Nezle Tedavisi Nezle Nasıl Tedavi Edilir?
07 Temmuz 2024

Nezle Tedavisi Nezle Nasıl Tedavi Edilir?

Nezle Tedavisi

Burun, havanın vücuda girebildiği yerdir ve alınan hava burun içinde ısıtılır. Burada havada bulunan mikrop ve tozlardan koruyan tüyler bulunmaktadır. Nezleye çoğunlukla soluk borusu ve buruna kaçan virüsler yol açmaktadır. Solunum yoluyla vücuda alınan virüsler burun mukozasına yerleşmektedir. Kuluçka süresi yaklaşık üç gündür. Burun içine yerleşen virüs buranın tıkanmasına ve hava almaya engel olur. Vücut bu virüsleri atabilmek için tepki vermektedir. Verdiği bu tepkiler burun akıntısı ve hapşırma şeklinde olur. Zaman zaman ateş yükselmesi de görülebilir. Nezle, acil tedavi gerektiren bir hastalık türü değildir. Çoğunlukla hafif seyreder ve bir hafta sonra kendiliğinden geçmeye başlar.

Nezle ve Grip Arasındaki Farklar

Grip, oldukça sık karşılaşılan bir enfeksiyondur. Grip, virüslerin yol açtığı yüksek ateş ile seyreden daha ciddi bir hastalık türüdür. Kas ağrısı ve titreme belirtileri görülür. Nezle ise oldukça sık görülen bir soğuk algınlığıdır ve bulaşıcı özelliği vardır. Birden değişen sıcaklık farkları ve mevsim geçişleri önemli etkenlerdir. Nezle en sık sonbaharda görülmektedir. Özellikle çocuklar nezle hastalığına daha sık yakalanırken, yetişkin bireylerde de sıkça görülmektedir. Çocuklar nezleye karşı daha hassastır. Bir çocuk yıl içinde en az dört, beş defa nezle olabilirken, yetişkin bireylerde bu sayı iki, üç defadır.

Nezle Tedavisi Nasıl Olur?

Nezleyi evde ilaç almadan da rahatlıkla tedavi edebilirsiniz. Nezle, grip gibi çok ciddi seyreden bir hastalık türü değildir. Ancak, eğer ilaç alacak iseniz mutlaka doktorunuza danışmanız en doğrusu olur. Alabileceğiniz bazı önlemler ve tedavi biçimleri grip ile aynıdır. Nezlenin aşısı yoktur. Yapılması gereken ilk şey, nezle olmuş kişilerin bol sıvı tüketmeleri ve beslenmelerine dikkat etmeleridir. Ateşi düşürmek için soğuk bant uygulaması yapılabilir. Bol bol C vitamini içeren meyveler (portakal, mandalina) yemek vücut direncini artırır. Nezle hastalığı süresince başkalarından uzak durmak, nezlenin onlara bulaşmasını engeller. Bu durumda çok daha hassas davranmakta fayda vardır.

Nezle Hastalığında Yapılması Gerekenler

Nezle hastalığında yatak tedavisine ihtiyaç duyulmaz. Ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Burun tıkanıklığı rahatsız edici olduğundan, rahatlamak için burun açıcı spreyler kullanılabilir. Nezle olan bebekler için yapılacak birkaç şey vardır:

  • Emzirme döneminde olan bebeklerde emzirme sıklığını artırmak hastalığın tedavisinde yardımcı olur.
  • Bebeğin burnunu temizlemek onun rahatlamasını sağlar.
  • Bebeği banyo yaptırmak burun tıkanıklığının azalmasına ve mukozanın daha nemli kalmasına yardımcı olur.
  • Nezlede ilk iki gün ateş daha yüksek olduğundan, bebeği kalın giydirmemek önemlidir.
  • Ateşin çok yükseldiği durumlarda ateş düşürücü kullanılabilir. Ancak, ateş düşürücü ilaç vermek için bebeğin dört aydan daha küçük olmaması gerekir.

Bu durumda ise doktora gitmek en doğru davranış olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Ben Tedavisi Ben Nasıl Tedavi Edilir?

Ben Tedavisi Ben Nasıl Tedavi Edilir?

Güncel

Tükenmişlik Sendromu Tedavisi

Tükenmişlik Sendromu Tedavisi

Güncel

Diz Kireçlenmesi Tedavisi

Diz Kireçlenmesi Tedavisi