Kan Kanseri Tedavisi Kan Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
20 Haziran 2024

Kan Kanseri Tedavisi Kan Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Kan kanseri, diğer adıyla lösemi, kan hücrelerinin üretildiği kemik iliğinde gelişen kanser türlerinden biridir. Bu hastalık, vücuttaki lökositlerin (akyuvarlar) kontrol edilemeyecek miktarda çoğalmasıyla karakterizedir. Normalde 1 mm3 kanda 5 milyon kadar eritrosit (alyuvar) ve 4-11 bin arasında lökosit bulunur. Ancak kan kanserinde lökosit sayısı 1 mm3 kanda 1 milyona kadar çıkabilir. Bu durum, vücudun savunma mekanizmasını zayıflatarak diğer kan hücrelerinin işlevini aksatır.

Kan Kanserinin Belirtileri

Kan kanserinin belirtileri arasında şunlar bulunur:

  • Yorgunluk ve zayıflık
  • Enfeksiyonlara karşı artan hassasiyet
  • Kanama ve morarma eğilimi
  • Hızlı kilo kaybı
  • Solgun cilt
  • Lenf düğümlerinde şişme
  • Eklem ve kemik ağrıları

Kan Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kan kanseri tedavi edilebilir hastalıklar grubuna katılmıştır. Artık, kan kanseri olan çocukların yarısından fazlası iyileşebilmektedir. Kan kanseri tanısı oldukça kolaydır. Yapılacak olan kan sayımı ile akyuvarlarda anormal artış olup olmadığı kolaylıkla anlaşılabilir. Ayrıca kemik iliği başta olmak üzere kan yapıcı dokulardan alınan örnekler ile daha ayrıntılı inceleme yapılabilir. Böylece kan kanserinin tipi belirlenebilir.

Kan Kanseri Tedavi Yöntemleri

Kan kanserinin tedavisindeki amaç, kanda mevcut olan akyuvarların sayısını azaltmaktır. Bunun için cerrahi uygulanamayacağından dolayı tedavinin temeli kanser ilaçlarının kullanılmasıdır. Tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Kemoterapi: Kanser hücrelerini azaltmak amacıyla ilaç tedavisi uygulanır. Bu tedavi, yoğun ve sistemli bir şekilde yapılır ve genellikle radyoterapi ile birlikte kullanılır.
  • Radyoterapi: Kanserli hücreleri öldürmek ve çoğalmasını engellemek için hastalıklı dokulara belli ölçüde X ışınları uygulanır.
  • Kemik İliği Nakli: Kemoterapi ve radyoterapi sonrasında kemik iliği nakli ile tamamen iyileşme ihtimali oldukça yüksektir. İlaç tedavisi yeterli olmazsa kemik iliği nakli yapılır. Bu işlem sırasında kemik iliğinde bulunan kanserli hücreler yok edilir ve hastanın yakın akrabasından alınacak olan sağlıklı kemik iliği vücuda şırınga edilir.

Kemik İliği Nakli

Kemik iliği nakli, özellikle ölümcül ve akut kan kanseri tiplerinde uygulanır. Bu işlem yapılırken kemik iliğinde bulunan kanserli hücreler yok edilir ve daha sonra sağlıklı kemik iliği nakledilir. Bu yeni ilik, doku uyuşmazlığı olmazsa sağlıklı akyuvar hücrelerini üretir. Bütün organ ve doku nakillerinde olduğu gibi, hasta ve kemik iliği veren arasında doku uyuşması gerekir. Eğer uyuşmazsa kan kanseri hastasının vücudu bunu yabancı madde olarak algılar ve yok etmeye çalışır. Bu sorun, özellikle yaşlılarda sık görüldüğünden 50 yaşından sonra kemik iliği nakli pek yapılmaz.

Günümüzde her 3 kan kanseri hastasından birine uygun bir verici bulunabilir. Kan kanseri olan hastalarda bağışıklık sistemi yeni hücrelere çok şiddetli tepki verdiğinden, bunu önlemeye yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bilim adamları, kemik iliği verecek kişilerin hücrelerini ayırarak bağışıklık sisteminin tepkisini engelleyebileceğini düşünmektedirler. Ancak bu araştırmalar daha uzun zaman alacağa benzemektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni