Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
19 Temmuz 2024

Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş Tedavisi

Diş tedavisi, çeşitli dental sorunların çözümü için uygulanan farklı yöntemleri kapsar. Diş çürüğü, diş kırıkları, çapraşık dişler, konuşma zorluğu ve çiğneme güçlüğü gibi durumlar diş tedavisi gerektirebilir. Diş tedavisi yöntemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Diş Çekimi Tedavisi

Diş çekimi, çeşitli nedenlere bağlı olarak diş hekiminin uygun görmesi durumunda yapılan bir işlemdir. Dişin kırılmış, çürümüş, çapraşık ya da apse yapmış olması gibi durumlar diş çekimini gerektirebilir. Bu işlem genellikle lokal anestezi yardımıyla muayenehane ortamında gerçekleştirilir. Eğer birden fazla diş çekilecekse veya sorunlu dişin çekimi zor bir işlem gerektiriyorsa genel anestezi de kullanılabilir. Diş çekimi özel penselerle yapılır. Dişin taç kısmı tutularak dişi yuvasında tutan bağlar koparılır ve diş çıkarılır. İşlem sonrası kanamayı durdurmak için gazlı bez ısırtılır ve bölgeye uygulanan basınç sayesinde kanama yarım saat içinde durur. Diş çekimi sonrası ağrının hafifletilmesi için ağrı kesici ilaçlar önerilir. Bölge 7-10 gün içinde iyileşir.

Ortodonti Diş Tedavisi

Ortodonti, dişlerde ve çenede oluşan şekil ve hiza bozukluklarının düzeltilmesini amaçlayan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi çocukluk çağından itibaren uygulanabilir. Ancak tedaviden kesin sonuç alabilmek için genellikle 12 yaşından sonra başlanması önerilir. Ortodonti tedavisi üç ana kategoride incelenir:
  • Önleyici Tedavi: Daha çok çocuklar için uygulanır ve parmak emme gibi alışkanlıkların ileride oluşturabileceği problemleri azaltmak amacıyla yapılır.
  • Koruyucu Tedavi: Süt dişleri ve kalıcı dişler için gelecekte oluşabilecek problemleri önlemek amacıyla uygulanır. 6-12 yaş aralığı bu tedavi için uygun dönemdir.
  • Kapsamlı Tedavi: Çarpık ya da büyük dişlerin alınması veya diğer dişlerin yönlendirilmesi gibi işlemlerle çarpıklıkların önlenmesini sağlar.

Diş Teli Tedavisi

Diş teli tedavisi, dişlerin doğru konumlarına yerleştirilmesi amacıyla uygulanır. Bu tedaviye ihtiyaç duyan hastalarda diş kemiklerinin röntgeni alınarak alt ve üst çene arasındaki ilişki tespit edilir. Doktor, plastik bir maddeden dişin kopyasını hazırlar. Bazı vakalarda dişlerde aşırı bozukluk varsa, diş çekimi önerilebilir. Bu sayede diğer dişlere yer açılır ve teller yardımıyla dişler düzgün bir şekilde hareket ettirilir. Diş telleri 3 yıl boyunca kalabilir. Ancak daha basit şikayetler için tel kullanımı süresi daha kısa olabilir.

Diş Dolgusu

Diş dolgusu, çürük, diş deliği ve diş hasarı gibi durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Sert bir madde yerleştirilerek dişin ömrü uzatılır. Dolgu işlemi için ilgili alan anestezi uygulanarak temizlenir ve çürükler alınır. Eğer diş özü açıkta kalmışsa, doktor burada sakinleştirici macun kullanır. Büyük hasarlarda dişin çevresi metalle çevrilebilir. Dolgu malzemesi hazırlanarak diş deliğine uygulanır ve tıraşlanır. Dolgu işlemi sonrası madde hemen sertleşir. Ön dişlerde plastik renklendirici maddeler, arka dişlerde ise genellikle gümüş renkli dolgular kullanılır. Dolgu uygulaması yaklaşık 10 yıl kalıcı olur.

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, dişin ortasındaki canlı dokunun yerine dolgu malzemesi yerleştirilen bir tür ameliyattır. Çürük veya hasar görmüş dişlerde diş özünün enfekte olması sonucu kanal tedavisi gerekebilir. Tedaviye başlanmadan önce röntgen çekilerek tedavi edilecek kök sayısı belirlenir. Kesici dişlerde tek, küçük azılarda iki, büyük azılarda ise 3-4 kök bulunur. Hasta muayene koltuğunda lokal anestezi altında tedaviye alınır. Plastik bent denilen bir örtü ile dişin etrafındaki dokular korunur. Tedavinin amacı, diş özünü dişten ayırmaktır. Giriş için dişe bir delik açılır ve özel bir aletle diş özü çıkarılır. Ardından minik aletler kullanılarak kök kenarları temizlenir. Bölge antibakteriyel bir maddeyle yıkanıp kurutulur. Kanal tedavisi birkaç seans sürebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni