlerin miktarına göre değişebilir.
  • Halsizlik ve ishal
  • Belirsiz karın ağrıları
  • Kanlı dışkı
  • Mide bulantıları ve kusma
  • İştahsızlık veya aşırı yeme gibi yeme bozuklukları
  • Kilo kaybı
  • Vitamin eksikliği
  • Geceleri diş gıcırdatma
  • Uyku halindeyken ağızdan salya akması

Bağırsak kurdu tedavisinde genellikle şurup şeklinde ilaçlar kullanılır. Bu şuruplar 2 doz şeklindedir. İlk doz alındıktan 15 gün sonra ikinci doz alınır. Ancak tedavi sırasında ilaç tedavisinin yanı sıra beden ve çevredeki eşyaların da temizliği şarttır. İç çamaşırlar ve tüm kıyafetler kaynar suyla yıkanmalı, tırnaklar kesilmeli, evdeki herkesin dokunduğu yerler antiseptik malzemelerle silinmelidir. Parazit için kullanılan ilaç tedavisi tüm aile bireylerine uygulanmalıdır. Eğer ilaç tedavisi tüm aile bireylerine uygulanmazsa bağırsak kurdu devam eder.

Ekstra Bilgiler

Bağırsak kurdu enfeksiyonlarından korunmak için hijyen kurallarına dikkat etmek gerekmektedir. Ellerin sık sık yıkanması, sebzelerin ve meyvelerin iyice temizlenmesi, etlerin iyi pişirilmesi ve kişisel eşyaların paylaşılmaması bu konuda önemli adımlardır. Ayrıca, evcil hayvanların düzenli veteriner kontrolünden geçirilmesi ve parazit tedavisi yapılması da önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çocuklarda Yanık Tedavisi

Çocuklarda Yanık Tedavisi

Haber Bülteni

Güncel

Karaciğer Kanseri Tedavisi

Karaciğer Kanseri Tedavisi

Güncel

Akciğer Su Toplaması Tedavisi

Akciğer Su Toplaması Tedavisi

Güncel

Hamilelikte İshal Tedavisi

Hamilelikte İshal Tedavisi