Saçkıran Tedavisi Saçkıran Nasıl Tedavi Edilir?
21 Haziran 2024

Saçkıran Tedavisi Saçkıran Nasıl Tedavi Edilir?

Saçkıran, bağışıklık sisteminden kaynaklanan ve tıbbi adıyla "alopesi areata" olarak bilinen bir hastalıktır. Bu hastalıkta bağışıklık sistemi, kendi hücrelerini yabancı olarak algılar ve onlara saldırır. Bunun sonucunda saç kökleri etrafındaki lenfosit adı verilen hücreler, sitokin adı verilen kimyasallar salgılar. Bu durum, saçların dökülmesine neden olur. Saçkıran, kişinin yediği besinlerle bağlantılı olmayan bir durumdur ve genellikle stresli bir dönem sonrasında başlar. İlk belirtiler genellikle berber veya kuaför ziyaretlerinde fark edilir çünkü başlangıçta belirgin bir özelliği yoktur. Bu hastalık, saçın büyümesini durdurarak saçın kökünden ayrılmasına sebep olur. Bulaşıcı değildir; yemekle, içmekle, solunum yoluyla veya temasla bulaşmaz. Saçkıran, saçlı deride, sakal bölgesinde, kaşlarda, kirpiklerde ve vücudun diğer bölgelerinde görülebilir. Hastalık sürekli tekrarlandığından, hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Çoğunlukla genç yetişkinlerde sıkça görülür ve hastaların çoğu 20 yaşın altında ilk ataklarını yaşar. Rahatsızlık döneminde saçlar ani bir şekilde dökülür ve daha sonra bölgede genişleme meydana gelir. Saçların döküldüğü yerde gri veya beyaz renkte saçlar çıkmaya başlar. Bu döngü sürekli olarak tekrarlanır; bir yandan dökülmeler, diğer yandan yeniden çıkan saçlar şeklinde devam eder.

Saçkıran Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Bazı hastalar bu sorunla bir kez karşılaşmış olsalar da, bazıları yıllar boyunca hastalığın etkisinden kurtulamaz. Saçlar sürekli olarak dökülüp yeniden çıkar. Hastalıkta tekrarlar, kişiden kişiye farklılık gösterir. Bazı kişilerde saçlar yeniden çıkarken beyaz olabilir ve daha sonradan kendi rengine döner. Hastalığın seyri herkeste farklı olabilir. Tedaviye başlamadan önce kişide bulunan tiroit hastalığı veya doğumsal anomaliler gibi etkenlerin varlığı araştırılmalıdır. Bu rahatsızlık için kullanılan ilaçlar, sadece saçların yeniden çıkmasını sağlar; hastalığın tekrarını veya tedavisine katkı sağlayamaz. Saç dökülmesinin dışında ağrı veya başka bir belirtiye sebep olmayan bir rahatsızlıktır ve bulaşıcı değildir. Ancak psikolojik bozukluklara neden olabilir. Saçların dökülmesiyle beraber depresyona girmek veya içe kapanmak yerine, bununla mücadele etmek gerekir. Görünüşümüzü şapka, peruk gibi yardımcı ürünlerle düzeltebiliriz. Bunun herkesin başına gelebilecek bir olay olduğunu unutmamak gerekir. Tedavi için saçsız bölgelere steroid kremler uygulanabilir. Tedavide steroid tablet kullanımı saçların büyümesini sağlarken, tedavi bitirildiğinde yeniden tekrarlama özelliği gösterebilir. Saçsız bölgelere ultraviyole ışık tedavisi uygulaması da saçların yeniden çıkmasını sağlayabilir.

Saçkıran Bitkisel Tedavi Yolları

  • Biraz ak kızıl ağaç yaprağını blenderdan geçirerek, suyunu çıkarın ve elde ettiğiniz suyu hasta olan bölgelere sürün.
  • Bir avuç kadar kepeği altı bardak suda kaynatın. Kaynattıktan sonra karışımı süzün ve içine bir bardak limon suyu ekleyin. Bu karışımla hastalıklı bölgeyi yıkayın.
  • Mantar enfeksiyonundan kaynaklanan saçkıran için üç tane sarımsak ve tuzu havanda dövüp, içine 1 veya 2 damla alkol ekleyin. Temiz bir bezle hasta bölgeyi kızartana kadar ovalayın. Bu işlemi haftada bir defa yapın. Üç hafta içinde hastalıklı olan bölgede saçlar yeniden çıkmaya başlayacaktır.
  • Bir çorba kaşığı zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyunu karıştırın. Bu karışımı hastalıklı olan bölgelere sürün.
  • Saçkıran tedavisi için hasta olan bölgede bulunan saçları tıraş edin. Bölgeyi haftada iki defa yıkayın.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gebelikte Grip Tedavisi

Gebelikte Grip Tedavisi

Haber Bülteni