Anal Fissür Tedavisi Anal Fissür Nasıl Tedavi Edilir?
08 Temmuz 2024

Anal Fissür Tedavisi Anal Fissür Nasıl Tedavi Edilir?

Anal Fissür Tedavisi

Anal fissür, anal kanal içerisinde meydana gelen ve dış taraftaki cilt tabakasına ulaşan küçük yırtıklardır. Genellikle ıkınma sırasında oluşurlar. Anal fissür oluştuktan sonra hastalar dışkılama sırasında acı çekmemek için dışkılamayı geciktirdikçe dışkı sertleşir ve anal fissür daha da derinleşir. Anal fissür, toplumda her yaşta ve cinsiyette eşit oranda görülebilir.

Anal Fissür İçin İlaç Dışında Kullanılacak Tedavi Yöntemleri

Genel olarak bu hastalık, belirli bir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan iyileşebilir. Hastaların büyük çoğunluğu ilaç tedavisinin yanı sıra, dışkılama ve beslenme alışkanlıklarını değiştirerek ve sıcak su banyoları yaparak iyileşirler. Beslenme alışkanlığının değiştirilmesi önerilir; daha fazla lifli gıdalar, sebze ve meyveler, sulu yiyecekler tüketilmelidir. Dışkılama ise düzenli ve ıkınmadan gerçekleştirilmelidir.

Anal Fissür İlaç Tedavisi

İlaç tedavisinde rahatlatıcı ve lokal anestezik pomadlar kullanılır. Bu anestezik pomadlar, içerdikleri uyuşturucu maddeler sayesinde hastanın ağrısını hafifleterek daha rahat dışkılamasını sağlar. Merhem formatında olup oturma banyolarından önce kullanılması önerilir.

Anal Fissür İçin Diğer Tedavi Yöntemleri

Diğer tedavi yöntemleri arasında botulinum toksin (Botox) enjeksiyonu bulunur. Bu yöntem cerrahi bir müdahale değildir. Botox, botulinum toksini enjekte edilerek uygulanır. Bu basit enjeksiyon işlemi yaklaşık bir dakika sürer ve rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Bu yöntemle makat kasları geçici olarak kısmi felç geçirir ve tedavi bu şekilde uygulanır. Bu işlemin hastalarda görülen hiçbir yan etkisi yoktur. Anal fissür hastaları iğne enjeksiyonu ile kramp giren kaslar rahatlatılarak %95 oranında tamamen iyileşirler.

Cerrahi Müdahale

Anal fissür rahatsızlığında cerrahi müdahale yapılan hastalar da vardır. Bu müdahale, anal fissür hastalığındaki en son çaredir. Tedavide iyileşmeyi engelleyici kas kramplarını düzenlemek için bir grup kas kesilerek alınır. Bu kasların kesilmesiyle makat rahatlar ve anal fissür %99 oranında iyileşir. Botoxla tedaviye oranla bu tedavide dışkı kaçırma, kanama, iltihaplanma, gaz kaçırma gibi sorunlar görülebilir. Botoxla tedavi sonrası bu tür komplikasyonlar çok nadir görülmektedir. Botoxla tedavide sosyal hayatı etkileyebilecek hiçbir yan etkiye rastlanmaz.

Sonuç

Anal fissür tedavisinde hastaların dışkılama ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri, sıcak su banyoları yapmaları ve gerekli durumlarda ilaç tedavisi almaları önerilir. Cerrahi müdahale, diğer tedavi yöntemleri başarısız olduğunda son çare olarak düşünülmelidir. Doğru tedavi yöntemleri ile anal fissür rahatsızlığı büyük oranda iyileşme gösterir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Uzağı Görememe Tedavisi

Uzağı Görememe Tedavisi

Haber Bülteni