Diz Kireçlenmesi Tedavisi
19 Haziran 2024

Diz Kireçlenmesi Tedavisi


Diz kireçlenmesi tedavisi, hastanın şikayetleri göz önünde bulundurularak kişiye özel planlanmalıdır. Tedavinin amacı, hastanın ağrısını dindirmek ve yaşam kalitesini artırmaktır.

Kilo Verme ve Egzersiz

Kilo vermek, diz kireçlenmesi olan hastalar için önemli bir adımdır. Hastaların normal kilolarına inmesi, diz eklemine binen yükü azaltır ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. Ayrıca, uygulanan tedavi yöntemlerinin etkinliğini artırır. Uzun vadede yavaş kilo vermek en sağlıklı yöntemdir. Unutmayın, ayda 1 kilo vererek 2 yılda 20 kilo zayıflayabilirsiniz. Kireçlenme gibi uzun dönemli bir rahatsızlıkta buna zamanınız vardır.

Diz kireçlenmesi olan hastalar yürüyüş yapmalıdır. Burada en önemli kriter ağrıdır. Yürüyüş sırasında ve sonrasında ağrı olmayan mesafeleri her gün yürüyebilirsiniz. Eğer ağrı oluyorsa, kesinlikle zorlamayın. Bu ağrı kriteri, diğer sportif aktiviteler için de geçerlidir. Örneğin, dizinde kireçlenme olan kişiler ağrı yapmadığı sürece golf ve tenis gibi sporları yapabilirler. Ağrı olduğunda, sporun süresini kısaltarak devam edebilirler.

Sportif bir aktivite yapmak istiyorsanız veya yürüyüş yapamayacak kadar ağrınız varsa, ev bisikletleri çok etkili bir spor aletidir. Ev bisikleti alırken, klasik bisiklet modelleri yerine pedalın, oturma yerinin önünde olduğu modelleri tercih edebilirsiniz. Bu modeller, ileri yaşlarda da kullanılabilir ve bel ağrılarını azaltır.

İlaç Tedavisi

Ağrı kesiciler, diz kireçlenmesi tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Parasetamol ve aspirin gibi basit ağrı kesiciler oldukça etkilidir. Dizde şişme görülmüyorsa, kireçlenmesi bulunan hastalar kaplıcalardan ve sıcak uygulamalardan faydalanabilir. Ancak, dizde şişme veya kalp, damar hastalıkları, yüksek tansiyon olan hastalarda kaplıca ve sıcak uygulaması uygun olmayabilir.

Eklem içi kaydırıcı sıvı enjeksiyonları ile bazı hastalarda ilaç ve fizyoterapi ile geçmeyen ağrıları hafifletmek mümkündür. Enjeksiyondan sonra sıcaklık artışı, ağrı, hafif şişme gibi bulgular görülebilir. Bu bulgular çoğunlukla uzun sürmez ve buz uygulamasıyla hafifler. Enjeksiyondan sonra ilk 48 saat dize fazla yüklenilmemeli, örneğin koşmaktan, uzun süre ayakta durmaktan ve ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Enjeksiyondan kısa bir süre sonra diz ağrısında bir azalma olur ve etkisi 6-9 aya kadar sürebilir. Ancak, bu uygulama herkeste aynı sonucu vermez ve oldukça pahalıdır.

Dizde şişlik olan durumlarda, en fazla 2-3 kez eklem içi kortizon enjeksiyonu yapılması şişliğin ve ağrının giderilmesini sağlar. İleri kireçlenmelerde de yine en fazla 2-3 kez yapılan kortizon enjeksiyonu hastaların ağrılarını kısa bir süre geçirir. Hafif ve orta dereceli kireçlenmelerde kortizon enjeksiyonu, kireçlenmenin ilerlemesini hızlandırabilir. Üçten fazla kortizon enjeksiyonu yapılması dizde lokal kemik erimesine sebep olabilir. Bu nedenle, hangi gerekçeyle olursa olsun, üçten fazla kortizon yaptırmaktan kaçının.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Fizik tedavi ve rehabilitasyon, kireçlenmenin ilk evrelerinde ve genellikle diz kapağı altındaki kireçlenmelerde çok faydalı olabilir. İlerleyen aşamalarda ise fizik tedavinin faydası azalır. Bazen çok uzun süreli fizik tedavi önerilir.

Artroskopik Cerrahi

Diz kireçlenmesinde artroskopik cerrahi, hafif ve orta dereceli kireçlenmelerde başarılı sonuçlar alınabilen bir uygulamadır. Genellikle diz kapağı altındaki kireçlenmede ve ön diz ağrılarında artroskopik cerrahi ile çok fayda sağlanabilir. Bu cerrahi yöntemle eklem içine ufak bir delikten bir kamera koyularak görüntü monitöre aktarılır. Operatör, yine ufak bir delikten eklem içine sokulan çeşitli cerrahi aletlerle monitörden izleyerek ameliyatı gerçekleştirir. Artroskopik cerrahi sırasında eklem içi yapılar çok yakından ve büyütülmüş olarak görülebilir, bu nedenle hastalıklı dokular çok rahat teşhis ve tedavi edilebilir.

Kemik Yönlendirme Ameliyatları

Kemik yönlendirme ameliyatları, dizin iç yarısının daraldığı ve dış yarısının sağlıklı olduğu durumlarda yapılır. Kaval kemiğine yapılan bir açı değiştirme ameliyatı ile bacağın yönü dışa doğru değiştirilir. Böylelikle, yürüme sırasında ağırlık içten dışa gönderilerek hastanın dizin sağlam dış yarısını kullanması sağlanır. Bu ameliyat sonrası hastalar çoğunlukla 5-10 yıl rahat bir yaşam sürebilirler. Açık yapılan bir ameliyattır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Anemi Tedavisi Anemi Nasıl Tedavi Edilir?

Anemi Tedavisi Anemi Nasıl Tedavi Edilir?

Güncel

Tenya Tedavisi Tenya Nasıl Tedavi Edilir?

Tenya Tedavisi Tenya Nasıl Tedavi Edilir?