Hemoroid Bitkisel Tedavi Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?
26 Haziran 2024

Hemoroid Bitkisel Tedavi Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?

Hemoroid Bitkisel Tedavi

Hemoroid, halk arasında mayasıl veya basur olarak da bilinir. Hemoroidler aslında vücudumuzda doğal olarak bulunan yapılardır. Anüs içerisindeki toplardamarlardaki basıncın çeşitli sebeplerle artması sonucunda bu damarlar genişleyip anüsten dışarı çıkar ve hemoroid oluşur. Bu damarlar genellikle mor veya kırmızı renktedir ve sıklıkla kanamaya neden olabilirler. Hemoroid rahatsızlığı günümüzde oldukça yaygın hale gelmiştir ve özellikle 50 yaş üzerindeki bireylerde daha sık görülmektedir.

İç ve dış hemoroid olmak üzere iki tip hemoroid vardır. Her iki tipte de şikayetler benzerdir. En belirgin özelliği, makat dışına çıkmış "meme" diye tabir edilen yumakların oluşmasıdır. Bu yumakların içi çoğunlukla iltihap doludur ve makattan iltihap gelmesi de şikayetler arasındadır. Aşırı kaşıntı, ağrı, şişlik ve aynı bölgede yanma da hemoroidin belirtileri arasındadır. Özellikle dışkılama sırasında bu şikayetler artar, çünkü dışkılama esnasında hasta ıkınma hissi duyar ve bu ıkınma, bölgedeki basıncı artırarak makatta şiddetli ağrı ve tahribata neden olur.

Hemoroidde Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Toplumda sık görülen bir hastalık olmasına rağmen, hassas bir bölge olmasından ötürü hastaların çoğu doktora gitmekten çekinir ve rahatsızlığını gizli yaşamayı tercih eder. Oysa erken teşhisin önemli olduğu hemoroid, gerek tıbbi gerekse bitkisel yöntemlerle tedavi edilebilen bir problemdir.

  • Doğal yöntemlerden biri patlıcan kürüdür. 10 bardak suyun içerisine 10 adet kemer patlıcanın yeşil sapları atılıp kaynatılır. Bu sudan sabah-akşam aç karnına bir bardak içilir.
  • Pelin otu ve civan perçemi birlikte kaynatılır. Bu çaydan günde bir bardak içilir. Ayrıca hemoroide sürerek de rahatlama sağlanır.
  • Buz torbasını, günde birkaç kez hemoroid bölgesine 10 dakika kadar bastırarak tutun. Bu yöntemi hemoroid gidene kadar uygulayabilirsiniz. Ağrıyı ve şişliği azaltacaktır.
  • Etkili yöntemlerden biri de aloe veradır. Anti-inflamatuar özelliği sayesinde yanma ve ağrıyı yatıştırır. Masaj yaparak bir miktar aloe vera jelini makat bölgesine sürerek uygulayabilirsiniz.
  • Doğal yağlar; zeytinyağı, badem yağı ve kantaron yağı kullanarak da anüs bölgesindeki şikayetleri ciddi ölçüde azaltabilirsiniz. Bu yağlardan herhangi birini pamuk yardımı ile bölgeye sürerek kaşıntı, iltihap, ağrı ve şişlik şikayetlerinizi hafifletebilirsiniz.
  • Hem iç hem de dış hemoroid için elma sirkesi de kullanılabilir. Dış hemoroidde; elma sirkesine batırdığınız pamuğu anüs bölgesine bastırarak tedavi edebilir, iç hemoroidde ise; bir çay kaşığı elma sirkesi koyduğunuz bir bardak suyu her gün içerek tedavi edebilirsiniz.
  • 2 yemek kaşığı ufalanmış çoban çantasını 4 bardak suyun içine (soğuk su) atın ve 8 saat beklettikten sonra kaynatın. Bu suyu hem hemoroidin çevresine sürebilir hem de basurlu bölgeyi bu su ile yıkayabilirsiniz.
  • İnce ince doğranmış bir tutam maydanozu bir buçuk çay bardağı kaynar suyun içine ekleyip yaklaşık 10 dakika kaynatın. Demlenip soğuduktan sonra hemoroidin üzerine yayarak bekletin.
  • Un haline getirilmiş at kestanesi yemeklerden hemen önce bir çay kaşığı kadar yutulur. Kanamalı hemoroidlerde kanamayı keser. Ancak fazlası tehlikeli olabilir.

Tüm bu yöntemler bitkisel olup, etkisi hastadan hastaya değişebilir. Uygulamadan önce mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

otacı

30 Nisan 2024 Salı

Un haline getirilmiş at kestanesini nasıl kullanmamız gerekiyor acaba? Kanamaları önlemek açısından oldukça önemli olduğu belirtilmiş. Bununla birlikte aşırı tüketiminin zararlı olacağı söylenmiş. Bu bakımdan un halindeki at kestanesini nasıl ve ne derecede kullanmamız gerektiğini biraz daha açar mısınız? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

At kestanesi ununu kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmanız gerektiğini belirtmek isterim. Genel olarak, bu tür bitkisel ürünlerin aşırı tüketimi sağlığınıza zarar verebilir. At kestanesi unu, genellikle haricen kullanılır; yani cilde uygulanır. Kanamaları önlemek veya varis gibi problemleri hafifletmek için kullanılabilir. Ancak, kesin dozaj ve kullanım şekli konusunda bir fitoterapistten veya başka bir sağlık profesyonelinden bilgi almanız önemlidir. Eğer içerek kullanmayı düşünüyorsanız, kesinlikle doktorunuza danışmalısınız çünkü at kestanesi bazı yan etkilere neden olabilir ve doğru dozajı belirlemek önemlidir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Boyun Fıtığı Fizik Tedavi

Boyun Fıtığı Fizik Tedavi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bipolar Bozukluk Tedavisi

Bipolar Bozukluk Tedavisi

Lenf Bezi Şişmesi Tedavisi

Lenf Bezi Şişmesi Tedavisi

Diş Eti İltihabı Tedavisi Diş İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Eti İltihabı Tedavisi Diş İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Böbrek Kisti Bitkisel Tedavi

Böbrek Kisti Bitkisel Tedavi

Sinir Sıkışması Tedavisi

Sinir Sıkışması Tedavisi