Çocuklarda Kanal Tedavisi
20 Temmuz 2024

Çocuklarda Kanal Tedavisi


Çocuklarda diş çürümeleri çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda kanal tedavisi gereksinimi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur ve var olan dişlerin düşeceği düşüncesiyle tedaviyi ertelemek son derece yanlıştır.

Süt Dişlerinin Önemi

Süt dişleri, kalıcı dişler için rehber görevi görmektedir. Kalıcı dişler, kemik içerisinde bulunan süt dişlerinin köklerini takip ederek çıkmaktadır. Bu süreçte süt dişleri kök tarafını eriterek yerlerini kalıcı dişlere bırakır. Süt dişlerinin içinde oluşan çürükler, kalıcı dişlere kıyasla çok daha hızlı ilerler. Çürük diş köküne ulaştığında, ister süt dişi olsun ister kalıcı diş, şiddetli ağrıya ve gece uykusundan uyandıracak kadar yoğun zonklamalara yol açabilir. Ayrıca diş etinde ve yüzde şişlik oluşabilir.

Kanal Tedavisinin Gerekliliği

Çürük sinire kadar ulaştığında tek tedavi yöntemi kanal tedavisidir. Çocuklarda kanal tedavisi sırasında kök içine yerleştirilen ilaç ve dolgu maddesi, kalıcı dişlerin alttan gelmesi durumunda süt dişlerinin kökleri ile eritilmelidir. Bu nedenle süt dişi içinde kullanılan madde diğerlerinden farklıdır ve süt dişlerine özel bir üründür. Kalıcı dişlerin alttan gelmesi sırasında bir kızarıklık, şişlik ve hafif ağrı oldukça normaldir.

Kanal Tedavisinin Yan Etkileri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Genellikle kanal tedavisi görmüş olan diş değişim gösterdiği zaman o bölgede bir apse oluşabilir. Ancak bu endişe verici bir durum değildir. Diş doktorunuz apsenin dışarı atılmasını sağlayarak durumu normale döndürebilir. Çocuklarda kanal tedavisi daha küçük yaşlarda bile görülen bir durumdur. Süt dişlerinin düşmesine uzun bir zaman varken derin ve büyük çürüklerle karşılaşıldığında süt dişlerini çektirmek yerine kanal tedavisi yapılarak kalıcı dişler gelene kadar beklemek gerekmektedir.

Çocuklarda Kanal Tedavisi Neden Önemlidir?

Çocuklarda çürükler varsa mutlaka kanal tedavisi yapılarak kalıcı dişler gelene kadar bekletmek gerekmektedir. Çünkü çekilen dişin sağında ve solunda bulunan süt dişleri bu boşluğu doldurmak için hareket edebilir ve bu durum gelecekte kalıcı dişlerin çarpık çıkmasına neden olabilir.

Kanal Tedavisi Süreci

Kanal tedavisi, çürüğün dişin sinirine kadar ilerlediği durumlarda uygulanır. Bu süreçte aşağıdaki adımlar izlenir:

  • Dişin çürük kısmı temizlenir.
  • Dişin içindeki enfekte olmuş sinir ve doku çıkarılır.
  • Boşalan kök kanalları temizlenir ve dezenfekte edilir.
  • Kök kanalları uygun bir dolgu maddesi ile doldurulur.
  • Dişin üzeri kalıcı bir dolgu ya da kuron ile kapatılır.

Sonuç

Çocuklarda kanal tedavisi, sağlıklı diş gelişimi ve gelecekte diş sağlığının korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Erken müdahale ve doğru tedavi yöntemleri ile çocukların diş sağlığı korunarak, ileride oluşabilecek diş sorunlarının önüne geçilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bebeklerde Diş Eti İltihabı Tedavisi

Bebeklerde Diş Eti İltihabı Tedavisi

Seboreik Dermatit Tedavisi

Seboreik Dermatit Tedavisi

Sistit Tedavisi Sistit Nasıl Tedavi Edilir?

Sistit Tedavisi Sistit Nasıl Tedavi Edilir?

Arpacık Tedavisi Arpacık Nasıl Tedavi Edilir?

Arpacık Tedavisi Arpacık Nasıl Tedavi Edilir?

Yüzde Kılcal Damar Tedavisi

Yüzde Kılcal Damar Tedavisi