Aft Tedavisi Aft Nasıl Tedavi Edilir?
07 Temmuz 2024

Aft Tedavisi Aft Nasıl Tedavi Edilir?

Aft Tedavisi

Aft, dilde, yumuşak damakta, dudak ve yanakların iç kısımlarında görülen küçük yüzeysel yaralardır. Çoğunlukla tek bir bölgede ortaya çıksa da, aynı anda birden fazla bölgede görülebilir. Bu yaralar bazen çok büyük ve acı verici olabilir. Yaraların çıkacağı bölgelerde birkaç gün öncesinden kaşıntı ve kızarıklık görülebilir. Daha sonra, ortası beyaz, dışı kırmızı, 2-3 milimetre çapında hafif çukur bir yara halini alır ve çok acı verir. Özellikle yanakların iç kısımlarında, dil ve dudakların altında oluşan aftlar ağrıya sebep olduğundan yemek yemeyi zorlaştırır. Aft, bulaşıcı bir hastalık değildir; bakteri veya virüsten kaynaklanmadığı için başkasına bulaşma durumu olmaz.

Aft Nedenleri

Aftlar, diş etleri, dudaklar ve yanakların iç kısımlarında meydana gelir. Bu yaralar ağrılıdır ve yemek yeme ile içme süreçlerini zorlaştırır. Aft oluşumuna neden olabilecek çeşitli faktörler bulunmaktadır:
  • Stres, asit içeren yiyecekler, yetersiz ağız ve diş temizliği, tütün çiğneme ve sigara kullanımı
  • Bağırsak hastalıkları, folik asit ve B12 vitamini eksikliği
  • Diş, yanak ve dudak bölgesinde oluşan travmalar ve sert fırçalar
  • Diş macunlarının içeriğinde bulunan sodyum lauril sülfat maddesi
  • Romatizma ilaçları ve C vitamini içeren besinler
  • Bağışıklık sistemi problemleri

Aft Tedavisi

Aft tedavisi, öncelikle altta yatan sebeplerin giderilmesi ile başlar. Vitamin eksikliği nedeniyle aft oluşan kişilerde, vitamin takviyesi yapılmalıdır. Gıda alerjisinden kaynaklanan yaralarda ise, alerji yapan besinlerden uzak durulmalıdır. Yara oluşumundan sonra, yaraların daha fazla büyümesini engellemek amacıyla asitli içecekler, ekşi ve acı besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Yara olan bölgeye su ve karbonat karışımından hazırlanan bir krem uygulanabilir. Ayrıca, oksijenli su içerisine batırılmış pamuk ile yarayı temizlemek hastalığın iyileşmesine yardımcı olur. Yarım bardak suya yarım yemek kaşığı tuz eklenerek elde edilen karışımla günde 3-4 defa gargara yapılabilir.

Ekstra Bilgiler

Aftların açılması durumunda, ağız içinde oluşabilecek bakteriler bu aftların iltihaplanmasına sebep olabilir. Bu dönemde baharatlı, acılı ve asitli gıdalardan uzak durulmalıdır. Aftın iyileşme sürecini hızlandırmak için eczanelerden temin edilebilecek antiseptik gargara ve jel ürünleri de kullanılabilir. Uzun süreli ve sık tekrarlayan aft problemlerinde, bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir. Aftların altında yatan ciddi sağlık sorunları da olabileceğinden, uzman bir doktorun görüşü alınmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bebeklerde İshal Tedavisi

Bebeklerde İshal Tedavisi

Haber Bülteni

Tükenmişlik Sendromu Tedavisi

Tükenmişlik Sendromu Tedavisi

Artrit Tedavisi Artrit Nasıl Tedavi Edilir?

Artrit Tedavisi Artrit Nasıl Tedavi Edilir?

Vertigo Tedavisi Vertigo Nasıl Tedavi Edilir?

Vertigo Tedavisi Vertigo Nasıl Tedavi Edilir?

Alkol Tedavisi Alkol Bırakma Seansları

Alkol Tedavisi Alkol Bırakma Seansları

Muhabbet Kuşu İshal Tedavisi

Muhabbet Kuşu İshal Tedavisi

Ürtiker Tedavisi Ürtiker Nasıl Tedavi Edilir?

Ürtiker Tedavisi Ürtiker Nasıl Tedavi Edilir?