Romatoid Artrit Tedavisi
12 Temmuz 2024

Romatoid Artrit Tedavisi


Romatoid Artrit, özellikle el ve ayak eklemleri gibi küçük eklemleri simetrik olarak etkileyen kronik seyirli iltihaplı bir romatizma türüdür. Bu hastalık sadece küçük eklemlerle sınırlı kalmaz; diz, kalça ve omuz gibi büyük eklemleri de tutabilir. Dünyada en sık görülen iltihaplı romatizmalardan biridir ve eklemlerde ciddi tahribata ve şekil bozukluğuna (deformite) yol açabilir. Sebebi bilinmemekle birlikte, genetik faktörler önemli bir rol oynar. Ancak genetik yatkınlık her durumda hastalığın gelişeceği anlamına gelmez. Çevresel ve bedensel bazı nedenler de hastalığın ortaya çıkmasında muhtemelen rol oynamaktadır veya tetikleyici olabilir.

Romatoid Artrit'in Sebepleri

Romatoid Artrit'in kesin nedeni bilinmemektedir. Genetik yatkınlığı olan bireylerde, bilinmeyen çevresel ve bedensel faktörlerin devreye girmesiyle hastalık ortaya çıkabilir. Bazen büyük stres, üzüntü, mikrobik faktörler veya başka nedenler hastalığı tetikleyebilir, bazen ise herhangi bir tetikleyici unsur bulunamaz. Romatoid Artrit bulaşıcı bir hastalık değildir.

Romatoid Artrit Nasıl Tedavi Edilir?

Romatoid Artrit tedavisinde erken teşhis ve erken başlanan tedavi çok önemlidir. Erken tedavi ile hastayı kontrol altına almak daha kolay olabilir ve hastalığın geri dönüşü olmayan hasarlar oluşturması engellenebilir. Son yıllarda piyasaya sürülen bazı ilaçlar (biyolojik ajanlar) hastaların önemli bir kısmında belirgin iyileşme sağlamıştır ve her geçen yıl yeni tedaviler ortaya çıkmaktadır. Ancak bu tedaviler hastalığı tamamen ortadan kaldırmaz, sadece kullanıldığı sürece etkili olur. Romatoid Artrit tedavisini, hipertansiyon veya şeker hastalığı tedavisi gibi düşünmek gerekir. Hastalık devam ettiği sürece ilaç tedavisi de devam eder. Buradaki amaç, hastalığın hasar yapmasını engellemek ve hastanın normal veya normale en yakın bir yaşantıyı sürdürmesine olanak sağlamaktır.

Romatoid Artrit Tedavi Yöntemleri

Romatoid Artrit tedavisi her hasta için aynı özellikte değildir. Hastanın durumuna veya rahatsızlığın şiddetine göre farklı tedaviler uygulanır. İyi bir doktor-hasta iş birliği sayesinde birçok yan etki önlenebilir. Hastaların, bilinçsiz ve kontrolsüz bir şekilde rastgele ilaç kullanmaması ve verilen tedavi ve kontrol şemasına uyması çok önemlidir. İlaç dozlarına mutlaka doktorun önerdiği şekilde uyulmalıdır.

İlaç Dışı Tedavi Yöntemleri

Sadece ilaç tedavisiyle yetinilmemelidir. Hastanın ve hasta yakınlarının eğitimi, beslenme durumu, kasların güçlendirilmesi, eklemlerin ortezlerle korunması, fizik tedavi yöntemleri, gerekli egzersizlerin yapılması, psikolojik destek, ev ve iş yerinde eklemleri koruyacak önlemler almak gibi birçok faktör tedaviyi şekillendirir.

Uzmanlık ve Tedavi Süreci

Romatoid Artrit hastaları, kas-iskelet sistemi sıkıntılarına bir bütün olarak yaklaşmayı iyi bilen, uzun yıllardır bu hastaları tedavi eden Fizik Tedavi Doktorları ve Fizik Tedaviye bağlı Romatoloji klinikleri tarafından tedavi edilmektedirler. Tedavide daima düşünülmesi gereken fayda ve zarar oranını iyi tayin eden uzmanlar, hastaların yaşam kalitesini artırmayı hedeflemektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni