İşitme Kaybı Tedavisi İşitme Kaybı Nasıl Tedavi Edilir?
11 Temmuz 2024

İşitme Kaybı Tedavisi İşitme Kaybı Nasıl Tedavi Edilir?

İşitme Kaybı Tedavisi

İşitme kaybı tedavisi, yalnızca bazı akut ve subakut durumlarda mümkündür. Orta kulağın tubal disfonksiyonlarında ve başlangıç aşamasındaki orta kulak enfeksiyonlarında, patoloji ve dolayısıyla işitme kaybını geri döndürmek için çeşitli ilaç tedavileri ve tıbbi yöntemler kullanılmaktadır. Bu patolojilerde tıbbi tedaviye yanıt alınamaması durumunda, havalandırma tüpü uygulaması veya daha ileri cerrahi girişimler yapılabilir. İç kulağın akut patolojilerinde ise pek çok tıbbi iyileştirme yöntemi kullanılmakta olup, özellikle kortizol tedavisinin önemli bir yeri vardır. İç kulak patolojilerinden aniden oluşan işitme kayıplarında, hiperbarik oksijen tedavisi de tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır.

İşitme Kaybı Tedavisi İçin Yapılan Uygulamalar

İşitme kaybını düzeltmek için yapılan ameliyatlar, dış ve orta kulağa ait subakut ve kronik patolojilerde göz önünde bulundurulur. İç kulak ve işitme sinirine ait patolojilerde ise işitme kayıplarının ameliyatla düzeltilmesi maalesef mümkün olamamaktadır. Bu tür kayıplar için, işitme cihazları veya implantlar gibi araçlar kullanılarak kaybın telafisi sağlanabilir. İşitme kaybı düzeltme ameliyatları, bazen yalnızca işitmeye müdahale amacıyla yapılırken, bazen de asli patolojinin tedavi amaçlarından biridir. En çok uygulanan düzeltme ameliyatları şunlardır:

  • Grommet yani havalandırma tüpü takılması,
  • Timpanoplasti yani zar tamiri yapılması,
  • Ossikuloplasti yani kemik zincir tamiri yapılması,
  • Stapedotomi yani üzengi kemiğinin mikroprotezle değiştirilmesi işlemleridir.
Bu yapılan ameliyatların her biri, uygun endikasyon durumunda, hasta yaşamında dramatik değişikliklere neden olabilir.

İşitme Kaybı Tedavisinde Kullanılan İşitme Cihazları

İşitme cihazı veya işitme aleti, gözlük gibi bedenin dışına takılan, sesi algılayarak işlemden geçirip, şiddeti yükselten ve yine ses olarak dış orta kulak içine ya da kafa kemiklerine ulaştıran alettir. İşitme cihazı, endikasyonu uzman aracılığıyla konulmak kaydıyla, hafif, orta, ileri ve mecburiyet olması halinde derin işitme kayıplarının tedavi seçeneğidir.

İşitme Cihazları Uygulama Alanları ve Çalışması

İşitme cihazlarının en sık uygulama alanları, küçük çocuklarda doğumdan itibaren çift taraflı hafif, orta ve ileri seviyedeki işitme kayıpları ile yaşlılarda edinilmiş çift taraflı hafif, orta ve ileri seviyelerdeki işitme kayıplarının tedavisidir. İşitme cihazları, amplifikasyon adı verilen sesin şiddetini yükseltme süreci için en önemli kısmını oluşturmak şartıyla, teknolojik açıdan iki ana gruba ayrılır: Analog işitme cihazları ve dijital işitme cihazları. Analog işitme cihazları, klasik mekanik, doğal ses yükseltme teknolojisi kullanarak çalışır. Dijital işitme cihazları ise mini bilgisayar sistem ve programları kullanarak, seçilmiş ses yükseltme teknolojisi kullanarak çalışır.

MP3 teknolojisine benzeyen bir tertiple çalışan dijital işitme cihazlarında ses önce dijital ortama aktarılır, ardından dijital işlemlerle sesin önemli bileşenleri yükseltilir ve önemsiz bileşenleri kısılır. Bu şekilde sesin kişi tarafından daha net algılanması sağlanır. İşitme kaybı tedavisi için kullanılan dijital cihazlar, amplifiye edilen sesin verildiği doku bakımından da iki ana gruba ayrılır: Kemik yolu cihazları ve hava yolu cihazları. Kemik yolu işitme cihazları, hava yolunun uygulanamadığı nadir durumlarda kullanılır. Hava yolu işitme cihazları ise sesi dış kulağa veren, yani doğal işitme yolunu kullanan, dolayısıyla çok daha güçlü ve net bir işitme sağlayabilen cihazlardır.

Koklear implant, bedene ameliyatla yerleştirilen, sesi algılayarak işlemden geçirip elektriğe dönüştüren ve ardından sesi elektrik sinyali olarak iç kulağa ileten bir cihazdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Geniz Eti Bitkisel Tedavisi

Geniz Eti Bitkisel Tedavisi

Alerjik Astım Bitkisel Tedavi

Alerjik Astım Bitkisel Tedavi

İnsülin Direnci Tedavisi

İnsülin Direnci Tedavisi

Emes Hastalığı Tedavisi Emes Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Emes Hastalığı Tedavisi Emes Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Nezle Tedavisi Nezle Nasıl Tedavi Edilir?

Nezle Tedavisi Nezle Nasıl Tedavi Edilir?