Bebeklerde Mantar Tedavisi
11 Temmuz 2024

Bebeklerde Mantar Tedavisi


Bebekler, henüz yetişkin olmadıkları için hızlı bir vücut ve beyin gelişimine sahiptirler. Yeni doğan bir bebek ortalama 3 kilogram ağırlığında olur ve hayatlarının ilk yıllarında bu ağırlık üç katına çıkar. Boyları da bu süreçte yarı yarıya artar. Bebekler, isteklerini ve duygularını ifade etmek ve yürümek için çaba gösterirler. Doğumla birlikte başlayan ve genellikle sadece bez bölgesinde görülen mantar enfeksiyonları, idrar ve dışkının olduğu yerlerde daha sık meydana gelir. Parlak kırmızı renkli kızarıklıklar oluşur ve zamanla mantar enfeksiyonuna bağlı bakteriler ile ikincil enfeksiyonlar artar. En fazla görülen kısımlar anüs çevresi ve kaba etlerdir. Bazen bu bölgenin etrafına yayılarak ilerleyebilir. Pişik olan bebeklerde daha sık görülen idrar yolu enfeksiyonları, derinin yüzeysel olarak daha fazla tahriş olmasına neden olarak pişik vakalarını artırır. Bebeklerde mantar enfeksiyonlarının meydana gelmesinde "Candida" adlı bir tip fungus neden olur. Mantarlar, bebek, çocuk ve ergenleri enfekte edebilir ve pamukçuk rahatsızlığı, bebek bez bölgesine oluşan dermatiti ve vajinal mantar enfeksiyonları gibi durumlara yol açabilir.

Genellikle pişik oluşmuş bölgelerdeki mantarlar, parlak kırmızı renkli kısımlarda, toplu iğne başı kadar iltihaplı ve kabuksuz yaralar şeklinde görülür. Teşhis, bu yaralardan alınan materyalin mikroskobik incelemesinden sonra yapılır. Normal doğum sonrası meydana gelen mantarlar, bebekte solunum yollarına ve sindirim sistemine kadar ulaşan, genellikle yedinci ve onuncu gününde ortaya çıkan ağız içi mantar türüdür. Prematüre doğan bebeklerde daha fazla mantar enfeksiyonu görülmüştür. Vücudu dirençli olan bebeklerde ağız içi lokalize mantar enfeksiyonları daha yaygındır. Ancak vücudunda direnç sorunu yaşayan bebeklerde bu mantarın kana karışma olasılığı ve ciddi akciğer enfeksiyonları veya farklı enfeksiyonlarla karşılaşma riski daha yüksektir.

Bebeklerde Mantar Tedavisi Nasıl Olur?

Çok fazla antibiyotik alan çocuklarda mantar tedavisi zorlayıcı olabilir. Bebek annesine mantar rahatsızlığını bulaştırdığında tedavi daha da zorlaşır. Tedavide kullanılan ilaçlar; mantar ilaçları ve lokal antiseptiklerdir. Karbonatla lezyonları temizlemek ve kazımak, annede enfeksiyonun olmasına ve tekrarlamasına sebep olabilir. Genellikle bebeklerin tedavisi için kullanılan ilaçlar, annede uygulanan göğüs ucuyla birlikte kullanılan ilaçlar olur. Her iki taraf için de mantar enfeksiyonları tamamen yok edilene kadar tedavi bitmemelidir. Bebeğin doğumundan sonra beslenmesine geç başlanmışsa mantar olma olasılığı yüksektir. Mantar enfeksiyonları, büyük çocuklarda da lezyonlar şeklinde ortaya çıkabilir. Bebeklerde mantar enfeksiyonları uzun süre geçmezse, bu durum şeker hastalığı veya başka bir rahatsızlıktan kaynaklanabilir ve ilaç tedavisi hızlanabilir. Mantar lezyonları ciddi akciğer enfeksiyonlarına kadar ilerleyebilir ve sonrasında kana karışarak diğer hastalıklara neden olabilir.

Mantar enfeksiyonlarının tedavisinde doktorlar, pamukçuk tedavisinde genellikle parmak ucu veya gaz beziyle ağıza sürülen sıvı antifungal ilaçlar kullanmayı önerirler. Bebek bezi dermatiti, mantarlı bölgeye uygulanan krem ya da losyon şeklindeki antifungal ilaçlarla tedavi edilir. Vajinal mantar enfeksiyonları ise vajinaya uygulanan antifungal kremler veya fitillerle tedavi edilir. Tedaviyle enfeksiyonun birkaç gün içinde geçmesi beklenir. Mantar enfeksiyonlarının tedaviye rağmen tekrarlaması oldukça yaygındır.

  • Düzenli olarak bebeğin bez bölgesini temiz ve kuru tutmak
  • Bez değişimlerini sık yapmak
  • Mantar enfeksiyonu belirtilerini erken fark edip doktora başvurmak
  • Doktorun önerdiği ilaçları düzenli ve doğru şekilde kullanmak
  • Anne sütü ile beslenen bebeklerde annenin hijyenine dikkat etmek

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İsminaz

11 Temmuz 2024 Perşembe

Bebeklerde mantar enfeksiyonlarının tedavisi gerçekten bu kadar zor mu? Antibiyotik kullanımının bu durumu daha da kötüleştirdiğini mi söylüyorsunuz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İsminaz,

Bebeklerde mantar enfeksiyonlarının tedavisi bazen zor olabilir, çünkü bebeklerin bağışıklık sistemi henüz tam olarak gelişmemiştir. Antibiyotik kullanımı bazen mantar enfeksiyonlarını kötüleştirebilir, çünkü antibiyotikler sadece zararlı bakterileri değil, aynı zamanda vücudun dengesini sağlayan faydalı bakterileri de öldürür. Bu da mantar gibi organizmaların çoğalması için uygun bir ortam yaratabilir. Doktorunuzun önerilerini dikkate alarak, uygun tedavi yöntemleri ile bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde İshal Tedavisi

Bebeklerde İshal Tedavisi

Gözde Arpacık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gözde Arpacık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lezyon Tedavisi Lezyon Nasıl Tedavi Edilir?

Lezyon Tedavisi Lezyon Nasıl Tedavi Edilir?

Anal Fissür Tedavisi Anal Fissür Nasıl Tedavi Edilir?

Anal Fissür Tedavisi Anal Fissür Nasıl Tedavi Edilir?

Diyabetik Ketoasidoz Tedavisi

Diyabetik Ketoasidoz Tedavisi