Şizofreni Tedavisi Şizofreni Nasıl Tedavi Edilir?
12 Temmuz 2024

Şizofreni Tedavisi Şizofreni Nasıl Tedavi Edilir?

Şizofreni Tedavisi

Şizofreni, kişinin düşüncelerini, hareketlerini, duygularını ifade şeklini, gerçekliği algılamasını bozarak diğer insanlarla ilişkilerini olumsuz yönde etkileyen ciddi bir beyin hastalığıdır. Şizofreni hastaları genellikle toplumda, okulda, iş hayatında ve sosyal hayatlarında ciddi sorunlarla karşı karşıya kalırlar. Şizofreni, hayat boyu süren bir rahatsızlıktır ancak tedavi ile kontrol altına alınabilir. Toplumda yaygın olarak inanılanın aksine şizofreni, bölünmüş kişilik değildir. Bu hastalık, kişinin neyin gerçek neyin hayal olduğunu ayırt edemediği bir zihinsel bozukluktur. Şizofreni hastalarının davranışları çok garip ve hatta şok edici olabilir. Şizofreninin şiddeti kişiden kişiye değişmekle birlikte belirtiler döngüler halinde kötüleşip azalabilir. Şizofreni tedavisinin temel amacı belirtileri hafifletmek ve nüks riskini azaltmaktır.

Şizofreni Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

  • İlaç Tedavisi Şizofreni tedavisinde kullanılan ilaçlara antipsikotikler denir. Bu ilaçlar şizofreniyi ortadan kaldırmaz, ancak delüzyonlar, halüsinasyonlar ve düşünme problemleri gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olur. İlaçların önerilen dozda ve düzenli olarak alınması tedavi sürecinde büyük önem taşır.
  • Psikososyal Terapi İlaçlar belirtileri hafifletmeye yardımcı olurken, çeşitli psikososyal terapiler de hastalığa bağlı psikolojik, davranışsal, sosyal ve mesleki problemlere faydalı olabilir. Şizofreni tedavi sürecinde, terapi yoluyla hastalar semptomları kontrol altına almayı, erken uyarı işaretlerini fark etmeyi ve nüksü önleyici bir plan yapmayı öğrenebilirler. Psikososyal terapiler şunlardır:
  • Rehabilitasyon Şizofreni tedavisinde uygulanan bu yöntem, hastaların toplumda faaliyette bulunmalarına ve mümkün olduğunca bağımsız yaşamalarına yardımcı olmak için sosyal beceri ve meslek eğitimine odaklanır.
  • Bireysel Psikoterapi Bu terapi yöntemi, hastanın hastalığını daha iyi anlayarak, başa çıkma ve problem çözme becerilerini artırmasına yardımcı olur.
  • Aile Terapisi Ailelerin bu hastalık hakkında daha fazla bilgi edinmesi ve şizofreni hastası olan yakınlarına daha iyi destek olabilmeleri için eğitim almaları önemlidir.
  • Grup Terapi Karşılıklı olarak birbirine yardımın sürekliliğini sağlar.

Şizofreni tedavisi çoğu zaman ayakta tedavi edilir. Bununla birlikte, şiddetli semptomlar gösteren, kendine veya başkasına zarar verme riski taşıyan kişiler hastaneye yatırılarak tedavi edilir. Bu süreçte aile desteği ve hastanın kendi çabası büyük önem taşır. Sağlıklı günler dileriz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Radiye

12 Temmuz 2024 Cuma

ޞizofreni tedavisinde kullanılan antipsikotik ilaçların yan etkileri nelerdir ve bunların uzun vadede hastanın yaşam kalitesini nasıl etkileyebilir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Radiye, şizofreni tedavisinde kullanılan antipsikotik ilaçların yan etkileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Genellikle bu ilaçlar ağırlık alımı, uyku hali, ve kas sertliği gibi yan etkilere sebep olabilir. Uzun vadede ise metabolik sendrom, diyabet, ve kardiyovasküler sorunlar gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler hastanın yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir, bu nedenle doktorlar genellikle yan etkileri en aza indirmek için doz ayarlamaları yapar ve hastaları yakından izler.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bebeklerde Mantar Tedavisi

Bebeklerde Mantar Tedavisi

Karaciğerde Kist Tedavisi

Karaciğerde Kist Tedavisi

Haber Bülteni

Güncel

Çocuklarda Kanal Tedavisi

Çocuklarda Kanal Tedavisi