Menopoz Tedavisi Menopoz Nasıl Tedavi Edilir?
20 Haziran 2024

Menopoz Tedavisi Menopoz Nasıl Tedavi Edilir?

Menopoz, kadınlarda doğal biyolojik bir süreç olarak yaşanan ve adet kanamasının tamamen kesildiği, doğurganlık özelliğinin yitirildiği bir dönemdir. Menopoz döneminde adet kanamaları tamamen kesilse ve doğurganlık özelliği yitirilse de cinsel yaşam devam eder. Bu süreçte vücutta yaşanan hormon değişimleri sebebiyle kadınlarda bazı fiziksel ve ruhsal değişimler gözlemlenir. Özellikle sıcak basması, gece terlemesi, kalp çarpıntısı ve sinirlilik hali en yaygın şikayetlerdir. Menopoz, 40-51 yaş arası normal olarak kabul edilir. Bazen bu süre birkaç yıl geriye gidebileceği gibi önceden de olabilir. 35 yaş altı ortaya çıkan menopoz erken menopoz olarak tanımlanır. Menopoz döneminde yaşanan birçok şikayet başka rahatsızlıkların da belirtisi olabileceğinden mutlaka doktora başvurularak gerekli araştırmaların yapılması gerekir.

Menopoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Menopoz dönemine ulaşmış kadınların yaşam tarzlarında bazı ayrıntılara dikkat etmesi gerekir. Bu dönemde beslenme alışkanlıklarına oldukça önem verilmelidir. Ayrıca fiziksel aktivitelerin arttırılması sürecin kolay atlatılması için önemlidir. Kemik problemleriyle sık karşılaşılabileceği için özellikle kalsiyum ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Menopoz tedavisinde genellikle hormon içerikli ilaçlar kullanılır. Tedavi kişiden kişiye farklı şekillerde uygulanabilir.

Hormon Tedavi Seçenekleri
  • Tek Başına Östrojen Kullanımı: Daha çok herhangi bir problemden dolayı rahmi alınan kadınlar için kullanılan bir tedavi seçeneğidir. Ciltten verilebileceği gibi ağız yoluyla da alınabilir.
  • Progesteron ve Östrojen Kombinasyonu: Kanser riski olan ya da rahim iç tabakası kalınlaşan kadınlar için uygulanan bir tedavi seçeneğidir. Östrojene ek olarak progesteron kullanılır. Menopoz dönemi başlayalı 1 yılı geçmişse östrojen ve progesteron hormonu aralıksız olarak verilir. Progesteron hormonu rahim içi araç, ağız yoluyla veya vajinal yolla verilebilir.
  • Östrojen Tedavisinde Androjen Kullanımı: Menopoz döneminde kadınlarda cinsel isteksizlik problemine sık rastlanır. Yumurtalıklarda erkeklik hormonu tükenmişse veya hormonda azalma yaşanmışsa cinsel isteksizliğe karşı östrojene ek olarak androjen tedavisi uygulanır. Eğer yüksek dozlarda kullanıldığında kadınlarda tüylenmeye ya da cilt sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle dikkatli kullanılması gerekir.
  • Hormon Etkisi Yaratan İlaçlar: Tibolon östrojen, androjen ve progesteron hormonlarına eklenen bir maddedir. Hastanın devamlı kullanması gerekir. Östrojen hormonunun yol açabileceği birçok etkeni ortadan kaldırır. Östrojen hormonunun kullanımı kadında meme kanseri olasılığına yol açabilir. Tibolon adlı madde bu olasılığı minimuma indirir.
  • Bitkisel İçerikli Östrojen: Kullanıldığında vücutta çok hafif östrojen etkisi oluşturur. Riskli durumlarda ve östrojen tedavisi almak istemeyen hastalarda bu tür ilaçlar kullanılır.

Bitkisel Menopoz Tedavisi

Menopoz döneminde yaşanan şikayetleri hafifletmek için bazı bitkisel çözümler de kullanılabilir. İşte bazı bitkisel tedavi seçenekleri:

Adaçayı: Çeşitli sağlık problemlerine karşı kullanılabilen adaçayı, ateş basması, kalp çarpıntısı, terleme gibi menopoz sıkıntılarına karşı iyi gelir. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. 40 yaşını dolduran kadınların düzenli kullanması menopoz dönemini birkaç yıl geriye atabilir. 1 fincan sıcak suyun içine 5 adet adaçayı yaprağı eklenip 10 dakika demlendikten sonra içilebilir.

Civanperçemi: Doğal bir östrojen olan civanperçemi, rahim spazmı, düzensiz adet kanamaları için kullanılabilir. Sinirleri yatıştırır ve bu dönemde yaşanan şikayetlerin hafiflemesini sağlar. 1 fincan kaynamış suya 1 tatlı kaşığı civanperçemi ilave edilerek 8 dakika demlenir. Ardından içilebilir.

Papatya: Sakinleştirici ve yatıştırıcı etkisi olan papatya çay şeklinde hazırlanarak menopoz şikayetlerine karşı kullanılabilir. Aynı adaçayı gibi kaynatılmış suyun içine eklenerek demlenir.

Servi Tohumu: Menopoz tedavisinde tıbbi tedaviye ek olarak kullanılan bir diğer bitki de servi tohumudur. 25 gram kadar bitki tohumu havanda iyice ezilir. Ezilen tohumlar 5 bardak suyun içine eklenip 5 dakika kadar kısık ateşte kaynatılır. Karışım 30 dakika demlendikten sonra içilebilir.

Çuha Çiçeği Yağı: Menopoz döneminde yaşanan birçok sıkıntı için kullanılabilir. Özellikle geceleri yatmadan önce kullanıldığında, ateş basması, uykusuzluk, gece terlemesi gibi şikayetleri hafifletir.

Maydanoz: Doğal bir östrojen kaynağı olan maydanoz, menopoz şikayetleri için kullanılabilir.

Ökseotu: Çarpıntı, hazımsızlık, kalp problemleri, sinir sistemi bozuklukları için kullanılabilen bir bitkidir. 1 su bardağı kaynar suyun içine 1 şeker kaşığı bitki eklenerek 10 dakika demlenip, içilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tükenmişlik Sendromu Tedavisi

Tükenmişlik Sendromu Tedavisi

Haber Bülteni