Tedavi Türleri ve Özellikleri
08 Temmuz 2024

Tedavi Türleri ve Özellikleri

Tedavi

Tedavi, bir diğer adıyla sağaltım olarak bilinmektedir. Hem hayvanlarda hem insanlarda meydana gelen tüm sağlık problemlerinde çeşitli tedavi yöntemleri uygulanarak canlının sağlık bozukluğu giderilmeye çalışılır. Kısaca tedavinin ne olduğuna değinecek olursak, tüm canlılarda sağlığın bozulması durumunda sağlığın normal duruma getirilmesi için yapılan tıbbi ve alternatif işlemlerdir. Günümüzde teknolojinin gelişmiş olması, birçok tıbbi tedavi yönteminin de ortaya çıkmasını sağlamıştır. Özellikle yeni ortaya çıkan ve insanlarda çok ciddi sorunlara neden olan hastalıkların tedavisi tıbbi olarak ön planda tutulmaktadır. Günümüzde yapılan tedavi yöntemleri tıbbın ana direğidir. Tedavinin olmaması durumunda tıbbın da olmayacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Tedavi insanlarda çok farklı şekillerde uygulanabilmektedir. Günümüzde yapılan tedavileri yaklaşık dört farklı şekilde gruplandırabiliriz. Bu gruplandırmanın yanı sıra insanlarda yapılan bitkisel tedaviler bu gruba dahil edilmez. Fakat günlük hayatta insanların hastalıklarını gidermek için yaptıkları bitkisel tedaviler, tıbbi tedaviler kadar olmasa bile insanlarda hayat kurtarıcı bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle bitkisel tedavi yöntemlerinin de tedaviler için çok ciddi etkisinin olduğu kesindir. Şimdi günümüzde yapılan tedavi yöntemlerinden kısaca bahsedelim.

1. Kimyasal Tedavi:

Kimyasal tedaviden kasıt, insanlarda en çok uygulanan ilaç tedavisidir. İlaç tedavisi, kimi zaman enjeksiyonlarla, kimi zaman serum kimi zaman ise hap gibi maddelerle yapılmaktadır. İnsanlarda farklı şekillerde kullanılan tıbbi ilaçlar ciddi olarak olumlu sonuçların alınmasını sağlamaktadır. Fakat bazı durumlarda bu tedavi yöntemleri son derece yetersiz kalır ve diğer tedavi yöntemlerinden faydalanmak gerekebilir. Bazen ilaç tedavileri insanlarda yan etkilere de neden olabilir. Zaten kimyasal tedavinin en büyük sorunu da yan etkilerinin bulunmasıdır. Bu nedenle yapılacak kimyasal tedavinin kesinlikle bir doktor tarafından yapılması gerekmektedir.

2. Fiziksel Tedaviler:

İnsanlarda ilaç tedavilerinin yanı sıra bedenen yapılan hareketlerle sağlanan bir tedavi yöntemidir. İnsanlarda yaygın bir şekilde kullanılan fiziksel tedaviler, günümüzde fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde yapılmaktadır. Bu merkezlerde yapılan tedavilerde birçok zaman kendi iç dalları içerisinde yapılmaktadır. Bu iç dallar ise hastadaki sağlık sorununa bağlı olarak seçilmektedir.

  • Mekanoterapi
  • Termoterapi
  • Hidroterapi
  • Aromaterapi
  • Radyoterapi
  • Fototerapi

3. Cerrahi Tedaviler:

Adından da anlaşılabileceği gibi cerrahi tedavilerde direkt olarak ameliyatlar rol oynamaktadır. Yine günümüzde çok sık bir şekilde gerçekleştirilen ameliyatlı tedaviler tıp biliminde olmazsa olmazlardan biri haline gelmiştir. Birçok kist, kitle, kemik kırığı, çıkıklar, doku sorunları gibi sorunlarda cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Günümüzde cerrahi tedavilerin yeri ve önemi çok büyüktür. Bu nedenle gün geçtikçe bilim adamları tarafından daha da geliştirilmektedir.

4. Psikolojik Tedaviler:

Daha çok ruhsal yönde sıkıntı yaşayan insanlar için kullanılmaktadır. İnsanlarda psikolojik olarak ortaya çıkan rahatsızlıkların tedavisinde direkt olarak psikolojik tedaviler uygulanmaktadır. Özellikle gençlerde meydana gelen depresyon sorunları, kişilik bozuklukları, sinirlilik, mutsuzluk, sıkıntı durumu ve daha birçok sorun bu tedavi yöntemiyle çözülebilmektedir. Psikolojik tedavilerde birçok zaman kimyasal tedavi yöntemlerinden faydalanılmaktadır. Bu nedenle tedavi yöntemlerinin birbirleriyle bağlantılı olduklarını söylemek yanlış olmayacaktır.

Ek Bilgiler:

Günümüzde tedavi yöntemleri yalnızca bu dört başlıkla sınırlı değildir. Alternatif tıp, holistik tedavi yöntemleri ve tamamlayıcı tıp gibi birçok diğer tedavi yöntemi de bulunmaktadır. Bu yöntemler arasında akupunktur, homeopati, osteopati ve naturopati gibi çeşitli uygulamalar yer alır. Bu tedavi yöntemleri genellikle geleneksel tıp yöntemleriyle bir arada kullanılmakta ve hastaların genel sağlık durumunu iyileştirmeyi amaçlamaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Epilepsi Bitkisel Tedavi

Epilepsi Bitkisel Tedavi

Popüler İçerikler

Haber Bülteni