Protein Kaçağı Tedavisi Protein Kaçağı Nasıl Tedavi Edilir?
07 Temmuz 2024

Protein Kaçağı Tedavisi Protein Kaçağı Nasıl Tedavi Edilir?

Protein Kaçağı ve Böbrek Fonksiyonları

Böbreklerin temel görevi, kanda bulunan tuzu ve fazla suyu vücuttan atmaktır. Bu süreç, böbreklerde bulunan ve kanı süzmekle görevli kılcal damarlar tarafından gerçekleştirilir. Kılcal damarlarda bir hasar meydana geldiğinde, proteinler kandan böbreğe, böbrekten de idrara karışabilir. Normal şartlar altında idrarda bulunan protein miktarı 150 miligramdır. Bu oranın üzerindeki protein miktarı, böbreklerin hasar gördüğünün bir işareti olabilir. Bu inceleme, sabah ilk çıkılan idrardan yapılmaktadır. Böbreklerin asıl görevi, kandaki protein geçişini engelleyip kanda kalmasını sağlamaktır. Protein, vücut organ ve dokularına kan yolu ile geçiş yapmaktadır. Yüksek kan basıncı olarak adlandırılan tansiyon, böbreklerde hasara sebebiyet verdiğinden idrarda protein kaçağı bu sebepten oluşmaktadır. İdrarda protein çıkması durumunda, özellikle geceleri sık idrara çıkma, idrar kokusunda değişiklik, idrar rengi ve miktarında değişiklik gibi belirtiler dikkat çekicidir.

Protein Kaçağı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şeker hastalığı ve yüksek tansiyon sebebi ile idrarda protein görülebilmektedir. Bazen de protein, vücut tarafından fazla şekilde üretiliyor olabilir. İdrarda çıkan protein, başlı başına bir hastalık olmayıp başka ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilmektedir. İdrarda protein tedavisi, altta yatan hastalığın tedavisi ile mümkün olabilmektedir. Örneğin, böbrek ile alakalı ise buna göre tedavi uygulanmalıdır. İdrarda proteinin az miktarda çıkması durumunda tedaviye gereksinim olmaz. Özellikle yüksek tansiyon ve şeker hastalığı bulunan kişiler, böbreklerinde başlama riski olan hasarlardan korunmak için tedavilerini bir an önce başlatmak durumundadırlar.

Diyabetli ve Yüksek Tansiyon Hastalarına Önerilen Tedavi Yöntemleri

  • Anjiyotensin dönüştürücü enzim içeren ilaçlar
  • Anjiyotensin alıcılarını engelleyen ilaçlar

İdrarda protein kaçağını erken evrede tespit etmek çok büyük önem taşır. Zaman zaman başka rahatsızlıklar için yaptırdığımız test ve tahlillerde doktorunuzla görüşerek idrar ve kanda böbrekler ile ilgili değerler de talep edilebilir. Genelde şeker, trigliserit vb. değerlere bakılır ama üre, kreatinin ve idrarda protein kaçağı gibi sorunlar için bakılmaz. Oysaki bu noktada dikkat ve düzenli takip edilecek durumlar, bizi ileride ortaya çıkabilecek büyük sıkıntılardan korur.

Erken Tanının Önemi

Protein kaçağının erken tanısı, böbrek sağlığının korunması adına kritik öneme sahiptir. Düzenli olarak yapılan sağlık kontrolleri, böbrek fonksiyonlarının izlenmesi açısından hayati değer taşır. Erken dönemde tespit edilen böbrek hasarları, uygun tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir ve ilerlemesinin önüne geçilebilir.

Sonuç

Protein kaçağı, böbreklerin sağlıklı işleyişinde meydana gelen bir bozukluğun işaretidir ve altta yatan ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu nedenle, düzenli sağlık kontrolleri ve erken tanı büyük önem taşır. Böbrek sağlığını korumak için gereken önlemler alınmalı ve doktor tavsiyelerine uyulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni