Rahimde Miyom Tedavisi Rahimde Miyom Nasıl Tedavi Edilir?
13 Temmuz 2024

Rahimde Miyom Tedavisi Rahimde Miyom Nasıl Tedavi Edilir?

Rahimde Miyom Tedavisi

Miyomlar, rahimde meydana gelen iyi huylu tümörlerdir. Bazen herhangi bir belirti göstermezken, bazen de adet düzensizliklerine, ağrıya, uzun süreli adet kanamalarına, karında büyümeye ve ağrılı cinsel ilişkiye neden olabilirler. Rahimde miyom tedavisi öncesinde doğru planlama için manyetik rezonans (MR) görüntüleme yöntemiyle tetkik yapılması önemlidir. Rahimdeki miyomun yerleşimi, büyüklüğü ve yaygınlığı belirlenmelidir. Gerekirse eşlik eden patolojiler için rahim biyopsisi ve vajinal smear testleri de yapılabilir.

Rahimde Miyom Tedavisi Yöntemleri

Rahimde miyom tedavisi için en yaygın kullanılan yöntemler arasında miyomektomi, miyom embolizasyonu ve histeroskopi bulunur. Miyom embolizasyonu girişimsel radyologlar tarafından, miyomektomi ve histeroskopi ise kadın doğum uzmanları tarafından yapılan operasyonlardır. Tedavi yönteminin seçimi girişimsel radyolog ve kadın doğum uzmanı tarafından verilir. Böyle bir olanak yoksa, mutlaka geri dönüşü olmayan histeroskopi operasyonu öncesinde girişimsel radyoloji uzmanıyla karar verilmelidir. Rahimde miyom tedavisi planlamasında kararı etkileyecek bazı etkenler vardır. Bunlar miyomların yeri, sayısı ve büyüklüğü, hastanın doğurganlık isteği, kanser olasılığı ve hastanın tercihi olarak sıralanabilir.

Miyom Embolizasyonu

Miyom tedavisinde açık ya da laparoskopik cerrahi tercih edilir. Ancak günümüzde ameliyat olmak istemeyen ve rahim dokusunun korunmasını arzulayan hastalarda miyom embolizasyonu yöntemi de uygulanmaya başlamıştır. İleri yaştaki kadınlara ise genellikle rahmin cerrahiyle alınması yoluyla miyom tedavisi yapılır. Yaşı genç olanlara ise miyom embolizasyonu uygulanabilir. Miyomlar orta boyda veya küçükse bu yöntem kullanılır. Miyomu besleyen atardamara anjiyo yardımıyla damardan girilir ve tıkayıcı maddeler verilir. Bu sayede damar embolize edilir. Bu operasyonda güvenlik açısından ince kateter kullanılmalı, başka dokuların beslenmesini sağlayan damarlar korunmalı ve sadece miyom beslenmesini sağlayan damara işlem yapılmalıdır. Bu miyomun beslenmesini önleyecek ve küçültecektir.

Miyom embolizasyonu menopoza girmemiş, genç yaştaki kadınlara, doğurganlığını kaybetmek istemeyenlere güvenli bir şekilde uygulanabilir. Çünkü tedavide kadının rahmi korunur. Bu tedavi, gebe olmayan, rahim ve yumurtalık kanseri olmayan, iltihaplı sorunları olmayan ve böbrek fonksiyonları uygun olan hastalara uygundur. Tedaviden sonra kısa süreli ateş, ağrı, enfeksiyon gibi etkiler görülebilir. Bunlar için ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar kullanılır. Genel anestezi kullanılmaması ve uzun süre hastanede kalmayı gerektirmemesi nedeniyle rahimde miyom tedavisi için bu yöntem oldukça konforludur. Gerekirse tedaviden sonra yeniden miyom sorunu olursa embolizasyon tekrar edilebilir.

Miyomektomi

Miyomektomi, rahimdeki miyomların tek tek alınmasını sağlayan ve genel anesteziyle uygulanan bir yöntemdir. Bu miyom tedavisinin en önemli avantajı rahmin alınmamasıdır. Operasyon açık yöntemle, laparoskopik ya da histeroskopik yöntemle yapılabilir. Bu tedavi yöntemi tek miyom için yapıldığından, çok sayıda miyomu olan hastalar açısından pek uygun olmaz. Çünkü miyom sayısı arttıkça ameliyattaki kanama artar, ameliyatın süresi uzar. Bu ameliyatın komplikasyonlarını artırır ve hastaların daha uzun zaman hastanede kalmasına neden olur.

Histerektomi

Histerektomi, genel anestezi altında uygulanır. Tedavide hastanın rahmi de alındığından, yeniden gebe kalmayı istemeyen kadınlar açısından uygun bir tedavidir. Rahimde miyom tedavisi için bu yöntemin tercih edilmesinde kadının miyom sayısının fazla olması, menopoza girmiş olması ya da yeniden çocuk istememesi etkili olur. Bazı hastalarda operasyon sırasında yumurtalıkların da alınması gerekebilir. Bu durumda miyom tedavisi yanında, kadının rahim ve yumurtalık kanserinden de korunması sağlanmış olur. Tedavinin ardından ihtiyaç duyulan yumurtalık hormonları için ilaç tedavisi yapılır. Diğer tedavi yöntemleriyle miyom sorunu tam tedavi edilmeyen hastalarda histerektomi düşünülebilir.

Medikal Tedavi

Miyomların ilaç tedavisiyle iyileştirilmeye çalışılması sadece belirtileri azaltabilir. İlaç tedavisi sadece sürdürüldüğü süreçte etkisini gösterebilir. İlaçların kullanımı bırakıldığında, rahimdeki miyomlar eski haline döner ve belirtiler yeniden başlar. Ayrıca rahimde miyom tedavisi için cerrahi yöntemler tercih edildiğinde, öncesinde ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu miyomları küçülteceği için, ameliyatların daha kolay yapılmasını sağlar.

Sonuç

Rahimde miyom tedavisi, doğru teşhis ve planlama ile başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Tedavi yönteminin seçimi, hastanın genel sağlık durumu, yaş, doğurganlık isteği ve miyomların özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Hastaların tedavi süreci boyunca uzman doktorlar tarafından yakından izlenmesi ve gerekli durumlarda multidisipliner yaklaşımlarla tedavi edilmesi önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gut Hastalığı Bitkisel Tedavi

Gut Hastalığı Bitkisel Tedavi

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Güncel

Bebeklerde Grip Tedavisi

Bebeklerde Grip Tedavisi